NIKOLINA ŠAJN IZ AVIONA

Trenutak kada je Čačiću Josipović prenio vijest o presudi: Slavio je trijumf iz Dohe, a onda mu se srušio svijet...

Kaposvar, Madjarska, 250112.Zupanijski sud u Kaposvaru.Sudjenje hrvatskom potpredsjedniku Vlade Radimiru Cacicu zbog izazivanja teske prometne nesrece u kojoj su poginule dvije osobe madjarske nacionalnosti. Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

Neposredno prije nego što će avion s gospodarskom delegacijom iz Katara početi spuštanje nad Zagrebom, a stjuardese naložiti svima da sjednu, stave pojaseve i usprave sjedala, u stražnjem dijelu zrakoplova gdje su sjedili novinari nastalo je komešanje - kolegici je stigla poruka neočekivanog sadržaja: potpredsjednik Vlade Radimir Čačić drugostupanjskom je presudom osuđen na 22 mjeseca zatvora.

VIDEO, UŽIVO, Čačić mora u zatvor zbog prometne nesreće: 'Posljedice su jasne, odlazim sa svih funkcija!' Milanović: 'Jako će nedostajati u Vladi'

Poruka se čitala s tolikom nevjericom - nitko nije ni znao da bi presuda mogla biti donesena danas - da je prvo pitanje bilo da li se netko šali. Drugo pitanje izaslanica novinara uputila je njegovoj glasnogovornici Sonji, koja je s njim sjedila u prednjem dijelu aviona: bi li nam gospodin Čačić mogao dati izjavu. Vijest o presudi, čini se, upravo je u tom trenutku stigla i predsjedniku Josipoviću, koji ju je priopćio Čačiću, držeći ga za ruku. Sonja je rekla da će potpredsjednik Vlade izjavu dati kada izađemo iz zrakoplova.

Do tog su trenutka televizijske ekipe u zrakoplovu već podigle kamere - i počele snimati preko cijelog aviona, dok smo se mi ostali naoružali snimačima i bilježnicama. Ništa se nije vidjelo, samo glave. Predsjednik uprave Đure Đakovića pokušao je dohvatiti nešto iz svoje prtljage - povici novinara da se makne iz kadra brzo su ga spustile.

Spuštanje zrakoplova i taksiranje do aerodroma kao da je trajalo vječno. Nije bilo jasno zna li većina putnika što se zbiva, ali kada su uključili mobitele, čini se da su znali već svi te su, kada je avion stao, a novinari nahrupili prema naprijed, neki s razumijevanjem komentirali da je “i to vaš posao”, dok su drugi mrmljali kako je to “lešinarenje”. Visoko podignute kamere su ga pratile, na njihovim se ekranima vidio Čačićev potiljak, gužva oko njega, i to je sve.

Kroz prozor smo vidjeli da je potpredsjednik Vlade ušao u aerodromski autobus, ali kada smo uspjeli izaći iz aviona, u taj nas autobus nisu pustili. Potom je Čačić izašao izašao iz autobusa i sjeo u crni Mercedes koji ga je čekao na pisti i otišao iz zračne luke.

Do trenutka kada je stigla vijest o presudi, let od pet sati od Dohe do Zagreba tekao je uobičajeno. Odlično raspoloženje vladalo je među gospodarstvenicima koji su razgovarali u kružocima, poneki su izgledali kao da sklapaju poslove, kod direktora Zagrebačke banke izmjenjivali su se najviši dužnici, a drugi su se šalili da im je put bio koristan i stoga što su se naši direktori međusobno upoznali.

Ako je i znao da će tijekom današnjeg dana biti objavljena presuda, Čačić to nije pokazivao: u trijumfalističkom raspoloženju zbog, kako je smatrao, dobro obavljenog posla u Kataru obilazio je menadžere i bahatio se pred novinarima. Na pitanja kao što su hoće li se LNG uistinu isplatiti odgovarao da “i idioti to znaju”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 06:40