OKRŠAJ

U SABORU FRCAJU OPTUŽBE ZBOG BORBENIH AVIONA Bernardić oštro napao premijera: 'Zašto je lagao?'; Bačić: 'Sjetite se SDP-ove blamaže s MiG-ovima...'

Branko Bačić i Davor Bernardić
 Darko Tomaš / Goran Mehkek / Hanza Media

Čelnik SDP-a Davor Bernardić u sijedu je u Sabor ponovno napao Vladu zbog propale kupnje borbenih zrakoplova od Izraela, ustvrdivši da je izgubila kredibilitet, 'mora otići i da će insistirati na Interpelaciji o radu Vlade koju su uputili u Hrvatski sabor, a HDZ-ov Branko Bačić mu je uzvratio da interpelacija neće proći i kako razumije želju SDP-a da ruši Vladu i ministra Krstičevića, jer je to pokušaj SDP-a u sanaciji vlastite štete.

„Jasno je da je papir upozorenja postojao i jasno je da su i predsjednik Vlade i predsjednica države i ministar Krstičević bili upoznati s uvjetima prodaje, a lagali su da nisu. Očito je da su to radili svjesno i s namjerom. Znali su da pod uvjetima koje su Amerikanci zadali teško ili gotovo nikako ne može doći do realizacije kupoprodajnog ugovora s Izraelcima”, izjavio je Bernardić u stanci za slobodni govor u Hrvatskom saboru.

U svom izlaganju, sadržajno identičnom onom kojim se obratio u ponedjeljak na SDP-ovoj konferenciji za novinare, Bernardić je premijeru opetovano postavio tri pitanja: „Ako je sve znao, a znao je, zašto je lagao? Zašto je usprkos upozorenjima inzistirao na kupnji baš tih aviona. Je li svjestan da je tim činom ugrozio međunarodni ugled i obrambenu sposobnost zemlje”.

Vlada i resorni ministar, tvrdi, obmanuli su javnost.

„Ali ne samo javnost, obmanuli su i Odbor za obranu. Nikakav papir upozorenja nije ni stigao na Odbor za obranu. Oni koji su protratili povjerenje i sabora i Odbora za obranu i hrvatskih građana i izložili Hrvatsku međunarodnoj blamaži ne mogu više raditi ovaj posao. Svojim ostankom na toj poziciji svakim danom sve više ugrožavaju obrambenu sposobnost naše zemlje”, ustvrdio je Bernardić.

Bačić: Nema odgovornosti na hrvatskoj strani

Predsjednik HDZ-ova Kluba Branko Bačić, Bernardiću je ponovno pojasnio kako nema nikakve odgovornosti oko nabavke zrakoplova na hrvatskoj strani, dodavši kako će odbiti predloženu interpelaciju. Naglasio je kako razumije želju SDP-a da ruši vladu i Krstičevića, no to je SDP-ov „pokušaj sanacije vlastite štete”. Podsjetio je Bernardića i kako je bivša SDP-ova vlada priredila blamažu s rekonstrukcijom MIG-ova u Ukrajini.

„Za razliku od tog natječaja, ovaj je natječaj bio transparentan”, rekao je Bačić. Tijekom postupka nabave borbenog zrakoplova odabrana je najpovoljnija ponuda, dodao je.

„Ta je ponuda podrazumijevala i predodobrenje SAD-a državi Izrael za ponudu tih zrakoplova Republici Hrvatskoj. Pri tome je dostava konačnog odobrenja bila na izraelskoj strani i uvjet potpisivanja ugovora, a kako Izrael nije uspio dobiti to odobrenje, ugovor nije potpisan i time nije nastupila nikakva šteta za Hrvatsku i za hrvatske porezne obveznike”, naglasio je Bačić. Prema tome, kaže, nema govora niti o odgovornosti resornog ministra Krstičevića niti Vlade.

„Razumijem želju SDP-a da ruši vladu i Krstičevića. Ovaj pokušaj interpelacije isključivo je u funkciji sanacije vlastite štete”, poručio je Bačić Bernardiću. HDZ-ov zastupnik Bačić podsjetio je predsjednika SDP-a Bernardića i na sve lošiji rejting njegove stranke.

„Usprkos pokušajima podmetanja izmišljenih afera HDZ-u, rejting SDP-a iz mjeseca u mjesec je sve lošiji. ... Nezadovoljstvo predsjednika SDP-a je vjerojatno i rezultat činjenice da se dio vodstva SDP-a njemu iza leđa, sastaje s bivšim predsjednikom stranke”, zaključio je Bačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:22