BRISANJE LAŽNO PRIJAVLJENIH

'TRAŽIMO DA U SABOR DOĐE OSTOJIĆ! GRAĐANI NAS ZOVU ZBOG PROVJERA PREBIVALIŠTA' Zahtjev HDZ-a

 Dragan Matić / CROPIX

ZAGREB - HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar zatražio je jutros da im se u Saboru obrati ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zbog kako je kazao, čestih pritužbi građani iz rubnih dijelova Hrvatske prema granici s BiH, jer zbog stalnih policijskih provjera njihovih prebivališta moraju po cijeli dane biti kod kuće.

„Policijske ophodnje su česte, a ako ih ne zateknu brišu ih iz prebivališta“, poručio je Mlakar u Hrvatskom saboru nakon stanke koju je zatražio HDZ, a zahtjevu su se pridružili i SDP, HDSSB i Laburisti.

HDZ-ovci su rekli da stanku traže zbog učestalih poziva i zabrinutosti građana, a zbog postupanja policije s obzirom na Zakon o prebivalištu. Predsjedavajući Josip Leko odredio je desetominutnu stanku nakon čega je rasprava nastavljena

Zašto se takve kontrole ne provode tamo gdje je stanovništvo Vukovara tražilo da se ponovi popis stanovništva , tvrdeći da oni koji su prijavljeni u Vukovaru tamo ne prebivaju, zapitao se.

Podsjetio je kako je njegova stranka prilikom donošenja Zakon o prebivalištu upozoravala da predložena rješenja nisu dobra.

„Čini se da je iz Vlade otišao krivi Ostojić“, ustvrdio je Mlakar optuživši vladajuće da žele dovesti u pitanje zakonitost predstojećih izbora.

SDP-ov zastupnik Igor Dragovan oštro je odbacio takve optužbe. „Red se mora uvesti“, poručio je Dragovan podsjećajući kako je na tragu izmjena zakona o prebivalištu bila i prethodna vlada, no onda je isti završio u ladici nekog ministarstva.

Laburist Branko Vukšić i HDSSB-ov zastupnik Josip Salapić naglasili su kako bi zakon trebao biti jednak za sve hrvatske građane.

„Uvođenje reda je ispravna stvar, ali isti bi kriteriji trebali vrijediti u svim dijelovima Hrvatske – od graničnih područja s BiH do Vukovara“, poručio je Vukšić.

S njim se složio i Salapić koji je ustvrdio kako „kada god se teško živi mi se vraćamo u prošlost i otvaramo rane Vukovara“.

Predsjedavajući Josip Leko kazao je kako će zahtjevi biti upućeni nadležnom ministarstvu te će se vidjeti provedba zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:07