JUTARNJI PRVI OTKRIVA

Transkripti s WikiLeaksa, Sanader: Silajdžić je loš, Tadić misli kao i ja, a Ruse ne želimo

Otkrivamo bilješke sa sastanka bivšeg premijera i Daniela Frieda, pomoćnika američke državne tajnice za Europu, iz svibnja 2007. u Zagrebu

ZAGREB - Premijer Sanader je zabrinut oko sve većeg ulaganja ruskih tvrtki u Bosnu i Hercegovinu, i pomoćniku državne tajnice uručio je non-paper o hrvatskim stajalištima o Rusiji. “Silajdžić je jedan staromodan političar koji živi u devedesetim godinama i želi da probleme Bosne i Hercegovine riješe druge države. Silajdžić se protivi dogovoru koji je postignut s bivšim premijerom Federacije Terzićem oko gradnje Pelješkog mosta”, kazao je Sanader. Stoji to u jednoj od 1686 zabilješki koje je američka ambasada u Zagrebu odaslala u State Department, a objavljena je na WikiLeaksu.

Povratak iz Banje Luke

Ova bilješka napisana je 10. svibnja 2007. godine, nakon odvojenih sastanaka tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića,

i tadašnje ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar-Kitarović s pomoćnikom američke državne tajnice za Europu i Aziju Danielom Friedom u Zagrebu.

Fried je s hrvatskim dužnosnicima razgovarao nakon povratka iz Banje Luke, gdje se susreo s Miloradom Dodikom, tadašnjim premijerom Republike Srpske.

Alternativni plinovod

Razgovor domaćina i gosta uglavnom se bavio Bosnom i Hercegovinom. U bilješci tako stoji kako je Sanader upozorio da će u slučaju iseljavanja Hrvata iz BiH te izdvajanja Republike Srpske “doći do stvaranja opasne male islamske države u Europi”. S time se, stoji u bilješci, složio i Mesić. Fried je tada kazao da ne dolazi u obzir stvaranje trećeg entiteta u BiH, već da se tamošnji Hrvati obrate za pomoć američkoj ambasadi u Sarajevu.

U vrijeme kada je službena Rusija tražila od Hrvatske da se izjasni oko projekta Južni tok, Družbe Adrie i JANAF-a, Sanader je Friedu iznosio tvrdnje koje je on svakako želio čuti. Izražava zabrinutost povećanim ruskim ulaganjima u BiH, s čime se slaže i Fried. U bilješci stoji kako je nekoliko dana ranije u Zagrebu boravio visokorangirani američki diplomat Matt Bryza koji je s domaćinima razgovarao o mogućoj gradnji alternativnog plinovoda projektu Južnog toka, koji gradi ruski Gazprom.

Fried je u Zagrebu s domaćinima podijelio i informacju kako mu je Milorad Dodik kazao da podržava Ahtisaariev plan o Kosovu, te da će on, Dodik, podržati neovisnost Kosova ukoliko Vijeće sigurnosti donese rezoluciju o neovisnom Kosovu.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:04