PRESICE

U OSIJEKU ZARAŽENA LIJEČNICA KOJA JE BILA NA PRVOJ CRTI LINIJE OBRANE OD VIRUSA Izvještaji stožera: Evo pregleda novih slučajeva po županijama

Županijski stožeri objavljuju nove podatke o broju zaraženih koronavirusom
Ljiljana Perić
 Vlado Kos / CROPIX

U Vukovarsko-srijemskoj županij su na koronavirus pozitivne 3 nove osobe, od toga su 2 osobe iz Vinkovaca, a 1 osoba iz Vukovara, te je ukupno 29 oboljelih osoba.

S jučerašnjim danom testirano je 333 osobe. U samoizolaciji na području županije nalazi se 579 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana nije bilo dojava o kršenju samoizolacije.

U objektima za karantenu nalaze se 2 osobe, a vozača kamiona trenutno nema. COVID-19 ambulante su imale 3 poziva osoba bez sumnje, te su im dani odgovarajući savjeti.

Opća županijska bolnica Vinkovci ima 5 hospitaliziranih osoba pozitivnih na COVID-19, dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji radi blažih simptoma bolesti.

I dalje su na COVID-19 pozitivna 2 liječnika, 3 zdravstvenog i 1 nezdravstvenog djelatnika. Ukupno je 18 liječnika, 36 medicinske sestre i 3 nezdravstvena djelatnika u samoizolaciji.

Tri nova slučaja u Zadarskoj županiji

Zadarski Stožer civilne zaštite iznio je nove podatke o koronavirusu u toj županiji.

Kako su izvijestili, zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupno je u toj županiji zaraženo 59 osoba.

- Na JIL-u je četvero pacijenata, teško su ali stabilno, jedna žena koja je prva primljena se dobro oporavlja i očekujemo da će uskoro biti skinuta s respiratora. U JIL-u je i čovjek koji je jučer pao, on je operiran - poručili su iz Stožera.

Odrađeno je 498 provjera mjere samoizolacije, s tom brojkom pređena je brojka od 5 tisuća provjera samoizolacije. Treći dan za redom nije utvrđeno niti jedno kršenje samoizolacije.

- Još uvijek ne znamo kako je došlo do pada pacijenta. Policija je obaviještena, radi se izvid, kad budemo sve saznali obavijestit ćemo o tome - kazali su iz Stožera komentirajući pad pacijenta.

>

Tri nova slučaja i u Istri

U Istri su danas tri nove osobe pozitivne na koronavirus, a tri su ozdravile. Ukupno od početka epidemije u Istri je evidentirano 80 pozitivnih osoba, a 15 ih je ozdravilo.

-Dvije nove oboljele osobe su iz Rovinja, a jedna je iz Poreča. Riječ je o kontaktima s već pozitivnim osobama vezanima za slučaj zaraze na sjeverozapadu Istre. To su osobe koje su bile u samoizolaciji.

Dakle, primijetili smo da su njihovi ukućani novi kontakt što znači da bi te osobe koje su u samoizolaciji trebale strože primjenjivati mjere koje smo objavili, kazao je načelnik istarskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović. Kazao je da sve ostale segmente epidemiolozi drže pod kontrolom.

Ravnateljica bolnice Irena Hrstić kazala je da su svi hospitalizirani pacijenti dobro i da većina gubi simptome. Isto tako, u pulsku bolnicu vraćaju se i dva pacijenta koja su bila u Rijeci na respiratoru.

Pohvalila se i novom donacijom pulske hotelijerske tvrtke Arena Hospitality Group koja je donirala bolnici UV lampu uz pomoć koje se pojedini prostor može dekontaminirati u samo 20 minuta što omogućava veću protočnost pacijenata na određenim uređajima poput primjerice CT-a u slučaju da ga moraju koristiti i zaražene osobe.

Najavila je i preseljenje odjela ginekologije, pedijatrije i rodilišta idućeg utrka u nove bolničke prostore. Naime, u zgradi gdje su se sada nalazili formiran je i COVID odjel tako da se odmah krenulo u preseljenje ovih bolničkih odjela kako bi se zgrada ispraznila. Inače, to je i bio plan bolnice prije izbijanja zaraze budući da su se još od lani polako počeli u novu bolnicu seliti pojedini odjeli.

Novi način kontroliranja e-Propusnica je zaživio i policija je raspoređena na granične punktove između sedam bivših velikih općina Istre- Puljštine, Rovinjštine, Poreštine, Bujštine, Buzeštine, Pazinštine i Labinštine. Problema s propusnicama i kontrolom nema.

