OPSTANAK LISTA UPITAN

UDAR NA MEDIJE: DRASTIČNA PRESUDA LOKALNOM LISTU Makarska kronika mora platiti 92.000 kn i prije pravomoćne presude

 Pixabay CC

Sudac Općinskog suda u Zadru, Tomislav Bago, u siječnju ove godine nepravomoćno je osudio lokalni tjednik Makarsku kroniku na kaznu od 92.000 kuna zbog objave netočne informacije. Prema nepravomoćnoj presudi koju nam je dostavio glasnogovornik zadarskoga suda Denis Klarendić, lokalni je list taj iznos dužan isplatiti I. M. iz Makarske kao naknadu za duševne boli izazvane novinskim člankom objavljenim prije devet godina.

U spornom članku Makarske kronike objavljeno je da je I. M. osuđen za pokušaj ubojstva. Ispostavilo se da je lokalni list pogriješio - taj Makaranin, koji je u više navrata bio kazneno prijavljivan zbog nasilničkog ponašanja, uključujući i sukobe s policijom, jest bio optužen za pokušaj ubojstva, ali je sud tu optužnicu odbacio.

U lipnju 2007. I. M. tužio je Makarsku kroniku za nanošenje duševnih boli. Općinski sud u Makarskoj prvu je presudu donio tek 2014., a Županijski sud u Splitu godinu dana kasnije presudu je ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje. Vrhovni je sud, međutim, predmet odlučio oduzeti makarskom sudu i delegirati na Općinski sud u Zadar. U siječnju ove godine zadarski sudac Tomislav Bago Makarskoj kronici, čija naklada ne premašuje 1800 prodanih primjeraka po broju, odrezao je 45.000 kuna kazne, čemu je pridodao 47.000 kuna kamata skupljenih tijekom osmogodišnjeg suđenja, što je ukupno 92.000 kuna.

Blokiran račun

Visina kazne, koja je po ocjeni urednice Makarske kronike Maje Erceg drakonska i nesrazmjerna utjecaju toga lokalnog lista, nije i jedini problem.

Za sudbinu toga lista trenutačno je veći problem prethodna mjera osiguranja naplate koju je u ožujku, dva mjeseca nakon donošenja nepravomoćne presude, odredio sudac Bago. Prethodnom mjerom Makarskoj je kronici naložio da odmah rezervira 92.000 kuna iz kojih će se I. M. naplatiti u slučaju da prvostupanjska presuda postane pravomoćna. Erceg tvrdi da ta mjera dovodi u pitanje opstanak novine.

- Od prošlog tjedna račun nam je blokiran, a daljnje izlaženje dovedeno u pitanje - rekla je. Kako je vidljivo iz obrazloženja o razlozima donošenja prethodne mjere koje smo dobili od zadarskog Općinskog suda, sudac Bago bio je svjestan da izricanjem prethodne mjere tome listu presuđuje i prije donošenja pravomoćne presude.

Propast lista

Sudac se u obrazloženju prethodne mjere poziva na tvrdnju urednice Erceg iznesenu u žalbi na njegovu presudu u kojoj upozorava da taj lokalni list godišnje zaradi manje od 92.000 kuna i da bi naplata iznosa značila njegov kraj i otkaze.

Iako pravomoćna presuda u može biti drukčija, a kazna manja od nepravomoćno dosuđenih 92.000 kuna, lokalnom listu i novinarima to je slaba utjeha jer će ih bolokada prije uništiti.

Prethodna mjera instrument je predviđen Zakonom o ovrhama koji omogućava sudu da nakon nepravomoćne presude tuženoj strani naloži da rezervira sredstva od kojih će se oštećena strana naplatiti u slučaju da nepravomoćna presuda bude potvrđena. Sud poseže za tom mjerom samo ako postoji osnovana bojazan da se nakon sudskog spora oštećeni neće moći naplatiti.

Makarska kronika, prema našim informacijama, prvi je slučaj u hrvatskoj sudskoj praksi u kojem je sud odredio prethodnu mjeru tuženom mediju. Slučaj Makarske kronike tek je jedan u nizu sporova vođenih protiv medija na zadarskom Općinskom sudu, ali ni u jednom drugom sporu presuda nije bila tako drastična.

DVOSTRUKA MJERILA PRAVOSUĐA

Makarsku kroniku u prosincu 2002. pokrenuo je novinar Anđelko Erceg. Sam Erceg, prije prerane smrti 2008. (imao je 53 godine), u nekoliko navrata na vlastitoj koži iskusio visoku cijenu beskompromisnog novinarstva kojeg se u karijeri držao. Na njega je 2006. fizički nasrnuo bivši makarski sudac Predrag Trutin kojeg je taj list prozvao zbog pogodovanja tvrtki Blaža Petrovića. Sudski postupak protiv Trutina otpočeo je dvije godine nakon napada, a splitski je Županijski sud 2011., tri godine nakon Ercegove smrti, obustavio suđenje, uz obrazloženje da je Trutin za isto djelo već kažnjen u prekršajnom postupku. Trutin se zaposlio u tvrtki supruge Blaža Petrovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:46