TEHNIČKO-TAKTIČKI ZBOR

U Vukovaru obilježena 28. obljetnica formiranja Oružanih snaga RH

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.05.2019. u 12:56

U Vukovaru je u utorak, 16. listopada 2018. obilježena 27. godišnjica pogibije general-bojnika Blage Zadre i bojnika Alfreda Hilla, kojoj su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ujedno izaslanik predsjednika Vlade RH, te zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Matanović sa suradnicima.
Opširnije na: https://goo.gl/TXD7pP
MORH

Arhivska fotografija

U povodu 28. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske te Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske u subotu je, u središtu Vukovara, na parkiralištu hotela Dunav, održan tehničko-taktički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme Hrvatske vojske, koji je pobudio interes brojnih građana.

„Izložili smo tehniku postrojbi Gardijske oklopno mehanizirane brigade i to opremu Vojno-obavještajne satnije, Logističke satnije i Satnije veze, Zapovjedne satnije, Inženjerijske bojne kao i i Bojne PZO“, rekao je Hini zapovjednih Tehničko-taktičkog zbora natporučnik Josip Prkačin.

Među građanima zanimljivijom izloženom opremom i tehnikom istaknuo je vozilo BOV 3 namijenjeno borbi protiv letjelica kao i izvidnička vozila MAX PRO i MTV koje koriste vojno-obavještajne postrojbe, a od naoružanja nekoliko vrsta snajpera kao i automatskih puški od kojih se neke proizvode i u Hrvatskoj.

Natporučnik Prkačin podsjetio je da je jedna satnija Inženjerijske bojne prebačena u studenom 2017. godine u Vukovar u Vojarnu 204. brigade čime se Hrvatska vojska vratila u Vukovar.

„Do kraja 2020. godine u vukovarsku vojarnu izmjestit će se cijela Inženjerijska bojna sa oko 250 profesionalnih vojnika“, najavio je Prkačin te posebno istaknuo dobru suradnju Hrvatske vojske s civilnim vlastima u Vukovaru.

Među ostalim, rekao je, dobra suradnja vidi se i u angažmanu inženjerijskih postrojbi na uklanjanju ruševina u Vukovaru preostalih iz vremena Domovinskog rata, a ta je suradnja i proširena angažmanom vojske i u Sotinu te susjednim Bogdanovcima.

Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske te 28. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH u spomen na prvo postrojavanje Zbora narodne garde 28. svibnja 1991. godine na stadionu NK Zagreb, obilježava se diljem zemlje otvorenim vratima u vojarnama ili tehničko-taktičkim zborovima na gradskim trgovima.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo