EPIDEMIJA

U HRVATSKOJ POTVRĐEN 14. SLUČAJ KORONAVIRUSA Pozitivan nalaz ima mladić iz Labina koji je s kolegom nedavno doputovao s posla na sjeveru Italije

 Goran Sebelic / CROPIX

Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, hospitalizirana u OB Pula, izvijestio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske. Radi se o osobi koja je došla iz Italije, zajedno s pacijentom iz Labina koji je u ponedjeljak bio pozitivan na koronavirus, a koji se također nalazi u bolnici u Puli.

Kako je potvrdila ravnateljica Infektivne Alemka Markotić, riječ je o mlađem muškarcu koji ima blaže simptome bolesti. On je 14. osoba u Hrvatskoj kod koje je utvrđena prisutnost virusa Covid-19.

Najnoviji zaraženi je radni kolega labinskog ugostiteljskog radnika, odnosno 13. zaražene osobe u Hrvatskoj. Spomenuti Labinjan ima 40 godina i on je ujedno prvi oboljeli od koronavirusa u Istri, a pozitivan nalaz došao je u ponedjeljak popodne iz Infektivne klinike Fran Mihaljević. Labinski je ugostitelj iz Italije došao u Istru u subotu navečer, a kako je znao da je bio u bliskom kontaktu s osobom koja je radila s njime u pansionu na skijalištu u talijanskoj regiji Alto Adige, posumnjao je da ima simptome koronavirusa i odmah se ujutro javio u pulsku Opću bolnicu.

Bio je u kontaktu samo s jednom osobom koja je s njima bila na putovanju prema kući, a radi se o njegovom kolegi iz Labina za kojeg je odmah određena samoizolacija i koji je danas bio pozitivan na koronavirus. Ta je osoba pak bila u kontaktu sa svojom četveročlanom obitelji koja je također u samoizolaciji.

- U ponedjeljak tijekom poslijepodneva došao pozitivan nalaz. Ta osoba je stara 40 godina. Radio je u Italiji kao ugostiteljski radnik, i to na području koje nije rizično epidemiološkom anamnezom. Bio je u bliskom kontaktu s oboljelom osobom koja je radila u tom objektu. Vratio se sa subote na nedjelju u Istru i odmah se javio službi za epidemiologu u nedjelju ujutro. Imao je blaže simptome - rečeno je u jučer na izvanrednoj konferenciji za novinare županijskog Stožera za civilnu zaštitu večeras u Puli.

Osoba je upućena u Opću bolnicu u Puli i primljena je na Odjel za infektologiju, kazao nam je ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović. Kazao je da obje osobe nisu bile nakon dolaska u Istru u kontaktu s ljudima, odnosno da su se odgovorno ponijele. Druga osoba koja je zaražena bila je jedino u nešto manjem kontaktu s obitelji, pa su oni za svaki slučaj stavljeni u samoizolaciju.

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić kazala je da je pacijent koji je u nedjelju primljen imao blage simptome bolesti i blažu temperaturu - oko 37,3 do 37,4 stupnjeva.

- Smješteni su na odjel za zarazne bolesti koji je ispražnjen samo za liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom. Dakle, oni nisu u kontaktu s drugim pacijentima. Svi se pridržavamo mjera koje smo imali prilike naučiti - kazala je Hrstić. Rekla je da zbog novonastale situacije režim bolnice neće biti drugačiji nego je to bilo dosad. Inače, posjete su već neko vrijeme zabranjene.

- Zarazni odjel ima 20 kreveta, a cijela bolnica ima 429 kreveta. Situaciju ćemo prilagođavati ovisno o tome kako se ona dalje bude razvijala. Imamo na raspolaganju i 12 respiratora, a kako smo čuli, dosad 12 oboljelih u Hrvatskoj nije bio potreban respirator, kazala je Hrstić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:11