SJEDNICA

U SDP-u ODLUČUJU O SUDBINI POBUNJENIKA 'Nisu to samo njih četvorica, nije to ni 96 potpisnika pisma za Bernardićev odlazak, vjerojatno nas ima 9.996'

Oni koji su protiv: Struju koja od početka nije prihvatila Davora Bernardića predvode potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin i član Predsjedništva Siniša Hajdaš Dončić
 Bruno Konjevic / HANZA MEDIA

>>> NOVO 19:45 Uoči početka sjednice Statutarne komisije SDP-a u utorak, koja je odlučivala o žalbi četvorice suspendiranih članova Predsjedništva, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je da će na sjednici iznijeti stavove 96-ero kolegica i kolega koje su ljetos u pismu sa zahtjevom da Davor Bernardić odstupi s čela stranke.

"I nije riječ samo o nas 96, danas nas je vjerojatno 9.996, a možda će nas sutra biti i 20 tisuća", poručio je Kolar.

Kazao je kako od sjednice očekuju da dobiju mogućnost prezentirati svoje stavove vezane uz zaključak Glavnog odbora o suspenziji.

"Nije dobro to što Statutarna komisija nije do kraja formirana i što nisu izabrani svi članovi iako je prošlo šest mjeseci od donošenja novog Statuta. Također, nije dobro što su se pojavile informacije da se vrši pritisak na kolege u Statutarnoj komisiji, a još je gore to što je jučer jedan od članova podnio ostavku zbog pritisaka iz vrha stranke", ocijenio je Kolar.

"Cijelo vrijeme u javnosti se govori da je ovdje riječ o naša četiri stranačka prijatelja, no riječ je o nas 96 koji smo potpisali to pismo i imamo puno argumenata o kojima ćemo danas govoriti pred Statutarnom komisijom", najavio je. Nije htio prejudicirati odluku Statutarne komisije nego je kazao da će iznijeti svoje argumente, a onda će pričekati odluku.

Statutarna komisija odlučuje o žalbi četvorice suspendiranih članova Predsjedništva stranke Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića.

"Pobunjeničkom" četvercu, koji je u krugu predsjednika Bernardića detektiran kao vođa pobune protiv njega, Glavni odbor SDP-a na dvanaestosatnoj sjednici sredinom srpnja izrekao je stegovnu mjeru privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine.

Suspendirani članovi, prema Statutu, imaju pravo na sjednicu na kojoj iznose svoju "obranu" i koja odlučuje o njima pozvati podupirućeg člana stranke. Tako je Grbin pred Statutarnu komisiju kao potporu pozvao šefa šibenskog SDP-a Tončija Restovića, Hajdaš Dončić krapinsko-zagorskog župana Željka Kolara, Zmajlović čelnika zagrebačkog SDP-a Gordana Marasa, a Babić bivšeg glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana.

Nakon što sasluša argumente koje će iznijeti suspendirani i njihovi podupiratelji, ali i stavove predstavnika Glavnog odbora koji je donio odluku o suspenziji, Statutarna komisija će se povući i donijeti odluku koja će javnosti, kako je najavljeno, biti poznata za najviše tri dana.

------------------------

Sjednica Statutarne komisije SDP-a na kojoj se odlučuje o četvorici pobunjenih članova najavljena je za utorak u 19 sati u stranačkim prostorijama na Iblerovom trgu, sat vremena kasnije od ranijih najava.

Statutarna komisija SDP-a na sjednici bi trebala odgovoriti na žalbu četvorice suspendiranih članova Predsjedništva stranke Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića i Vedrana Babića.

Njima četvorici je, kao vođama pobune protiv predsjednika stranke, Glavni odbor SDP-a na 12-satnoj sjednici sredinom srpnja izrekao stegovnu mjeru privremenog oduzimanja prava na obnašanje svih funkcija u SDP-u i članskih prava na dvije godine, na što su se oni žalili.

U ponedjeljak je, samo dan uoči današnje sjednice Statutarne komisije, jedan od njezinih članova Hrvoje Nekić dao ostavku na članstvo u komisiji zbog, kako je ustvrdio, "kontinuiranih pritisaka od pojedinaca iz stranačkog vodstva koji traže, čak i zahtijevaju, da glasa za potvrđivanje suspenzija".

Nekić nije htio kazati tko radi pritisak na njega da potvrdi odluku Glavnog odbora SDP-a iz srpnja o suspenziji svih stranačkih dužnosti i članskih prava na dvije godine za četvoricu pobunjenika. Tek je napomenuo da je riječ o "pojedincima iz vrha" te da mu je to "potpuno neprihvatljivo".

Predsjednik Statutarne komisije Zoran Bauer kratko je za Hinu potvrdio da je zaprimio Nekićevu ostavku, koju je uputio i Predsjedništvu i Tajništvu stranke. Kazao je da osobno nije bio izložen pritiscima zbog kojih je Nekić podnio ostavku te da će se sjednica svakako održati.

Kvorum za sjednicu neizvjestan

Međutim, mogao bi se pojaviti problem kvoruma. Naime, prije izmjene Statuta na Konvenciji u ožujku ove godine Statutarna komisija brojala je devet članova, a na Konvenciji je to tijelo prošireno na 15 članova. No, od izmjene Statuta, gotovo pola godine Glavni odbor SDP-a nije izabrao još šest novih članova kako propisuju nova unutarstranačka pravila.

Po novom Statutu, kvorum Statutarne komisije umjesto ranijih pet sada broji osam članova, a upravo ih toliko ukupno ima Komisija nakon Nekićeve ostavke.

To znači, da bi se sjednica Statutarne komisije uopće mogla održati, mora se pojaviti svih osam članova.

Jedan od suspendiranih SDP-ovaca Peđa Grbin u utorak je izjavio kako odluka Komisije za njega neće promijeniti ništa, jer će i dalje biti zastupnik te će i dalje govoriti o problemima.

Što se tiče mogućih problema s kvorumom, Grbin je rekao kako smatra da bi bila katastrofa da se sjednica Komisije ne održi.

"Ovo je za SDP najbitnija odluka koju će donijeti u svom mandatu, ako za tu sjednicu ne možeš skupiti kvorum, onda to govori o razini nefunkcioniranja do koje je Davor Bernardić doveo SDP", rekao je Grbin za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:38