PROMJENA VREMENA

U DIJELOVE HRVATSKE STIGLO NAJAVLJIVANO NEVRIJEME, U NAŠEM SUSJEDSTVU DIVLJA OLUJA NOSILA KROVOVE U samo dva sata zabilježeno 20.000 udara munja

 
Prizori nevremena u Istri i na autocesti A1 i ilustracija munje
 Screenshot Istramet Facebook / Daniel Ivaković / Istramet.hr / Goran Šebelić / CROPIX

Velika promjena vremena koju meteorolozi najavljuju već danima i koja predstavlja svojevrsni kraj ljeta, počela je stizati u dijelove Hrvatske, a u hrvatskom susjedstvu hladna fronta praćena obilnom kišom, olujnim vjetrom, grmljavinom, a povremeno i tučom već je počela nanositi štete. Tako 24ur.com javlja da je vjetar odnosio krovove u okolici Domžala.

Što se Hrvatske, tiče, prve naznake velikog nevremena prvo su u poslijepodnevnim satima bile vidljive na našem najvećem poluotoku. Istru je, kako javljaju tamošnji lokalni mediji, na više lokacija zapljusnula uistinu obilna kiša koja je povremeno stvarala probleme u prometu, ali zasad nema informacija o eventualnim štetama.

Kako javlja IstraMet na svojoj Facebook stranici, Motovun je prekrila prava 'kišna zavjesa', a u drugim dijelovima Istre bilo je i tuče. Hladna fronta ondje je također donijela i brojne udare munje, kojih je u samo dva sata bilo zabilježeno više od 20.000.

Nevrijeme se nešto kasnije preselilo i prema unutrašnjosti Hrvatske pa je tako jedan čitatelj IstraMeta snimio siloviti pljusak na dionici autoceste Gorskom kotaru, između Vrbovskog i Bosiljeva. Kiša je zabilježena i u Karlovcu i ponegdje u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske.

No, prava promjena tek nas očekuje.

Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, kiša, pljuskovi i grmljavina će biti sve intenzivniji tijekom večeri, a posebno tijekom noći na utorak. Lokalno može biti olujnog nevremena te obilnije oborine. Puhat će slab i umjeren, na udare mjestimice jak sjeveroistočnjak i sjeverac. Na Jadranu na jugu slabo i umjereno jugo, drugdje jugozapadnjak i zapadnjak, a na sjevernom dijelu prema kraju dana bura koja će jačati na jaku, mjestimice i olujnu.

U utorak u noći i prijepodne pretežno oblačno s kišom, ponegdje i grmljavinom, a uglavnom na Jadranu mjestimice su mogući izraženiji pljuskovi. Od sredine dana postupno razvedravanje sa zapada, no uz više oblaka kiše može još biti ponegdje na istoku, a pljuskova u Dalmaciji.

Vjetar slab i umjeren, u prvome dijelu dana na udare mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni, u Slavoniji sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena i jaka, uglavnom na sjevernom dijelu ponegdje i olujna bura s mogućim orkanskim udarima.

Najniža jutarnja temperatura od 12 do 17, na istoku malo viša, a na Jadranu između 18 i 23 °C. Najviša dnevna od 17 do 23, na Jadranu između 25 i 30 °C.

Zbog svih nevolja koje su najavili za utorak, meteorolozi DHMZ-a su putem Meteoalarma za cijelu državu izdali niz upozorenja, što žutih, što narančastih, što crvenih.

U srijedu većinom suho i sunčano. Povremeno mala i umjerena naoblaka, uglavnom u unutrašnjosti gdje od četvrtka u jutarnjim satima mjestimice može biti magle. Vjetar uglavnom slab, ponegdje još umjeren sjeveroistočni, osobito u gorju.

Na Jadranu bura, ponegdje jaka s olujnim udarima, osobito na sjevernom dijelu.

U četvrtak će bura oslabjeti i na južnom te na većem dijelu srednjeg Jadrana okrenuti na sjeverozapadni, potom zapadni i jugozapadni vjetar.

Dnevna temperatura zraka malo će porasti, a jutarnja će na kopnu biti malo niža nego u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:15