I DALJE TAJNA

U operaciji Una 1995. poginulo je 49 vojnika. Zbog koga je sve pošlo po zlu?

 Siniša Sunara/CROPIX

ZAGREB - Ni 15 godina nakon vojne operacije Una, koja se odvijala 18. i 19. rujna 1995. i koja se zbog velikih žrtava smatra jednom od najtragičnijih akcija Hrvatske vojske, javnost ne zna potpunu istinu o tome zbog čega je, prema službenim podacima, stradalo 49 pripadnika HV-a, a prema neslužbenim između 60 i 80.

Akcijom je zapovijedao general Marijan Mareković, danas glavni inspektor Oružanih snaga i jedan od mogućih pretendenata na mjesto načelnika Glavnog stožera.

Bez znanja Červenka

Operaciju Una, na krilima velike vojne pobjede Oluja, pokrenuo je, na sugestiju SAD-a, osobno predsjednik Tuđman. Na preporuku Miroslava Tuđmana, za njezina je zapovjednika postavljen Marijan Mareković. Marekoviću je tada, navodno, bilo obećano mjesto načelnika Glavnog stožera jer je general Zvonimir Červenko, koji je tada obnašao tu dužnost, uskoro trebao ići u mirovinu.

Iako je Mareković tada tvrdio da je sa zapovjednikom 5. korpusa Armije BiH, generalom Atifom Dudakovićem, u prijateljskim odnosima te da će on pokrenuti operaciju s bosanke strane, to se nije dogodilo. Zanimljivo, operacija Una pokrenuta je bez znanja tadašnjeg načelnika Glavnog stožera Zvonimira Červenka.

Zaustavite akciju

Kad je u prvih nekoliko sati operacije poginulo 27 hrvatskih vojnika, na teren je, u inspekciju, poslan general Vinko Vrbanac, koji je ostao zaprepašten katastrofalnim vođenjem operacije, te je, kako bi se izbjegli još veći gubici, predložio obustavu akcije. Operacija Una doista je sutradan obustavljena, no ceh je platio Vrbanac. Bio je optužen za neuspjeh akcije i to ga je stajalo vojne karijere.

Kako se olako ušlo u tu operaciju, svjedoči i činjenica da je prelazak Une, zbog potpunog zakazivanja logistike, bio organiziran u običnim drvenim čamcima. Osim generala Vinka Vrbanca i ubrzo nakon toga umirovljenog Červenka, nitko od zapovjednika operacije, među njima ni Marković, nije odgovarao za tu tragičnu vojnu operaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 17:07