PLENKOVIĆEVA OPORBA

U HDZ-u NEUGODNO IZNENAĐENI Podjele u najjačoj hrvatskoj stranci sve veće, danas će najmanje 13 zastupnika glasati protiv Istanbulske konvencije

Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Gordan Jandroković i Andrej Plenković

 

U Saboru će se danas glasovati o opozivu potpredsjednici Vlade Martini Dalić te o Istanbulskoj konvenciji koja je izazvala podjele i u samom HDZ-u. Također će konačno biti poznat točan broj HDZ-ovih zastupnika koji su protiv ratifikacije.

U krugu premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića, doznajemo, iznenađeni su brojem protivnika ratifikacije s obzirom da su očekivali da će ih biti šest do sedam. Protiv su se što javno, što na sjednicama stranačkih tijela do sada izjasnili - zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, politički tajnik Davor Ivo Stier, međunarodni tajnik Miro Kovač te zastupnici Miroslav Tuđman, Anton Kliman, Ante Babić, Ivan Ćelić, Petar Škorić, Ivan Šipić, Stevo Culej, Davor Lončar, Tihomir Lipošćak, Marija Jelkovac...

Nema razilaženja

Brkić, koji u srijedu nije bio u Saboru prilikom rasprave o Istanbulskoj konvenciji, jučer je na Facebooku potvrdio da će biti protiv.

- Ostajem pri svim svojim ranije izrečenim stavovima i glasovat ću protiv ratifikacije Istanbulske konvencije - naveo je Brkić. Dodao je kako svoje stavove ne mijenja, ali da je “siguran da razilaženje oko ovog pitanja neće ugroziti snagu i jedinstvo HDZ-a”.

I Davor Stier jučer je tijekom rasprave o Martini Dalić poručio da, iako nije za ratifikaciju, podržava Vladu. Odgovarajući Gordanu Marasu kazao je kako su u SDP-u možda nervozni zbog jučerašnje rasprave.

Ne protiv Vlade

- Sad žele reći da netko tko glasa protiv Istanbulske glasa i protiv Vlade, ali to nije točno. Možda biste vi to htjeli, ali koliko god vi cimali da idemo u tom smjeru, moju ruku za to nećete vidjeti - rekao je Stier koji je večer prije u Saboru objasnio zašto će glasovati protiv ratifikacije, te upozorio da interpretativna izjava ne otklanja prijepor oko Istanbulske konvencije.

Iako i ostali HDZ-ovci javno i na stranačkim sjednicama govore da su lojalni premijeru i jasno je da neće ići na rušenje svoje Vlade, činjenica je da Plenković ima jaku oporbu unutar stranke, počevši od vrha HDZ-a.

Među protivnicima ratifikacije je i karlovački župan Damir Jelić, koji je ujedno i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Karlovačke županije. S obzirom da je taj Odbor podržao Istanbulsku konvenciju, Jelić je na stranačkoj sjednici kolegama HDZ-ovcima dao mandat na raspolaganje. Iz stranke su izvijestili da je to učinio jer je na Predsjedništvu HDZ-a bio protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Međutim, izglasana mu je jednoglasna podrška svih članova ŽO HDZ-a Karlovačke županije.

HDZ je priopćio kako mu je dana jedinstvena potpora i povjerenje daljnjem radu predsjedniku i županu Damiru Jeliću, kako u političkom tako i u projektnom djelovanju kroz ‘407 za 047 županiju’.

Igrokaz

Jelićeva ostavka, zapravo je svojevrstan igrokaz. I prije nego je ponudio mandat na raspolaganje, Jelić je mogao biti siguran da će imati punu podršku svojih kolega, kojima je nesporni autoritet, usprkos tome što je stavom o Konvenciji bio protivan stavu vrha stranke te, na kraju i svojih županijskih kolega, pa se može reći da je ovo bila svojevrsna demonstracija njegove moći.

Jelić je ranije komentirao da je demokracija vladavina većine, te da ako je motiv zbog neslaganja mišljenja momentalno nekoga rušiti, onda su takvi ljudi zalutali u prostor demokracije. Njegov HDZ je također ovaj potez prezentirao kao još jedan “dokaz” da na demokratski način promišlja o svim temama.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo