MAZUT ZAGADIO ZRMANJU

U JEDNU OD NAJLJEPŠIH RIJEKA IZLIO SE MAZUT Javile se gradske vlasti, okrivili nekadašnju vlast: 'Pogledajte kronologiju događanja, sve je vrlo očito'

 Igor Jurjević

Nekoliko desetaka, a možda i stotina litara mazuta iscurilo je u rijeku Zrmanju ispod sela Maričići, kod tzv. Jezera, otprilike devet kilometara od ušća, zagadivši korito smaragdne rijeke sve do Novigradskog mora.

Ante Nekić iz Jasenica za Slobodnu Dalmaciju je ispričao što se točno dogodilo.

- Znam da su tamo bila dva spremnika mazuta promjera 20 metara. U svakom je bilo oko metar mazuta, znači ukupno oko 400 prostornih metara. Umjesto da se zagrije i prepumpa, taj je mazut pušten u podzemlje. U tlo. A to je, znate i sami, krški teren, šupljikav, pun rupa. Mazut je u njega ušao i nedavno, kad su bile ove velike kiše, voda ga je odnijela u rijeku. Da, tu kod Jezera je izlazio - govori Nekić, bivši radnik u tvornici glinice na Bravaru.

Gordana Renić, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Obrovca, očitovala se u priopćenju o problemu.

- Više od 70% strukture bivše tvornice glinice u Obrovcu demontirano je do 1990. godine. Iza 1995. godine nastavljeno je uklanjanje ostataka u organizaciji Općine Jasenice. Grad Obrovac je preuzeo obvezu da ukloni „ostatke ostataka“ jer je bilo očito da se prije toga radilo mimo zakonom predviđenih procedura. Dakle, da bi se ti ostaci uklonili izrađena je Studija utjecaja na okoliš. U procesu izrade studije, utvrđeno je da su izrezani odvodi iz rezervoara za mazut te da je zbog toga mazut istekao nekontrolirano u prostor. O tome su obaviještene nadležne službe, a obavijestio ih je savjetnik u izradi studije utjecaja na okoliš, gospodin Slobodan Mandić, u travnju 2004. godine, a počeci uklanjanja zadnjih ostataka tvornice glinice u organizaciji Grada Obrovca su počeli tek 2006. godine. Izvođač radova je bila Sava promet d.o.o. Sesvete. Dakle, kao što se vidi iz kronologije događanja, očito je da su se sve rizične destrukcije dogodile prije 2004. godine, a najvjerojatnije i prije 1990. godine jer imamo svjedočanstva ribara da se već tada pojavljivao mazut u Zrmanji za vrijeme velikih kiša i visokog vodostaja, napisala je obrovačka pročelnica u dopisu.

Podsjetimo, tvornica koja je bila simbol promašenih investicija socijalističke Jugoslavije zatvorena je početkom 80-ih godina prošlog stoljeća, a stotine litara mazuta ostale su u spremnicima. Mazut je pokretao energanu, tri parna kotla snage 20 megavata, jer je tvornica trebala napajanje 24 sata.

- U rijeku je počeo curiti godinama poslije, nakon Domovinskog rata, kaže nesigurno Nekić.

Tvrdi da mazut u Zrmanji završi nakon svakih malo jačih kiša. Nekada i dva-tri puta godišnje. Nekada, kao nekidan, izađe toliko mazuta da zacrni cijeli tok rijeke, obalu, brodice, konopce i izlije se u Novigradsko more.

– Zvao sam ja policiju, inspektore, govorio zašto je to tako i odakle curi. Ali, evo, godine prolaze, nitko prstom makao nije – rekao je Ante Nekić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:52