-Jučer od 16.10 sati policijski su službenici zaposjeli nove kontrolne točke na granicama 7 područja kako je definirano sporazumom između gradova i općina. Tijekom današnjeg dana ne bilježimo veće problem i nadamo se da

će se situacija u tom dijelu stabilizirati, kazao je načelnik Policijske uprave Istarske Božo Kirin. Policija je također dosad utvrdila da su 73 osobe prekršile mjeru samoizolacije, i to čak 13 na kontrolnim točkama.

Jučer je zabilježena jedna takva osoba, također na kontrolnoj točki. Većih problema oko okupljanja na javnim mjestima nije bilo iako građani o tome redovito informiraju policiju.

-Zasad nije bilo intervencija. Imali smo dosad 253 dojave, a jučer 15 njih. U 6 slučajeva radi se o prostori ispred trgovina, a drugi slučajevi su otvoreni javni prostor. Narednih dana policija će biti aktivna, poručio je Kirin.

Bez obzira na dobre rezultate u suzbijanju zaraze u zadnjih 7 dana u Istri, još uvijek se ne razmišlja o popuštanju mjera, osim otvaranja ribarnica i zelenih tržnica.

O eventualnom ublažavanju mjera može se govoriti krajem idućeg tjedan kada će se donijeti analiza trenutne situacije. Do tada, čelni čovjek istarskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac moli sve građane da se i dalje pridržavaju svega kao i dosad znajući da je pred nama Uskrs i produženi vikend koji će biti praćeno lijepim vremenom.

- Ova situaciju, koja imamo danas, bit će moguće održavati ako i narednih dana svi poštujemo mjere. To će biti jedan od najvećih izazova zbog Uskrsa i lijepog vremena.

Nije vrijeme za izaći van i družiti se. Razumijem i mlade i ljude koji su već klaustrofobični koliko su zatvoreni u stanovima. Ali to je cijena kako bismo izašli iz ove situacije. Krajem idućeg tjedna možemo donositi neke ocjene da bismo donijeli neke mjere koje bi nam olakšale situaciju.

Pozivam ljude da budu kući, i da samo iz potrebe idu gdje moraju ići. Sve ostalo neka počekaju tih 7, 8 do 10 dana da vidimo kakvo će biti stanje, zaključio je Kozlevac.

U Brodsko-posavskoj županiji tri nova slučaja

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije danas je potvrdio da imaju 3 nova slučaja zaraze koronavirusom, te da ukupno imaju 18 slučajeva, od čega je 17 aktivnih, piše SB Online.

- U posljednja 24 sata na području naše županije imamo tri nove pozitivne osobe na virus COVID-19 - potvrdio je načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković.

Nove tri zaražene osobe su raniji kontakti već zaraženih osoba. U bolnici Dr. Josip Benčević ima 2 hospitalizirana pacijenta i 5 pacijenata u postupku izolacije čiji se nalazi očekuju.

"Od zadnjeg javljanja prije 3 dana je 5 novih pacijenata te ih je sve skupa 18 pozitivnih. Radi se o 4 ženske osobe i jednoj muškoj osobi u godištima gdje je većina u trećem desetljeću, jedna u šestom i jedno u drugom desetljeću.

U ovom trenu je u bolnici hospitalizirano 2 pozitivne osobe koje imaju određene blage simptome te 5 pacijenata koji su u postupku izolacije te čiji se brisevi čekaju, jutros su stigla 3 negativna nalaza te će ti pacijenti biti otpušteni iz COVID-1 odjela.

Trenutno je u samoizolaciji 18 liječnika, 40 medicinskih sestara i tehničara, 2 administratora i 2 spremačice te se dio kolega i medicinskih sestara i tehničara iz samoizolacije vraća sutra.", rekao je prim. dr. sc. Josip Samardžić.

Na području županije imamo 18 bolesnika, od toga 6 muškaraca i 12 žena. Kada je riječ o muškarcima u dobi od 30 do 39 godina su dvije osobe i to su najmlađe osobe što se tiče muškog roda, te što se tiče najstarijih to su 2 osobe od 60 do 69 godina.

Najmlađe 2 ženske osobe su u dobi od 18 do 19 godina, a najstarije 3 osobe su u dobi od 60 do 69 godina. Bolesnici čiji su nalazi stigli jučer poslije podne su kontakti već pozitivnih osoba. Za očekivati je da će biti još pozitivnih osoba., rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković te je nadodao da su najčešći obiteljski kontakti i od 18 pacijenata upravo je njih 9 bilo u obiteljskim kontaktima.

