PROAKTIVNI I ODLUČNI

UČENICI ZADARSKE OSNOVNE ŠKOLE POSLALI PISMO MINISTRICI OBRAZOVANJA Uvedite nam građanski odgoj kao izborni predmet u sve škole u Zadru!

OŠ Šime Budinića, ilustracija
 Branislav Grgurović / CROPIX

Cijele školske godine učenici OŠ Šime Budinić marljivo rade na projektu pod nazivom Aktivni građani uz građanski odgoj.

Cilj projekta je uvođenje građanskog odgoja kao izbornog predmeta u sve škole u Zadru po uzoru na Grad Rijeku i Istarsku županiju. Voditeljica projekta je učenica osmog razreda Ema Meštrović, a mentorice projekata su učiteljice Ana Marija Niseteo i Nera Batina, piše Zadarski.hr.

Učenici su razgovarali s predstavnicima vlasti te službeno uputili MZO-u i Gradu Zadru projektno istraživanje s prijedlogom rješenja te još uvijek čekaju njihovo očitovanje. Uz to, učenici su uputili pismo ministrici MZO Blaženki Divjak koje prenosimo u cijelosti:

'Poštovana ministrice,

Mi, učenici Osnovne škole Šime Budinića, Zadar, odlučili smo Vam predstaviti svoj projekt ″Aktivni građani uz građanski odgoj″. Cilj projekta je uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja kao izbornog predmeta od 5. do 8. razreda. Želimo Vam pokazati koliko je građanski odgoj važan.

U sklopu ostalih predmeta većinom se ni ne obrađuju teme poput onih koje imamo priliku slušati na satovima građanskog odgoja. U odnosu na nas, učenike koji pohađamo građanski odgoj u sklopu eksperimentalne provedbe, drugi učenici, kojima se nije pružila jednaka prilika, ostaju zakinuti za znanja i spoznaje koja su primjenjiva i korisna za budućnost.

Kao učenici građanskog odgoja možemo iz prve ruke potvrditi kako je građanski odgoj ujedno zabavan i edukativan. Nedavno smo posjetili Općinski sud u Zadru gdje smo naučili sve o sudskoj vlasti u Hrvatskoj, što veliki broj naših sugrađana ne zna. Također, često vodimo razne rasprave o hrvatskoj politici, vladi i ostalim osobama koje su bitne za našu zemlju.

Kao što svi znamo hrvatsko stanovništvo vrlo je neaktivno po pitanju izlaska na izbore i sudjelovanju u politici općenito. Ljudi su razočarani i izgubili su nadu da može biti bolje i da se nešto može promijeniti. Političar bi trebao biti glas naroda, a ne pojedinac koji radi za dobrobit sebe i nekog svoga. Osim spomenutog, slaba izlaznost na izbore nije jedini naš problem, već i polupismeno stanovništvo.

Postavlja se pitanje što je uzrok toga? O tome možemo govoriti iz prve ruke. Problem leži u našem sustavu obrazovanja. Čovječanstvo je u zadnjih 50 godina itekako napredovalo. Razvoj tehnologije je u potpunosti promijenio naš način života, no, ipak naše školstvo isto je kao prije 50 godina.

Djeca uče da bi dobila ocjenu zadovoljavajući roditelje, a ne da bi nešto naučili i obrazovali se. Gradivo predmeta je prenatrpano a neke činjenice uče se nepotrebno. Sve to čini učenike potpuno nezainteresiranima. Dajte nam oruđe da napokon promijenimo stvari i da se pomaknemo s mrtve točke.

Smatramo da bi jedan od dobrih početaka bio uvođenje građanskog odgoja kao izbornog predmeta i provedba kurikularne reforme. Kao što Vam je već poznato Grad Rijeka je to učinio i učenici su izvrsno reagirali. Osim spomenutog grada Rijeke, cijela Istarska županija također planira uvesti građanski odgoj u sve osnovne škole. Smatramo da međupredmetna provedba građanskog odgoja nije dobra opcija jer je nemoguće provesti neku temu s kojom se dio roditelja ne slaže.

Ne može dio razreda poklopiti uši dok profesor priča kako ljubav postoji u svim oblicima, a druga polovica poklopiti uši kad profesor priča kako je to neprirodno. Ako već dajete slobodu roditeljima da biraju, zašto učenici i njihovi roditelji ne bi dobili mogućnost da biraju između još jednog izbornog predmeta.

Dovoljno je istaknuti kako u našoj školi od četiri razredna odjeljenja osmih razreda u kojima ukupno ima 93 učenika nastavu građanskog odgoja pohađa 34 učenika što nije zanemariv broj. Ovim projektom želimo Hrvatsku pridružiti modernom svijetu. A to je točno ono što nama treba, promjena. Nadamo se da dijelite isto mišljenje s nama jer želimo bolje obrazovanje za nas i za sljedeće generacije.

Lijep pozdrav,

Voditeljica projekta ″Aktivni građani uz građanski odgoj″, učenica Ema Meštrović', prenosi Zadarski.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:42