ENIGMA

TKO IZ ŽIVOG ZIDA IDE U EUROPSKI PARLAMENT? Iako Pernar navija za Sinčića, odluku će ipak donijeti njegova supruga

 Dragan Matic / CROPIX

Iako je Živi zid sa 60.847 glasova, odnosno 5,66 posto podrške birača, uspio osvojiti jedan mandat za europski parlament, to je daleko od njihovih očekivanja, ali i rezultata agencija za istraživanja koje su im prognozirale veću podršku i budile nadu za dva mandata - vrtjeli su se od 7,7 posto, preko 9,8 posto pa sve do 11,1 posto - prema svemu Živi zid je bio treća politička opcija, a ispao je peta.

Budući da je Živi zid u izbornoj noći odlučio sve medije staviti pod medijsku blokadu, još uvijek je enigma tko zapravo odlazi u Bruxelles. Čelnik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, koji je na dnu liste osvojio 18.314 glasova i postao jedini na ovim izborima koji je osvojio mandat zahvaljujući preferencijalnim glasovima, ili netko drugi? Hoće li Sinčić prepustiti mandat Branimiru Bunjcu ili tajniku stranke Tihomiru Lukaniću?

Sinčić kao antiestablišmentski vođa koji smatra da institucije EU treba razoriti, tvrdio je da ga Bruxelles ne zanima. No, status Ivana Pernara svjedoči da bi ga ipak mogao zanimati, a izvori bliski stranci tvrde da će na koncu presuditi Sinčićeva supruga Vladimira Palfi.

Ta je tema na dnevnom redu:

“Želim reći da je Sinčić, bez obzira na to što nije bio sklon odlasku u Bruxelles, najbolji čovjek za europsku pozornicu. On je taj koji je osvojio 17 posto glasova 2014. On je taj koji je uveo Živi zid u Sabor. Najpopularniji je političar u državi iza figure predsjednice. Bez ijednog preferencijalnog posta, dobio je 30 posto vaših glasova. Apeliram da shvati da briselska svjetla gore za njega, da je to najbolja odskočna daska za njega i za stranku, samim time i za sve vas. Najbolji je i on to zaslužuje”, poručio je Pernar na Facebooku ispitujući bilo članstva.

- Prve analize svjedoče da je u njihov prostor ušao Kolakušić. Kad se prisjetimo da je ne tako davno Živi zid bio na 14 posto podrške i konkurirao SDP-u, a zbrojimo li njihove glasove s onima od Kolakušića, onda se nameće da je Živi zid izgurao upravo Kolakušić kao novi populistički lider, a dio birača se naprosto zamorio sa Živim zidom”, procjenjuje jedan analitičar.

On naglašava kako će biti vrlo zanimljivo vidjeti tko će zapravo u Bruxelles i napominje kako ta odluka nužno zadire u privatnu sferu:

“Po broju osvojenih glasova poslije Sinčića je Branimir Bunjac, koji je dobio 13,3 posto, odnosno 8106 glasova. Ode li Bunjac u europski parlament, to znači da će ga u Saboru morati mijenjati Vladimira Palfi. Druga opcija je pak da supružnici odluče zajedno otići u Bruxelles. Odluče li se za tu varijantu to će biti snažan indikator da Sinčić više ne vjeruje u projekt Živog zida i da napušta brod koji tone”.

Postoji i opcija da mjesto u EU parlamentu ipak prepuste nositelju liste Tihomiru Lukaniću, glavnom tajniku Živog zida, on je dobio 5910 glasova, ali tada treba računati na unutarstranački potres i potezanje pitanja tko je zaslužio veliku briselsku plaću. Lukanić je već jednom izazvao rasap u Živom zidu. Na posljednjim parlamentarnim izborima u pobjedničkoj izbornoj noći bio je povod bučnog odlaska Hrvoja Runtića. Runtić je otkrio kako je Sinčić u fotofinišu kampanje pozvao birače u Slavoniji da ne glasaju za Runtića nego za Lukanića koji sa Slavonijom nije imao veze jer živi u Sesvetama. Lukanić se našao i na listi donatora stranke sa 15.000 kuna, a za tu listu Runtić je upozorio da je poslužila da se “opere” novac sumnjivog porijekla. Runtić ga je prozvao uhljebom “koji se želi uvaliti u Sabor”, a da niti jedan dan nije pošteno proveo u Slavoniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:13