KOLEGA U SLUŽBENOM POSJETU

Tolušić se pohvalio da hrvatska suradnja s Kinom jača

 
Tomislav Tolušić
 Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je u utorak kako je suradnja s Kinom intenzivirana kako bi se rok za izvozne dozvole hrvatskih proizvoda u tu zemlju skratio s pet godina na pola godine ili godinu dana tijekom zajedničkog posjeta Stonu s kineskim kolegom Hanom Changfuom gdje su obišli solanu i sastali se sa školjkarima.

Tolušić je rekao kako kinesku stranu izuzetno zanima školjkarstvo, odnosno akvakultura i marikultura, dok se kineskog ministra posebno dojmila stonska solana.

- Hrvatska je upravo u akvakulturi i marikulturi pokazala izniman potencijal i rast posljednjih godina. Možda još to nismo do kraja prepoznali, a možemo to iskoristiti za promidžbu, pa i izvoz. Ovo se nekima čine kao male stvari, ali željeli smo pokazati koliko je Hrvatska lijepa i raznolika jer ono što ne vidimo svaki dan može privući turiste - izjavio je Tolušić.

Naglasio je kako se Kina otvara europskom tržištu i želi proizvode iz EU, a tu i Hrvatska može iskoristiti svoje potencijale.

Zagreb, 180619.
Banski dvori, Trg svetog Marka.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic primio je ministra poljoprivrede i ruralnih poslova Narodne Republike Kine Han Changfua.
Na fotografiji: Tomislav Tolusic, Andrej Plenkovic i Han Changfu.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Suvar / CROPIX
Han Changfu s premijerom Plenkovićem i ministrom Tolušićem

- Slažem se da nemamo dovoljno ni za svoje potrebe, ali ako možemo otvoriti novo tržište za hrvatske proizvođače po većim cijenama, to će dovesti do veće potražnje, a potom i proizvodnje. Zasad malo proizvodimo i jeftino prodajemo. Ovako bismo to mogli promijeniti - rekao je Tolušić.

Izaslanstvo kineskog ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova na čelu s Hanom, koje je u trodnevnom službenom posjetu Hrvatskoj, u utorak je u hrvatskoj Vladi imalo bilateralni sastanak s Tolušićem, a prije posjeta Stonu izaslanstvo je obišlo i varaždinsku "Koku".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:09