PODNOSI AMANDMAN

TOLUŠIĆEV POVRATAK: Traži od Marića ukidanje dijela poreza u poljoprivredi

 CROPIX

Bivši ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, koji je u rekonstrukciji ostao bez ministarske pozicije i vratio se u Sabor, oglasio se u ponedjeljak navečer prvi put nakon smjene na svojem Facebook profilu, pozvavši “svog prijatelja” ministra financija Zdravka Marića da ukine plaćanje poreza na promet nekretnina pri zamjeni poljoprivrednog zemljišta.

Najavio je i da će podnijeti amandman u Saboru u tom smjeru, iako se zapravo u poreznoj reformi i ne mijenja Zakon o porezu na promet nekretnina, pa nije jasno na što će podnijeti amandman.

“Sve dosadašnje porezne reforme posljednje tri godine imale su obzira i prema hrvatskoj poljoprivredi i Zdravko je uvijek slušao i saslušao (za razliku od nekih drugih nedodirljivih) sve što smo mu imali reći u vezi s poljoprivredom, i na sve moguće načine je uključio naše (i vaše) želje u dosadašnje izmjene poreznih propisa”, poručio je Tolušić, objašnjavajući o čemu je riječ.

Naime, okrupnjavanje poljoprivrednog zemljišta sada se tretira kao zamjena nekretnina na koju se plaća porez od tri posto, pa se, tvrdi Tolušić, na prste jedne ruke mogu izbrojati takve imovinsko-pravno čiste zamjene.

“To državu ne stoji ništa jer nitko normalan sad ne mijenja zemljište (službeno naravno) jer obojica sudionika u tome plaćaju porez na promet nekretnina, što, naravno, nema veze sa zdravom pameti.

Tako država ništa ne gubi ukine li plaćanje poreza na nekretnine. Siguran sam u Zdravkov pozitivan odgovor”, poručio je Tolušić, zapravo najavivši povratak u saborske klupe i borbu za poljoprivrednike.

Ministar Marić odmah mu je i odgovorio poručivši da u poreznoj reformi nije predviđena izmjena tog zakona, ali da je sve još otvoreno i da se može razgovarati o svemu.

Tolušić za Jutarnji odbacuje svaku dvojbu da se iza tog njegova statusa možda kriju i neki dublji interesi jer o ovom prijedlogu nije bilo rasprave na stranačkim tijelima i nema nikakve drame, te da će biti super ako njegov prijedlog prođe, a jednako tako će sve biti u redu i ako ne prođe.

Kaže da je o prijedlogu izvijestio i svoju nasljednicu Mariju Vučković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:21