PANDEMIJA KORONAVIRUSA

U OTVORENOM O POPUŠTANJU MJERA Horvat najavio niz prijedloga, spominjao i otvaranje frizerskih salona, šef Emmezete: 'Mi smo trenutno u mraku'

 HRT

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, ekonomski stručnjak Mladen Vedriš, izvršni direktor Emmezete Slobodan Školnik i vlasnik tvrtke Grad-Export Petar Šimić gostovali su u četvrtak u HRT-ovoj emisiji Otvoreno gdje su raspravljali o mogućem popuštanju mjera za suzbijanje širenja zaraze koronavirusom i ponovnom pokretanju gospodarstva Hrvatske.

- Teško je odlučivati između gospodarstva i zdravlja. Švedska će sutra pooštriti svoje mjere jer je shvatila da je pogriješila. Mi smo suzbijanju zaraze pristupili restriktivno. Došli smo do situacije da mjesec dana odolijevamo, no za opuštanje nemamo prostora - rekao je ministar Horvat.

- Za relaksaciju mjera i drukčiji pristup revitalizaciji gospodarstva bit ćemo spremni do iduće sjednice Vlade Republike Hrvatske - dodao je Horvat.

- Moj će sektor imati niz mjera, ali one će biti usuglašene s epidemiološkim stručnjacima.

Riječ je zatim uzeo Majetić.

- Moramo gledati što će biti do kraja godine, popuštanje mjera je jedna stvar. Trebamo sagledati što će biti u trećem i četvrtom kvartalu, hoće li biti posla za izvoznike. Mi Vladi želimo reći kako se može. Zašto ne bismo napravili plan kako bismo znali kada ćemo moći otići u neki dućan. Poslodavci moraju znati kako zadovoljiti epidemiologe - rekao je Majetić.

- Mi ulazimo u novi život i vjerojatno ćemo morati biti udaljeni. Moramo definirati kako ćemo u tim uvjetima raditi. Pogledajte turizam, morat ćemo znati kako će funkcionirati smještaj u hotelima, kojih će se koraka gosti morati držati - dodao je Majetić.

- Vidjeli smo što smo učinili i ostaje pitanje što učiniti sada kako bismo sutra mogli stati na noge. Osnovno je pitanje likvidnosti. Za nju su vezani drugi. Opasnost je da počne lanac neikvidnosti. Vi morate upumpati znatnu likvidnost, i to odmah, u poslovni sustav. Tako ćete zaštititi tvrtke. Ako one nestanu, s kime ćete krenuti dalje. Mora se vidjeti što poslovni bankarski sustav planira napraviti. On mora djelovati promptno - rekao je Vedriš.

- Problem likvidnosti već se dogodio. Veći broj tvrtki nema dovoljno likvidnosti da izdrži izostanak prihoda na dnevnoj bazi - rekao je Školnik.

- Mi smo trenutno u mraku, ne snalazimo se. Engleska je drugi dan nakon izbijanja krize oformila fond od 300 milijardi funti - dodao je Školnik.

- U maloprodaji su plaće niske i ove mjere Vlade za pokrivanje plaća koristimo. Plaće su, međutim, samo dio troška. Kod nas one nisu ni 20 posto troškova. Nedostaje jasna pomoć u likvidnosti i banke se ne snalaze - zaključio je Školnik.

- U novoj realnosti moramo postaviti uvjete da se ponovno otvore dućani. Tu moramo zajedno s liječnicima dogovoriti uvjete za otvaranje. Onda je bitno da se ponovno pokrene taj kotač likvidnosti - nadovezao se Majetić.

- Od trenutka objave mjera do primjene prošlo je tri dana. Mjere su bile dobre, mi ih svaki dan dorađujemo. Hrvatska je odlučila 10 posto BDP-a staviti na stol kako bi se riješio problem likvidnosti - rekao je Horvat.

- Internetska trgovina nam se poduplala, radimo da ostanemo 'u điru'. Nitko ne može ovo izdržati nekoliko mjeseci. Mi smo izgubili 15 milijuna eura priljeva. Taj se novac nije raspodijelio dalje - rekao je Školnik.

- Iskoristio bih priliku da kažem da smo u prerađivačkoj industriji zadovoljni jer su mjere donesene pravovremeno. Siguran sam da neće morati trajti dulje od tri mjeseca. Sačuvali smo radna mjesta i proizvodne cikluse. Uspjeli smo zadržati svoja tržišta. Vjerujem da ćemo sada kada mjere popuste sačuvati tržište i poslovanje - rekao je Šimić.

