BIVŠI MINISTAR

U sklopu istrage USKOK-a: Sud Kuščeviću blokirao kuću, ‘štalu‘ i zemljište na Braču

USKOK tereti Kuščevića za više zloupotreba položaja kojima je sebi pribavio značajnu imovinsku korist
 Joško Ponoš/Cropix

Županijski sud u Splitu je, prema prijedlogu USKOK-a, blokirao dio imovine prijašnjeg HDZ-ova ministra uprave Lovre Kuščevića u sklopu istrage koju je USKOK pokrenuo protiv njega i još nekoliko osoba zbog zloporaba u Općini Nerežišća na otoku Braču.

Istraga protiv Kuščevića pokrenuta je u rujnu 2019. za dva kaznena djela, a naknadno je proširena za još tri kaznena djela. Uz Kuščevića, USKOK je istragom obuhvatio i njegovu suprugu Zoranu Kuščević, šogora Ivicu Žuvića, bivšeg predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća Jakšu Goića, pročelnika Jedinstvenog upravnog odjela općine Svemira Obilinovića i splitskog poduzetnika Antu Marinovića.

Budući da mu se inkriminira da je kaznenim djelima za koja je okrivljen oštetio državni proračun, ali i pribavio znatnu imovinsku korist, USKOK je predložio da mu se blokira imovina,što je splitski Županijski sud i prihvatio. Vidljivo je to iz zemljišnoknjižnih izvadaka za neke njegove nekretnine u Nerežišćima u kojima su krajem prošle godine upisane "plombe".

image
Štala prenamijenjena u kuću
Ante Cizmic/Cropix

Famozna štala

"Zabilježba, privremena mjera osiguranja zabranom otuđenja i opterećenja, rješenje o određivanju privremene mjere radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi, Županijskog suda u Splitu, Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Split, od dana 3. 12. 2020.", upisano je u teretovnici za dvije Kuščevićeve nekretnine te za jednu nekretninu njegove supruge.

Blokirana je, između ostaloga, famozna Kuščevićeva štala, odnosno kuća koju je sagradio na mjestu gdje je bila štala. Riječ je o zemljištu u Visokoj 10 površine od oko 2600 kvadratnih metara, na kojemu je upisana kuća od 70 kvadratnih metara s povećom nadstrešnicom. Blokirano mu je još jedno zemljište u Nerežišćima, površine 3528 kvadrata.

image
Kuća Lovre Kuščevića, Visoka ulica 5.
Ante Cizmic/Cropix

Podsjetimo, USKOK je najprije otvorio istragu protiv Kuščevića zbog stana od nepunih 50 četvornih metara u Nerežišćima, koji je Kuščevićev šogor Ivica Žuvić kupio 2010. po povlaštenim uvjetima u programu društveno poticane stanogradnje (POS). Prema optužbi, Žuvić nije ispunjavao uvjete za dobivanje POS-ova stana jer je otprije u svom vlasništvu imao stan u Splitu, što je Kuščević kao predjednik povjerenstva za dodjelu stanova znao i prešutio.

Primanje mita

Druga optužba odnosi se na prenamjenu Kuščevićeva sada blokiranog poljoprivrednog zemljišta sa sagrađenom štalom u zemljište građevinske namjene. Tom su točkom optužbe uz Kuščevića obuhvaćeni i Jakša Goić i Svemir Obilinović. Tereti ih se da su zloupotrijebili položaj kako bi pogodovali Kuščeviću.

Proširenjem istrage USKOK je obuhvatio i Zoranu Kuščević te Antu Marinovića. Tužiteljstvo tvrdi da je Kuščević, zajedno sa suprugom, uvjeravao vlasnike da mu prodaju poljoprivredno zemljište u općini Nerežišće koje je poslije prenamijenio i prodao kao građevinsko, čime su zaradili najmanje 3,3 milijuna kuna Tu je i optužba za primanje mita od poduzetnika Marinovića kiojemu je omogućio prenamjenu više od 100.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta u uvali Gruška u građevinsko, a zauzvrat je dobio parcelu u toj uvali. Kuščevića USKOK sumnjiči i za protuzakonito pribavljanje imovinske koristi u visini od oko 1,4 milijuna kuna, sa štetom za državni proračun od nepunih 300.000 kuna prouzročenom pri otkupu poslovnih prostora iz tvrtke Kuščević d.o.o. u Supetru ispod tržišne vrijednosti.

image
Lovro Kuščević
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 08:41