NOVI FORBES OTKRIVA

TODORIĆ NAJBOGATIJI NA BALKANU Imetak mu je četiri puta veći od Emila Tedeschija

Na Forbesovoj listi našli su se vodeći gospodarstvenici u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Makedoniji
 Davor Pongračić/CROPIX

Ivica Todorić , vlasnik koncerna Agrokor, najbogatiji je biznismen u regiji. Vrijednost samo dijela prehrambeno-trgovačkog koncerna koji kotira na burzi dosegnula je 573 milijuna eura.

Todorić je tako četiri puta veći od idućeg na listi hrvatskih bogataša i za oko 160 milijuna eura bogatiji od drugog bogataša na regionalnoj listi, Slovenca Sandija Češka koji je na biznisu Studio Moderna, točnije prodaji madraca Dormeo i TV prodaji Top Shop, stekao imetak od 410,6 milijuna eura.

Regionalni okviri

Listu regionalnih bogataša donosi novo izdanje magazina Forbes , a na njoj su se našli vodeći gospodarstvenici u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH, Srbiji i Makedoniji.

I u analizi Forbesa ističe se kako regija bez obzira na impresivne poslovne rezultate nije dovoljna za dugoročni poslovni uspjeh. Zbog toga su najveće regionalne kompanije već izašle iz regionalnih okvira, ali i sami procjenjuju da će se za daljnji rast morati udruživati i zajedno izlaziti na velika tržišta. To je povezivanje na nedavnom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu kao temu nametnuo i Miodrag Kostić, vlasnik MK Grupe iz Srbije, poznat i kao kralj šećera. Simbolično je Kostić kroz zajedničku imaginarnu tvrtku u kojoj bi bio Agrokor Ivice Todorića, njegova MK Grupa, Atlantic Grupa Emila Tedeschija, Podravka i Nektar u vlasništvu obitelji Radun iz Srbije prikazao stvarnu snagu regionalnog diva koji bi imao gotovo sedam milijardi eura godišnjeg prihoda. Kostić je čak i složio ime te megakompanije AMANP.

Potreba za suradnjom

Premda je jasno kako bi u toj priči imale što za reći antimonopolske agencije u Hrvatskoj i Srbiji, mnogi su se upustili u analize.

U najvećim kompanijama koje bi se trebale tako udružiti Kostićevu su najavu shvatili kao provokaciju koja oslikava potrebu za suradnjom, dok je konkretno vlasničko povezivanje u ovom trenutku nerealno.

Ivica Todorić, koncern Agrokor Hrvatska/Srbija/BiH, 581,8 milijuna eura*

Agrokor koncern najveća je privatna kompanija u Hrvatskoj i jedna od najjačih kompanija u jugoistočnoj Europi sa 40.000 zaposlenih i konsolidiranim prihodom od prodaje većim od 29 milijardi kuna u 2011. godini. Unutar Agrokora, kojem su primarne djelatnosti proizvodnja i distribucija hrane i pića te maloprodaja, između ostalih posluju: Jamnica, Ledo, Zvijezda, PIK Vrbovec, Belje, Konzum. U slučaju da konačno uspije preuzeti slovenski Mercator, Todorića će teško netko srušiti s vodeće pozicije u regionalnom klubu najbogatijih.

Sandi Češko, Studio Moderna Slovenija, 410,6 mil.eura*

Studio Moderna s Top Shopom najveća je tvrtka za TV prodaju u istočnoj Europi, a djeluje u dvadesetak zemalja. Kao i Todorić u Hrvatskoj, Češko je u Sloveniji stabilan na prvom mjestu najbogatijih od 2011. Kralj madraca i izravne prodaje predstavlja se kao skroman milijunaš koji nema tajnicu, jahtu niti vikendicu.

Miodrag Kostić, MK Grupa, 234 mil. eura**

MK Grupa je holding kompanija, jedan od najuspješnijih u Srbiji u čijem se sastavu nalazi 36 povezanih poduzeća koja posluju u poljoprivredi, turizmu, upravljanju nekretninama, IT tehnologiji, financijama. S neto profitom od 37,2 milijuna eura u 2011. godini, Kostić je na vrhu liste po tom kriteriju. Po rastu jedan je od najjačih u regiji.

Emil Tedeschi, Atlantic Grupa, Hrvatska/Srbija/Slovenija, 145,4 mil. eura*

Atlantic Grupa je hrvatska multinacionalna kompanija s tvrtkama i predstavništvima u 11 zemalja, koja svoje proizvode izvozi na više od 30 tržišta diljem svijeta. Atlantic Grupa lani je ostvarila ukupan prihod od pet milijardi kuna, a poslovni uspjeh grade na brojnim brandovima kao što su Rosal, Argeta, Cockta, Cedevita, Smoki, Melem, Barcaffé i mnogi drugi. Tedeschi je stabilan član kluba najbogatijih u čijem je vrhu već godinama: drugi na ljestvici u Hrvatskoj, pri vrhu u regiji.

Vuk Hamović, EFT Grupa Srbija/svijet, 2,17 mlrd. eura**

Vuk Hamović živi i radi u Londonu i smatra se najvećim trgovcem strujom od Ukrajine do Grčke. EFT je u 2011. godini u svijetu ostvario 2,17 milijardi eura prometa, a samo je EFT Beograd ostvario promet od 161,8 milijuna eura. Po mišljenju većine analitičara, globalno najuspješniji Srbin među poduzetnicima.

* - dionice

** - prihod

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:09