ŽIVOT U STRAHU

TRUDNICA I MAJKA TROJE DJECE IZ SLAVONSKOG BRODA 'Sin je slučajno popio zagađenu vodu, sav me izbezumljen pitao hoće li mu se nešto dogoditi...'

 Danijel Soldo / CROPIX

U sljedeća dva tjedna planira se spojiti vodovod Slavonski Brod na vodocrpilište Sikirevci i tako barem djelomično riješiti problem opskrbe vodom u tom gradu. Do tada, cisterne i spremnici s vodom za građane Slavonskog Broda su i dalje jedini izvor pitke vode.

Marija Grgić, majka je troje djece s četvrtim na putu i kaže da im je najbliža pitka voda udaljena dva kilometra. Kupaju se, kaže, u kupovnoj vodi, grijući je na štednjaku.

- Sinoć sam se čula sa suprugom koji je u Italiji, poslala sam mu sliku djevojčice kako je kupam, a on je rekao da smo kao neka najveća sirotinja za vrijeme rata. Ljudi su se jadni tako kupali kada nisu imali kupatila, a mi sad pokraj sve te tehnologije moramo se tako kupati. Djeca su u strahu. Igraju se i uznojeni dolaze u kuću. Zato sam i stavila foliju na slavinu da se ne zabune i ne uzimaju vodu, priča Dnevnik Nove TV Marija.

Kaže da djeca čuju iz medija da s vodom nešto nije u redu. Sin joj je slučajno jednom popio vodu i uplašio se što će mu se dogoditi.

- Kad je popio tu vodu sav mi je izbezumljen došao i pitao hoće li mu se nešto dogoditi. Ne želim da moja djeca žive u strahu od vode, od zraka..., kaže Marija.

- Tko će danas, sutra meni pomoći ako se se moje dijete razboli? A voljeli bismo ostati živjeti u ovom gradu. Imamo mogućnost da odemo negdje van, da se odselimo, ali ako se uspije nešto riješiti za zrak i vodu ovdje, mi želimo tu ostati živjeti, želim da moja djeca tu odrastaju. Mi smo tu odrasli. Samo, eto... vidite što se događa. Da ja ne mogu u 21. stoljeću pustiti svoje dijete da se vani igra nego razmišljam hoće li dobiti rak ili neku bolest, kaže Marija.

I ona se tušira kupovnom vodom.

- Strah me. Trudna sam. Nitko nam nije dao informaciju što se točno nalazi u toj vodi, rekla je Dnevniku Nove TV Marija.

Poslijepodne je ponovno održan krizni stožer, a potvrđeno je i kako bolnica u Slavonskom Brodu nije primila pacijente koji su se javili s tegobama uzrokovanim zagađenom vodom. U međuvremenu je Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio da je razina ugljikovodika u vodi sada ispod limita nakon kojega se ona proglašava zdravstveno neispravnom, no građanima i dalje stoji preporuka da vodu iz slavina ne piju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:18