KAKVA SLUČAJNOST

U mjesec dana već drugi džeparski par u zagrebačkom tramvaju dolijao na isti način, policija pojasnila kako su 'operirale' dvije djevojke

 Ranko Suvar / CROPIX

Zagrebački policajci dovršili su kriminalističko istraživanje nad 33-godišnjakinjom i 23-godišnjakinjom koje su optužene za džeparenje.

One su u utorak oko 12 sati i 30 minuta u tramvaju koji je vozio na relaciji od Britanskog trga do Frankopanske ulice iskoristile gužvu i nepažnju jednog putnika te mu ukrale novčanik. Srećom, u tom se trenutku u tramvaju nalazio policajac van službe koji im je pristupio i zadržao ih do dolaska kolega.

Novčanik je vraćen, a protiv dviju kradljivica podnesno je posebno izvješće tužiteljstvu. Zanimljivo, to je drugi slučaj mu nešto više od mjesec dana da policajci van dužnosti zateknu džepare na djelu.

Kako smo tada pisali, policajac van službe vozio se tramvajem pa uočio da dvije džeparice pokušavaju okrasti 75-godišnjakinju. Iako se i tada radilo o dvjema djevojkama, nije riječ o istim džeparicama, jer u ovom je slučaju jedna bila maloljetna, a druga je imala 27 godina.

Zbog učestalih krađa u tramvaju zagrebačka je policija objavila i savjete putnicima kojih se ttreba pridržavati kako ne bi došlo do gubitka vrijedne imovine.

- Džepari najčešće djeluju u gužvi, koristeći pritom neposredan doticaj sa žrtvom – u sredstvima javnog gradskog prijevoza, na tramvajskim i autobusnim postajama, tržnicama i sajmovima, u trgovačkim središtima, tijekom javnih okupljanja „lukavo“ odabiru žrtve nakon čega koriste bliski kontakt (naguravanje ili naslanjanje tijelom), a znaju se i “dobronamjerno” upustiti u razgovor sa žrtvom, odvraćajući pritom njezinu pozornost - upozoravaju u policiji.

Zavlače ruku u torbicu, dio odjeće ili oštrim predmetom neprimjetno režu rub torbice ili dio odjeće odakle izvlače novčanik. Često rade u paru - jedan odabire žrtvu i džepari je, a drugi preuzima plijen žustro se udaljavajući.

Policija upozorava građane da sa sobom nose samo najpotrebniju količinu novca i kreditnih kartica, a da gotovinu, sitan novac i kartice drže odvojeno, ako je moguće u ručnoj torbici i unutrašnjem džepu jakne. Neka poklopac torbe koja se otvara uvijek bude s unutarnje strane, uz tijelo.

Više pozornosti obratite na svoje vrijednosti koje nosite sa sobom. Svoju torbicu nikada ne ostavljajte otvorenu i izvan vidokruga.

Kako postupiti u slučaju krađe?

- ako ste žrtva, glasno upozorite okolinu na krađu i počinitelja te glasno zatražite pomoć

- ako ste svjedok, pružite pomoć žrtvi

- odmah obavijestite policiju na broj 192

- zapamtite što više pojedinosti o počinitelju (osobni opis, način odijevanja, hoda...)

- otuđene kartice odmah poništite kako biste spriječili njihovu zlouporabu

Kod prijave kaznenog djela džepne krađe, potrebno je dati slijedeće podatke:

- Što se dogodilo?

- Gdje se dogodilo?

- Kada se dogodilo?

- Tko prijavljuje djelo (žrtva, svjedok)?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:53