Pet oboljelih u Osječkoj županiji, zaražena i liječnica KBC Osijek

Prof. dr. sc. Ljiljana Perić, v.d. predstojnica Klinike za infektologiju KBC-a Osijek prva je liječnica kojoj je u Osječko-baranjskoj županiji potvrđena zaraza koronavirusom. Objavio je to u srijedu na konferenciji za medije Goran Ivanović, načelnik Stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

- Imamo i prvu liječnicu koja je pozitivna na koronavirus, a to je naša uvažena liječnica prof. dr. sc. Ljiljana Perić koja je u posljednjih tjedan dana tri puta testirana i potvrđeno je da je bolesna. Ona je hospitalizirana u KBC-u Osijek, a kontroliraju se i svi njeni kontakti - rekao je Ivanović.
Inače, dr. Perić bila je prva na liniji obrane od koronavirusa u KBC-u Osijek. Još uvijek je nepoznato koliko je liječnika i medicinskog osoblja završilo u samoizolaciju nakon što je dr. Perić potvrđena bolest.

- Molio bih da za ta stručna pitanja kontaktirate ravnatelja bolnice, dr. Zubčića, koji je spreman odgovoriti, jer je i on jedan od tih koji se pridržava mjera nekretanja, jer je bio u kontaktu s njom u proteklih sedam dana, pa bi ovakvo pitanje bilo dobro uputiti prema njemu – rekao je Ivanović. Sukladno tome od KBC-a Osijek tražili smo konkretan broj liječnika te drugog medicinskog i nemedicinskog osoblja Klinike za infektologiju koji su završili u samoizolaciji uslijed pozitivnog nalaza prof. dr. Perić, kao i je li netko od rukovodećih kadrova bolnice završio u samoizolaciji, ali odgovor do zaključenja ovog teksta nismo dobili. Ravnatelj KBC-a doc. dr. Željko Zubčić nam je samo preko posrednika poručio da on nije u samoizolaciji. No, ta činjenica ostala je nejasna zbog Ivanovićeve izjave kako je ravnatelj unazad sedam dana bio u kontaktu s dr. Perić, a što bi mogao biti razlog za samoizolaciju. Stoga smo od dr. Zubčića službeno zatražili da nam pojasni zašto nije u samoizolaciji, ali nam KBC nije odgovorio ni na to pitanje, nego je odgovor došao od Stožera.
„Mjeru samoizolacije nije odredio epidemiolog koji procjenjuje rizik. Iz toga proizlazi da kontakt nije bio rizičan i da je pri kontaktu pravilno nošena

zaštitna oprema,“ napisali su iz Stožera. Isto tako, nismo doznali ni kako će ovo utjecati na rad Klinike za infektologiju. O ovoj situaciji htjeli smo i telefonski razgovarati s dr. Perić, za što smo također tražili dopuštenje KBC-a Osijek, ali i ta je molba ostala bez odgovora.
Što se tiče članova županijskog Stožera Civilne zaštite, nitko od njih nije završio u samoizolaciji. Naime, prof. dr. Perić je „posljednji put na sastanku Stožera bila 25. ožujka, odnosno prije 14 dana. Otada članovi Stožera nisu s njom bili u fizičkom kontaktu te nema potrebe za mjerom samoizolacije za sada,“ poručili su iz Stožera. Prof. dr. Perić, inače, jedna je od pet novooboljelih u Osječkoj županiji, čime je njihov ukupan broj prešao 100, konkretno 101 pozitivna osoba. Na liječenju u KBC-u Osijek i Općoj županijskoj bolnici Našice su 34 osobe, a u Osijeku ih je petero na respiratoru. Načelnik Stožera imao je posebnu poruku za one koji su se vratili ili se vraćaju u Hrvatsku povodom predstojećih Uskrsnih blagdana.

- Sve povratnike koji dolaze za Uskrsne blagdane pozivam da se drže uputa koje su dobili na ulazu u Hrvatsku, da moraju 14 dana biti u samoizolaciji. Oni su svi u evidenciji MUP-a i bit će pojačano kontrolirani – poručio je Ivanović.

Četiri nova slučaja na području Krapinsko - zagorske

Na području Krapinsko - zagorske županije je evidentirano ukupno 89 osoba pozitivnih na koronavirus, među kojima 85 osoba sa prebivalištem na području županije, izvijestili su iz Stožera te županije.

