ISTRAŽNA BUŠENJA

U SLAVONIJI SE NASTAVLJA POTRAGA ZA NAFTOM Skrivaju li polja na istoku Hrvatske crno zlato?

Tragovi vozila u polju nastali su prije tjedan dana, kada je kanadska naftna kompanija Vermilion počela s radovima na istraživanju, odnosno 2D seizmičkom snimanju potencijalnih izvora nafte i plina u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Tvrtka će obeštetiti vlasnike njiva zbog štete na usjevima
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Kanadska kompanija Vermilion počinje istražna bušenja u istočnoj Slavoniji jer bi tamo moglo biti nalazište ugljikovodika, potvrdila je Agencija za ugljikovodike i Vlada RH općinama Nuštar i Tompojevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ta kanadska kompanija je nakon potrebnih ispitivanja detektirala područja pogodna za dvije istražne bušotine, gdje su definitani plinski i naftni ciljevi. Prva istražna bušotina će se raditi na lokaciji Cerić 1 u općini Nuštar, radovi na izradi bušotine počinju već danas, javlja Glas Slavonije. Načelnik općine Nuštar Hrvoje Drinovac potvrdio je da će se bušiti do dubine 1700 metara, a toranj je već postavljen.

Tri su lovačka društva dobila odštetu zbog rastjerivanja životinja, a odštete je bilo i za poljoprivrednike kroz čija je polja prošla istražna mehanizacija.

'Rudna renta koja će nam u slučaju pronalaska nafte ili plina pripasti bit će, naravno, iskorištena za daljnju obnovu infrastrukture na području naše općine', rekao je za Glas Slavonije načelnik općine Nuštar.

Sredinom idućeg mjeseca bit će podignut toranj i počet će bušenje i u općini Tompojevci, a postoji vjerojatnost da je tamo plinsko nalazište. I tamošnji načelnik Zdravko Zvonarić je zadovoljan i kaže da se uređuje pristupna cesta do bušotine.

Ipak, do eventualnog otkrića nafte i plina, obje općine očekuje prošisana odšteta, a radi se o 400 kuna po četvornom metru zauzetosti površine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:44