VEĆINOM GLASOVA

Tomašić napisala izvješće o ukidanju zabrana malim ribarima, Picula podnio amandmane, a EU parlament sve prihvatio

 Cropix

Odbor za ribarstvo Europskog parlamenta u srijedu je velikom većinom glasova prihvatio izvješće hrvatske eurozastupnice Ruže Tomašić kojim ona od Europske komisije traži izmjenu tzv. Mediteranske uredbe iz 2006. kojom se uređuju pitanja tehničkih karakteristika alata i načina njihova korištenja.

Tomašić se u ovom izvješću protivi neselektivnom pristupu i zabrani korištenja tradicionalnih alata i tehnika na području Mediterana te poziva Europsku komisiju da u svojim propisima razdvoji povlačne mreže koće i tradicionalne obalne mreže potegače.

Hrvatska eurozastupnica istaknula je i potrebu za kvalitetnom definicijom obalnog i malog obalnog ili tradicionalnog ribarstva na europskoj razini koja će se temeljiti na posebnostima različitih priobalnih područja u EU kako bi se izbjegla loša univerzalna rješenja poput onih dosadašnjih koja su ozbiljno naštetila hrvatskim ribarima.

Tomašić također poziva Komisiju da zajamči reviziju stanja ribljeg fonda te ističe potrebu za analizom utjecaja malog ribolova na riblji fond kako bi se ovu granu ribarstva moglo kvalitetno regulirati, navodi se u priopćenju.

Eurozastupnica Tomašić je o prihvaćanju izvješća u srijedu nešto prije 13 sati izvijestila na svojem službenom profilu na Facebooku, a sat vremena poslije eurozastupnik Tonino Picula na svojem se službenom profilu pohvalio da je u izvješće ugrađeno i njegovih nekoliko amandmana.

Tu je nastala mala pomutnja, s obzirom da je dio komentatora na Facebooku pomislio da je Picula sebi prisvojio zaslugu za izvješće, što on ni u jednom trenutku nije učinio. U komentarima su korisnici oboje zastupnika počeli ispitivati tko je zapravo zaslužan. Tomašić je odmah napisala kako je ona autorica te da je rado prihvatila Piculine amandmane, a nedugo potom i Picula je napisao da nikada nije sporio da je Tomašić autorica te da je on samo htio istaknuti činjenicu da su prihvaćeni njegovi amandmani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 00:28