MINISTARSTVO IM VEĆ ODGOVORILO

UDRUGE U TURIZMU PROTIV POVEĆANJA BORAVIŠNE PRISTOJBE BEZ REDEFINIRANJA ULOGE TURISTIČKIH ZAJEDNICA 'To je novi neargumentirani namet'

Ministarstvo turizma tvrdi kako boravišna pristojba nije parafiskalni namet jer se ne slijeva u državni proračun već dobrim dijelom vraća u destinacije
 Ivo Ravlić / Arhiva CROPIX

Dobar dio domaće turističke industrije okupljen u vodećim sektorskim udrugama ne slaže se s podizanjem boravišne pristojbe kojoj neće prethoditi restrukturiranje sustava turističkih zajednica, a čiji prihodi iz godine u godinu rastu. "Načelno se ne protivimo eventualnom podizanju iznosa boravišne pristojbe, ali smatramo da povećanje nije prihvatljivo bez temeljite analize cijelog sustava turističkih zajednica.

Samo povećanje prihoda bez redefiniranja uloge i zadaća pojedinih razina turističkih zajednica i bez procjene realnih financijskih potreba novi je neargumentirani namet na turizam", smatra direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, uz napomenu kako su prihodi turističkih zajednica u 2017. godini narasli 11 posto odnosno 47 milijuna kuna.

Turistički sektor stoga smatra kako Ministarstvo turizma treba donijeti novi Zakon o turističkim zajednicama i Zakon o boravišnoj pristojbi te detaljno precizirati aktivnosti koje provodi svaka razina turističkih zajednica. Na to priopćenje sektora brzo je reagiralo i Ministarstvo turizma ustvrdivši kako boravišna pristojba nije parafiskalni namet jer se ne slijeva u državni proračun već dobrim dijelom vraća u destinacije.

"Boravišna pristojba se iskazuje na odvojenom računu i nikako ne može biti dio cijene naše smještajne ponude. Iznosi nisu mijenjani od 2005. godine kada se računalo na razini 35 dana popunjenosti i prosječne cijene od 100 kuna u privatnom smještaju.

Kada pogledate koliki milijuni ljudi su ovih dana pretraživali našu zemlju zahvaljujući snažnoj promociji radi povijesnog uspjeha naših nogometaša na Svjetskom prvenstvu, to je neprocjenjivo. Siguran sam da bi svi naši dragi gosti rado pridonijeli ljepoti, infrastrukturi, ponudi i promociji destinacija u RH koje su izabrali za mjesto svoga odmora", komentirao je ministar turizma RH i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Gari Cappelli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:41