NOVI MODEL

U Petrokemiju ulaze PPD, mirovinci, Janaf i HEP?

Pothvat je vrlo rizičan, smatra dio ulagača, ali ima smisla ako većinski vlasnik ima upravljačka prava
Petrokemija u Kutini
 Josip Bistrović / CROPIX

Nakon brojnih neuspjelih pokušaja tijekom posljednjih nekoliko godina, potraga za starteškim partnerom kutinske Petrokemije opet se aktualizirala. Sudeći prema informacijama iz izvora bliskih Vladi, zainteresiranih nema mnogo, kao ni opcija spašavanja.

Stoga se razmatra model koji podrazumijeva ulazak Prvog plinarskog društva (PPD-a), mirovinskih fondova te Janafa i HEP-a kroz koje bi država zadržala 25 posto dionica u Petrokemiji. Službeno, svi spomenuti zasad o tome šute.

Produljen rok

U HEP-u kažu samo da, “sukladno svojim strateškim ciljevima, kontinuirano razmatraju potencijalna ulaganja, dok će konkretne poslovne odluke ovisiti o analizi dugoročne isplativosti pojedinih projekata te procjeni njihova doprinosa razvoju proizvodnog portfelja HEP-a”. Slično se može čuti i od pojedinih privatnih ulagača, koji kažu da još ništa nije dogovoreno, da se ne žele zalijetati te da tek treba vidjeti kako bi mogao izgledati poslovni model. Pothvat je vrlo rizičan, ističu, ali ima smisla ako je većinski vlasnik privatni ulagač i ima upravljačka prava.

Tko će na kraju biti taj koji će ući u kutinsku tvornicu mineralnih gnojiva, u kojoj država ima 80 posto vlasničkog udjela, moglo bi se znati 30. lipnja, do kada je produljen rok za dostavu pisama namjere temeljem objavljenog poziva za iskazivanja interesa u dokapitalizaciji. Prvotno je, naime, rok bio 19. lipnja. I dok se s jedne strane od izvora bliskih kutinskoj tvrtki može čuti da se rok prolongirao jer interesa nije bilo, u Petrokemiji tvrde da je rok produljen jer zainteresiranim kompanijama nije bio dovoljno dug da dobiju sve potrebne informacije i suglasnosti.

- Razlog je jednostavan i pragmatičan. Uletjeli su praznici, a osim toga, neki potencijalni investitori zamolili su nas da produljimo rok jer bi to i njima bilo korisno zbog njihovih internih procedura. Ovo je tek indikativno iskazivanje interesa za dokapitalizaciju i očekujem da će ga netko i pokazati. Osim toga, i nama je bolje da se rok prolongirao kako bismo uspjeli završiti sve što moramo - objašnjava Popijač, referirajući se na plan restrukturiranja koji bi se pred Nadzornim odborom mogao naći sljedeći tjedan.

Milijunski dugovi

Konkretizirali su, dodaje Popijač, model restrukturiranja te se odlučili za dokapitalizaciju uz pomoć privatnog ulagača. No, u ovoj fazi još ne želi otkriti koliki se iznos dokapitalizacije traži. Napominje da je moguć ulazak i više ulagača, što se poklapa s informacijama iz Vlade koje su došle do nas, te da su na iskazivanje interesa pozvali sve domaće i strane tvrtke koju su interes za Petrokemiju iskazale i prije. To su bili Ina, PPD, Borealis, Yara, Azoty, Agrofert i MET.

Željko Klaus, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Petrokemije i predsjednik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske, tvrdi da pouzdano zna da će zainteresiranih biti, no i on je tajnovit kad ga se pita za imena. Ne otkriva nikakve detalje o potencijalnim partnerima, pa ni je li među njima PPD.

Nepodmireni dugovi

Ta se tvrtka, kao što je već poznato, u svim dosadašnjim procesima pojavljivala kao zainteresirana strana, što i ne čudi s obzirom na to da je veliki opskrbljivač Petrokemije plinom i njezin najveći vjerovnik.

- Ne znam jesu li i dalje zainteresirani, ali mi je logično da bi se mogli javiti. Previše su u cijelom tom procesu da ne bi bili zainteresirani - uvjeren je Klaus, a i Popijač očekuje isto.

U PPD-u nisu htjeli komentirati situaciju s Petrokemijom, no kako im duguje 300-tinjak milijuna kuna, od čega, navodno, ni pola nije podmireno, bilo bi logično da se jave. I sigurno će imati određene uvjete za uključivanje u tu priču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:53