- Za naše dekorativne panele postoji tržište u Europi, ali i u regiji. No domaće je tržište palo. Morali smo pronaći dodatne poslove. Napravili smo barijeru za dezinfekciju odjeće koja će se koristiti u mnogim prostorima kao što su frizerski saloni - dodao je Šimić.

Horvat je upitan kada će se otvoriti frizerski saloni i kako će se u tim prostorima organizirati rad.

- U ovom setu mjera koje ćemo predložiti bit će i frizerski saloni - rekao je Horvat i dodao da će Hrvatska gledati kako će se u drugim tržištima relaksirati mjere kako bi se određene industrije stimulirale.

- Mi moramo imati plan za svakog poduzetnika kako bi se ljudi vratili na posao. Mi sada imamo priliku posložiti Hrvatsku kako bi bila spremnija na nove izazove, na novu realnost. Pokazali smo u posljednjih nekoliko dana da smo se digitalizirali, što je prije bilo nemoguće. Svi govore da ne žele da to bude samo tri mjeseca dok traju mjere. Sad je prilika da budemo efikasni, brzi i agresivni. Stalno se borimo da definiramo rad od kuće. To je efikasnije. Sad je prilika da napravimo Hrvatsku 2.0 - rekao je Majetić.

- Za tjedan dana ćemo vidjeti hoće li mjere biti provedive i dogovorene s gospodarstvom. Austrija je otvorila određeni format trgovina. Neki je birokrat napravio mjeru, ali ona nije bila promišljena. Oni koji donose odluke moraju sjesti s gospodarstvom kako bi mjere bile dobre. Pogledajte primjer autosalona koji su zbog mjere ostali zatvoreni zbog prostora, premda dnevno imaju par kupaca - dodao je Školnik.

- Ne tražimo da nas otvore sutra, ali nije realno da smo zatvoreni još tri mjeseca ili više. Prije nego što papir izađe van, mi ga moramo vidjeti - rekao je Školnik.

- Kako turizmu možemo pomoći? Stotine milijuna sredstava primila je kao avans. S njima se mora razgovarati o tome kako da se to riješi. Za svaki segment moramo razraditi, nije dovoljna dobra volja - rekao je Vedriš.

- Sve one kapitalne investicije koje već traju moraju se nastaviti. Mora se i reći što je s privatnim investicijama. Mogu li se one ubrzati? Nama trebaju investicije koje će revitalizirati gospodarstvo i vratiti ljudima optimizam. Moraju vidjeti da se situacija ponovno kreće. Državne su investicije važne i ne smiju stati - rekao je Majetić.

- Situacije između dvije privatne tvrtke ne bih komentirao. Sve ono što je u kapsuli europskog mehanizma neće stati. Procesi koji nisu nužni idu u uštede - rekao je Horvat.

Šimić je rekao da su restriktivne mjere koje su uvedene na početku epidemije bile dobre.

- Naučili smo nešto iz recesije jer i druge zemlje puno sredstava upumpava u gospodarstvo. To je najvažnije jer smo svi doživjeli recesiju 2008. godine i mislim da se ona neće ponoviti. Siguran sam da ćemo dio novca koji je Njemačka stavila u svoje gospodarstvo i mi vidjeti jer plasiramo svoje proizvode na njihovo tržište. To je dobro za prerađivače - rekao je Šimić.

- Vlada je reagirala na jedini mogući način na krizu. Sad je pravo pitanje kako iz te faze ući u realnu životnu. HBOR je od početka dobro reagirao i omogućio poduzetnicima da se snađu. Financijski sektor mora napraviti svoje. Moramo na najbolji mogući način postepeno otvoriti društvo. Moramo štititi ljude i spasiti ekonomiju - rekao je Vedriš.

Horvat je rekao da se od početka zalagao za čuvanje radnih mjesta.

- Ne samo da smo pogodili s mjerama, nego smo ostavili radnu snagu na našem tržištu. Jedna velika Francuska, Njemačka i Austrija gledaju kako se protiv koronavirusa - dodao je Horvat.

- Za sada nismo otpustili nikoga i nećemo početi otpuštati ako se uskoro donesu mjere za otvaranje gospodarstva - rekao je Školnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:04