ISPRAĆAJ GENERALA

TUGA NA MIROGOJU 'Vjerujem da će nad tugom prevladati ponos jer smo život dijelili sa skromnim, jednostavnim i dobrim čovjekom - velikim generalom'

 
 CROPIX

Posljednji ispraćaj stožernog generala Petra Stipetića održan je na zagrebačkom groblju Mirogoj uz najviše vojne počasti, a započeo je počasnom stražom, u kojoj se izmjenilo više od stotinu sudionika, piše MORH.

Ispraćaj je predvodio biskup Juraj Jezerinac, a generala su na posljednje počivalište, uz obitelj i prijatelje, ispratili najviši civilni i vojni dužnosnici, među kojima je bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Od generala Stipetića prigodnim govorom oprostio se umirovljeni stožerni general Anton Tus.

- Ispraćamo te na tvoj posljednji počinak, a u mislima nam naviru sjećanja na zajedničko vrijeme sudjelovanja u stvaranju Hrvatske vojske i samostalne države Republike Hrvatske. Na samom početku agresije na Republiku Hrvatsku, odazvao si se pozivu Domovine i stavio joj na raspolaganje sve svoje sposobnosti, znanje i energiju. Pred očima nam je tvoj lik i glas, tvoja mirnoća i samouvjerenost koja nam je svima davala nade da smo u stanju nositi se s oružjem nadmoćnijim neprijateljem. I na taj način ispunili smo stoljetnu želju hrvatskog naroda za samostalnom državom Hrvatskom, poručio je preminulom generalu, izrazivši sućut obitelji u ime Hrvatske vojske.

- Osjećamo nenadoknadiv gubitak i tugu, ali vjerujem da će nad tom tugom prevladati osjećaj ponosa jer smo ovaj naš život dijelili sa skromnim, razumnim, jednostavnim i dobrim čovjekom - velikim generalom, istaknuo je general Tus, zaključivši kako ćemo se našeg generala uvijek rado sjećati i pamtiti ga kao jednog od stvaratelja nove hrvatske povijesti i samostalne države Republike Hrvatske.

Tus je, kao što je poznato, bio i veliki osobni prijatelj Petra Stipetića, a u jednom trenutku nije uspio suspregnuti emocije te je i zaplakao.

Hrvatska i Oružane snage RH od generala su se oprostile preletom MIG-a 21 i počasnom paljbom u trenucima dok je direktor Glavnog stožera OS RH kontraadmiral Robert Hranj obitelji predavao državni stijeg.

Osim Plenkovića na pogrebu su bili i ministar Damir Krstičević, Stjepan Mesić, Milan Bandić, Zoran Milanović, Davor Bernardić, Ante Gotovina i mnogi drugi uglednici.

U počasnoj straži uz odar generala Stipetića bili su, među ostalim, Predrag Matić, Davor Bernardić, Željka Antunović, Marija Pejčinović Burić, Ante Kotromanović, ministar Davor Božinović, ravnatelj policije Nikola Milina, bivši zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije, trenutno savjetnik ministra Zdravko Janjić i drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:28