KRIZA

TOTALNA ZBRKA U VLADAJUĆOJ KOALICIJI Kosor misli da iz Vlade treba otići Kuščević, ali i HNS: 'Podržavaju Milanovića, kako da budemo partneri?'

 
 Hanza Media

Hrvatska narodna stranka (HNS) traži od premijera Andreja Plenkovića smjenu ministra uprave Lovre Kuščevića.

HNS traži hitan koalicijski sastanak na kojem će premijeru iznijeti svoj zahtjev za Kuščevićevom smjenom. HNS-ova odluka o navedenom zahtjevu donesena je jednoglasno na sjednici stranačkog predsjedništva, održanoj u Sv. Martinu na Muri, a novinarima ju je objavio jedan od stranačkih potpredsjednika, saborski zastupnik Stjepan Čuraj.

Danas će taj zahtjev, prema najavama iz HNS-a, nakon sjednice Središnjeg odbora stranke, koja se također održava u Svetom Martinu, iznijeti i najviše pozicionirani HNS-ovac u Vladi, ministar graditeljstva i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar.

HNS-ovci danas nisu davali konkretan odgovor na pitanje hoće li HNS napustiti vladajuću koaliciju ako premijer Plenković ustraje u obrani ministra Kuščevića. Odgovarali su kako se nadaju da će “prevladati zdrav razum”.

Jedan od sugovornika iz vrha HNS-a izjavio je za Jutarnji list da je Plenković branio Kuščevića prije tjedan dana uz obrazloženje da je ministar samo propustio upisati nekretnine u katastar.

- Međutim, u posljednjih tjedan dana isplivao je niz drugih činjenica vezanih uz njegovu imovinu i sada vidimo o čemu se tu radi, a radi se o eklatantnom primjeru korištenja političkog položaja za vlastite materijalne probitke. Ne ulazimo u Kuščevićevu kaznenu odgovornost, ali ono što je dosad sa stopostotnom sigurnošću utvrđeno jest da je njegova supruga kupovala tisuće četvornih metara poljoprivrednog zemljišta u vrijeme kada je on bio načelnik Općine, i to prije nego što će to zemljište biti prenamijenjeno u građevinsku zonu, što znači da je imala povlaštenu informaciju. Dosad smo kao koalicijski partneri doista pokazivali visok prag tolerancije, ali ovo je nešto preko čega ne možemo prijeći - rekao nam je isti izvor.

Na pitanje je li točno da HNS od Plenkovića traži opsežniju rekonstrukciju Vlade, u kojoj bi bili smijenjeni i ministrica Gabrijela Žalac i ministar zdravstva Kujundžić, visoki nam je izvor iz HNS-a odgovorio da oni spomenute ministre smatraju nesposobnima, ali da je odluka o njihovoj sudbini u Vladi na premijeru. Međutim, od Kuščevićeve smjene, tvrde u HNS-u, ne namjeravaju odustati.

U HNS-u doznajemo kako je premijer Plenković s ministrom Štromarom telefonski razgovarao u petak navečer u trenutku kada je do premijerova ureda doprla vijest da HNS priprema zahtjev za Kuščevićevim opozivom. O sadržaju telefonskog razgovora premijera i Štromara iz dviju stranaka plasirane su kontradiktorne informacije.

HDZ je, prema jednom dnevnom listu, plasirao informaciju da je Štromar premijeru negirao da HNS planira zatražiti Kuščevićevu smjenu, a u HNS-u tvrde da je riječ o HDZ-ovu “spinu” te da je Štromar potvrdio premijeru da u HNS-u postoji inicijativa za Kuščevićevom smjenom, koja je u subotu na sjednici stranačkog predsjedništva izglasana i time je postala službena.

Zanimljivo je, međutim, da na sastanku Predsjedništva HNS-a nije bilo predsjednika stranke Ivana Vrdoljaka. Bio je odsutan, kako nam je rekao izvor iz HNS-a, iz zdravstvenih razloga. Sam Vrdoljak nije nam se javljao na telefon, pa informaciju o njegovoj bolesti nismo uspjeli provjeriti.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor za Jutarnji list je izjavio kako njegova stranka također smatra da Kuščević treba otići iz Vlade.

- Oko toga je javnost jedinstvena i o tome HSLS unutar Vlade razgovara već desetak dana - rekao nam je Darinko Kosor, a zatim ustvrdio da iz Vlade treba otići i HNS. Na pitanje zašto HNS, također nam je odgovorio. - Zato što HNS javnim zahtjevom za Kuščevićevom smjenom, to jest preko leđa vladajuće koalicije, rješava svoje unutarnje sukobe. Jedno krilo HNS-a, ono predvođeno Matijom Posavcem, koji jedini ima stvarne šanse preuzeti vodstvo stranke, želi što prije izaći iz vladajuće koalicije i koristi aferu Kuščević za to, dok drugo krilo te stranke želi ostanak u koaliciji - ustvrdio je Kosor.

- Dakle, HSLS traži Kuščevićev odlazak, ali traži i temeljito raščišćavanje odnosa u koaliciji. Ako postojeća koalicija ne funkcionira dobro, hajdemo potražiti drugo rješenje. Jedno rješenje je ponovno preslagivanje vladajuće koalicije bez HNS-a, a među nezavisnim zastupnicima postoji dovoljno ruku koje će podržati vladajuću koaliciju i bez njih. Ako se ispostavi da za opstanak koalicije nema dovoljno ruku, druga su opcija prijevremeni izbori - izjavio je za Jutarnji Kosor.

Zasad je, međutim, nejasno najavljuje li ova izjava Darinka Kosora, čija stranka u Saboru ima samo jedan glas, ozbiljniju krizu u vladajućoj koaliciji ili preko njega premijer Plenković HNS-u prijeti izbacivanjem iz koalicije.

Iz Vladina ureda za odnose s javnošću Jutarnjem su listu potvrdili da je premijer Plenković u petak navečer razgovarao s potpredsjednikom Vlade Predragom Štromarom. Iz Vlade, međutim, tvrde da je Štromar u tom razgovoru, koji se, podsjećamo, dogodio prije jučerašnje sjednice HNS-ova predsjedništva, otklonio medijske najave da će HNS zatražiti smjenu ministra. Iz Vlade dodaju da će o slučaju Kuščević razgovarati na redovnom koalicijskom sastanku ovaj ili sljedeći tjedan te ističu: “Ultimatumi ne dolaze u obzir, u konačnici odluku o svakom ministru u Vladi donosi premijer”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:41