MALI OGLASI ZA VELIKO ZAPOŠLJAVANJE

TOTALNI RAT DOMAĆIH HOTELIJERA ZA SEZONSKE RADNIKE Otkrivamo čime ih sve mame da se zaposle baš kod njih, nude im čak i PlayStation u sobama

Nakon Andabaka, i druge turističke tvrtke ulažu u vlastiti smještaj za radnike, neke im u sobe stavljaju čak i društvene igre

U borbi za kvalitetniji turistički kadar hotelijeri su ove sezone povećali uloge u lovu na buduće radnike.

Najviše se to odnosi na smještaj: veće i ozbiljnije hotelske kuće sve bolje razumiju potrebu da zaposlenicima osiguraju smještaj u vlastitim objekata, i to bez naknade, uz topli obrok i sadržaje koji će im omogućiti da se nakon napornog radnog dana malo i odmore.

Hotel u Zadvarju

Najdalje u tome, pisao je Jutarnji list, otišao je Jako Andabak, koji prvi gradi hotel za radnike, objekt s tri zvjezdice u kojem će sezonci, njih tristotinjak, bit smješteni u dvokrevetnim sobama s kupaonicom, a imat će i zajedničke prostorije za odmor.

“Osim u našem 1,6 milijuna eura vrijednom hotelu u Zadvarju, djelatnici na svim destinacijama imaju hranu i smještaj pa tako u vlasništvu imamo kapacitet u Starigradu Paklenici, Brelima i Bolu. Na Bolu ćemo graditi novi objekt za djelatnike, a na razmatranju je i nadogradnja kapaciteta u Starigrad Paklenici”, kažu iz Bluesun hotela i napominju kako sezonci dobivaju i dodatke iz kolektivnog ugovora, ali i mogućnost nagrade na kraju sezone do 10 tisuća kuna bruto po odjelu.

Na unapređenje smještaja zaposlenika ove su se godine odlučili i u Valamaru pa tako kompanija gradi takozvane Valamar Staff Residence, od kojih će ove godine biti otvorena dva na Krku i u Rapcu, a od sljedeće sezone i u Dubrovniku.

U njima će sezonci besplatno biti raspoređeni u jednokrevetnim ili dvokrevetnim sobama, a u zajedničkim će prostorijama imati sve što im treba za odmor - od televizora, DVD-a, PlayStationa i društvenih igara.

Dio božićnice

“Prostori su moderni, a zaposlenici imaju 29 posto veću plaću od prosjeka sektora, kao i 17 programa nagrađivanja te mogućnost ulaska u program Valamar +3 koji stalnim sezoncima garantira devet mjeseci rada u godini, cjelogodišnji staž i prihode te garanciju za rad u naredne tri sezone”, pojašnjavaju u Valamaru.

Besplatan smještaj od ove godine imat će i djelatnici Istraturista i Plave lagune, ali samo oni koji uspiju dobiti ležaj u objektima koji su u vlasništvu kompanija.

Oni drugi morat će smještaj potražiti u apartmanima, ali zato mogu računati na isplatu razmjernog dijela božićnice,stimulacije u srpnju i kolovozu te dodatke iz ugovora.

“U kompanijama su izvršena ulaganja u unapređenje kvalitete smještaja radnika. Sezonskim radnicima koji nemaju smještaj osiguravamo besplatan smještaj i prehranu u našim objektima”, poručuju iz Istraturista.

Refundiranje troškova

Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić potvrđuje kako hotelijeri sve više razumiju da su za zadržavanje dobrog kadra potrebna ulaganja.

“Jedan od načina jest obnova i izgradnja novih smještaja kako radnici ne bi bili prisiljeni noćiti u privatnim objektima. Ipak, mnogi su i dalje u problemima, posebno oni koji nisu na vrijeme počeli tražiti radnike”, kaže Andrić.

Jedan od dobrih primjera jest lošinjska Jadranka iz koje poručuju kako radnicima osiguravaju smještaj i obroke “bez umanjivanja plaće”, a refundiraju im i troškove sanitarnog pregleda te prijevoz.

Ipak, nijedna kompanija ne otkriva svoju najslabiju točku - iznose prosječnih plaća sezonskih radnika za koje je poznato kako su i dalje u pravilu petnaestak posto niže od prosječnih hrvatskih plaća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:08