U odnosu na dan ranije, novoevidentirane su 4 osobe; po jedna iz Lobora, Stubičkih Toplica, Zagreba i Zaprešića, dok 17 osoba čeka rezultate nalaza, od kojih 13 u samoizolaciji kod kuće. Dosad su uzeti uzorci od 452 osobe.

U Zagrebačkoj županiji također evidentirana četiri nova slučaja

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede 08.04. 2020. do 11:00 sati evidentirano je 95 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o 4 osobe više. Do sada je izliječeno 11 osoba, a dvije su preminule.

Novi slučaj zaraze u Karlovcu

Muškarac srednjih godina iz Karlovca novooboljeli je od Covida-19 s današnjim danom u Karlovačkoj županiji. On je u Općoj bolnici Karlovac završio na operaciji, a prije dolaska nije se znalo da je pozitivan na koronavirus. Kirurzi i medicinsko osoblje kirurški su ga zbrinuli uz sve mjere opreza i propisano zaštitu, dok se čekao nalaz.

Tek nakon operacije došla je potvrda na Covid-19, a njegovo stanje zbog dobre reakcije karlovačkih liječnika nije ugrozilo nikoga od osoblja.

- Oboljela osoba je zbog akutnog stanja prebačena u KB Dubrava. Odmah po saznanju o potvrđenoj zarazi novim koronavirusom započele su se poduzimati propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti. Provode se procesi utvrđivanja njihovih kontakata, a svi kontakti će dobiti mjere samoizolacije.

Važno je napomenuti da su se prilikom kirurškog zahvata poštivale sve sigurnosne mjere te su zdravstveni djelatnici OB Karlovac odlično pripremljeni i opremljeni za zahvate sličnog tipa, a pod novim okolnostima - javili su iz Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije.

Ovaj pacijent je ukupno 26 osoba oboljela od koronavirusa u Karlovačkoj županiji. U OB Karlovac hospitalizirano je 6 osoba, 16 ih je na kućnom liječenju, a 3 osobe su na liječenju u Zagrebu. Ukupno je do sada testirano 443 osoba. Čekaju se nalazi 30 uzoraka.

- U posljednja 24 sata PU Karlovačka zabilježila je 2 kršenja samoizolacije. Organiziranim povratkom u Republiku Hrvatsku u Karlovačku županiju vratilo se 5 osoba. Četiri osobe su pristigle organiziranim prijevozom, uzeti su im brisevi, a pristigli nalazi su negativni. Jedna osoba je pristigla osobnim automobilom te se testirala i prije ulaska u RH te njezine nalaze još očekujemo.

Svi pristigli putnici dobili su obvezu 14 dnevne samoizolacije. U karanteni u Karlovačkoj županiji trenutno se nalazi samo jedna osoba - javljaju iz županijskog Stožera, ponovno apelirajući na sve građane da unatoč proljepšanju vremena ostanu doma i smanje socijalne kontakte na najmanju moguću razinu.

Tri nova slučaja u Šibensko-kninskoj županiji

U posljednja 24 sata u Šibensko-kninskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite.

Radi se o osobama koje su kontakti ranije oboljelih i svi su povezani s kninskom bolnicom.

Dva nova slučaja u Varaždinskoj županiji

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja oboljenja koronavirusom. Ukupan broj oboljelih u našoj Županiji sada iznosi 32, a ozdravilo je ukupno njih 7.

Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalaze se 24 osobe koje su trenutno općeg dobrog stanja dok se jedna osoba još uvijek nalazi na liječenju u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu. Kod posljednjih dviju oboljelih osoba radi se o bliskim kontaktima posljednjeg oboljelog.

U preventivnoj mjeri samoizolacije nalazi se 1591 osoba od čega su 91 kontakti oboljelih. Tijekom jučerašnjeg dana u Varaždinskoj županiji testirane su 33 osobe, a do sada ukupno 553.

U posljednja 24 sata PU Varaždinska nije zabilježila ni jedan slučaj kršenja mjera samoizolacije, ali je zabilježila 48 slučajeva kretanja bez valjane propusnice.

U Bjelovarsko-bilogorskoj potvrđen novi slučaj zaraze

Nakon što protekla četiri dana nije bilo novozaraženih osoba koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, danas je potvrđen novi slučaj zaraze koronavirusom.

Riječ je o muškoj osobi iz Garešnice koja je zaprimljena na liječenje u izolaciju u Općoj bolnici Bjelovar. U tijeku je obrada kontakata zaražene osobe u skladu s epidemiološkim smjernicama.

Sedma je to osoba zaražena koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a podsjetimo, tri osobe se statistički vode kao zaražene no one imaju samo prebivalište na području naše županije te nisu testirane i ne liječe se u Općoj bolnici Bjelovar.

Ukupno je do sada na koronavirus u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji testirano 119 osoba.

Devet slučajeva u Gradu Zagrebu

U Gradu Zagrebu evidentirano je devet novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je Stožer na konferenciji za medije.

U samoizolaciji je 4748 osoba, a 28 je u karanteni.

Nema novih slučajeva u Dubrovačko-neretvanskoj

Prema posljednjim dostupnim informacijama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupna brojka zaraženih koronavirusom je i dalje 64, a svih 27 uzoraka koji su poslani u ponedjeljak na testiranje su negativni.

Još uvijek se čekaju nalazi 29 uzoraka poslanih na analizu u utorak. U kućnoj izolaciji su 42 pozitivne osobe. Hospitalizirano je 14 pozitivnih pacijenata. Osam ih je u OB Dubrovnik, a šest u sekundarnom objektu bolnice tj. Studentskom domu.

Prethodno su 4 osobe su stavljene na respirator i prebačene u Split, a njihovo stanje je nepromijenjeno, jedna osoba je iz predostrožnosti poslana u kliniku za zarazne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagreb, a njegovo opće stanje je dobro.

Također, jedna osoba je ranije preminula, a dvije osobe su izliječene. Do današnjeg dana ukupno je upućeno 578 uzorka na analizu. U Metkoviću je počelo tzv. drive-in testiranje na COVID-19.

U posljednja 24 sata utvrđeno je jedno kršenje samoizolacije, a od početka pandemije to je ukupno 18 slučajeva kršenja mjere samoizolacije.

Jednom hrvatskom državljaninu je istekao rok od 14 dana stoga je u karanteni jednu osobu.

Virovitičko-podravska bez novih slučajeva zaraze

Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije izvijestio je da sedmi dan za redom nema novooboljelih od koronavirusa na tom području.

Do sada je testirano 90 osoba, njih 88 je negativno, a dvoje pozitivno.

Koprivničko-križevačka također bez novih slučajeva

Kako javlja ePodravina, u Koprivničko-križevačkoj županiji nema novozaraženih koronavirusom.

Stožer te županije je jučer popodne objavio kako su tri nalaza došla pozitivna, od čega su dvije osobe zaposlenice koprivničke bolnice. Danas tijekom dana Stožer će poslati priopćenje s više informacija.

Novi slučaj u Sisačko-moslovačkoj županiji

U Sisačko-moslovačkoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, javlja Sisak portal.

Radi se o djelatnici Financijske agencije u Sisku gdje su tri dokazano oboljele osobe i zbog toga je u tijeku proširena epidemiološka obrada zbog utvrđivanja međusobne povezanosti, izvora zaraze kao i poduzimanje svih mjera u sprječavanju daljnje propagacije ove bolesti.

Od dvadeset i jednog pacijenata s područja naše Sisačko-moslavačke županije, dvoje pacijenata je ozdravilo (jedan iz Siska i jedan iz Petrinje), te je sada devetnaest pozitivnih pacijenata na našem županijskom području.

U izolacijskoj jedinici Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak nalazi se pet pacijenta, a ostali su na kućnom liječenju.

Primorsko-goranska županija bez novih slučajeva

Kako javlja Kanal RI, u Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata nema ni jednog novooboljelog od koronavirusa.

Podsjetimo, zadnja tri dana bio je po jedan slučaj dnevno i svi slučajevi su bili poznati odnosno osobe su bile u samoizolaciji i povezane su s putovanjem u Tursku.

Lokalne transmisije bolesti tako u županiji nema. Dobre su vijesti i u KBC-u gdje je trenutnona respiratoru jedna osoba i njeno stanje je stabilno.

Broj zaraženih osoba u PGŽ je 47, a dvoje pacijenata s blagim simptomima bolesti prebačeno je sanitetskim vozilom iz KBC-a u Talassoterapiju u Crikvenici gdje će se nastaviti pratiti njihovo stanje.

17 novih slučajeva u Splitsko-dalmatinskoj županiji

U Splitsko-dalmatinskoj županiji uz 10 zaraženih osoba iz staračkog doma, ukupno je 17 pozitivnih osoba na koronavirus.

U karanteni se nalaze 22 osobe.

Na dan 8.4.2020. ukupno je 223 osoba zaraženo koronavirusom na području Splitsko-dalmatinske županije.

Nema zaraženih u Međimurskoj županiji

Stožer civilne zaštite Međimurske županije objavio je da danas na području te županije nema novozaraženih osoba virusom COVID 19.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:47