FIZIČARI MARIO I NIKOLA

UGLEDNI I MLADI, MOGLI SU BIRATI 'Zašto smo se vratili u Hrvatsku i ovdje osnovali obitelji'

Na novi život u Hrvatskoj privikavaju se supruge naših fizičara i odnedavno majke, Emi iz Japana te Maritere iz Portorika
 Goran Mehkek / CROPIX

Boravak na poznatom Brookhaven National Laboratory (BNL) u New Yorku u ljeto 2006. godine izmijenio je život mlade Portorikanke Maritere Berberena. Kao studentica kemije i znanosti o okolišu na Sveučilištu Portoriko u San Juanu, Maritere je na BNL-u boravila s nekoliko prijatelja kojima je mentor bio mladi hrvatski fizičar Nikola Poljak.

- Vratila sam se u Portoriko, a Nikola u Hrvatsku pa smo se dopisivali. No, iduće proljeće on je opet došao u New York. Pridružila sam mu se se i onda smo se odlučili za ozbiljnu vezu. Krajem ljeta 2007. godine Nikola došao u Portoriko i mi smo se vjenčali - prisjetila se Maritere Berberena (28).

Iako je mladi par mogao ostati u inozemstvu, Maritere i Nikola došli su živjeti u Hrvatsku.

- Bavim eksperimentalnom fizikom elementarnih čestica i moram biti ‘blizu’ nekog velikog akcelatora kao što su CERN ili BNL. Kako mi se ne sviđa život u SAD, najprije sam razmatrao opciju da radim kao profesor u Portoriku. No, odlučili smo se za Hrvatsku, a nakon moga doktorata živjeli smo neko vrijeme u Nizozemskoj gdje sam bio na postdoktoratu - ispričao nam je dr. Nikola Poljak (32), docent na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu kada smo hrvatsko-portorikanski par posjetili u njihovu stanu u naselju Špansko.

U Portoriku toplije

Maritere je zatim na određeno vrijeme predavala španjolski i engleski u Zagrebu i Čakovcu, a prije tri mjeseca rodila je djevojčicu Geu. - Iako mi nedostaju moja obitelj i prijatelji u Portoriku, sviđa mi se život u Hrvatskoj. Nikolina obitelj me jako dobro prihvatila. K tome, ovdje je život mnogo mirniji i sigurniji nego u San Juanu. Jedino se još nisam privikla na klimu jer je u Portoriku mnogo toplije - rekla je uz osmijeh Maritere Berberena.

Privikavanje na život u Hrvatskoj tek predstoji mladoj Japanki Emi Yamauchi, supruzi fizičara dr. Marija Novaka (34), također s Fizičkog odsjeka PMF-a. Čakovčanec, baš kao i Nikola Poljak, dr. Mario Novak prije nekoliko mjeseci vratio se s postodoktorata u Japanu.

- Diplomirao sam i doktorirao na području fizike čvrstog stanja, a 2012. godine otišao sam na postdoktorat na Sveučilište Osaka kod poznatog fizičara prof. Yoichi Andoa - ispričao je Novak koji u šali kaže kako su mu u e-mailu napisali kako se ne treba bojati jer je “Osaka daleko od Fukushime”.

Stigli iz Japana

- Moju suprugu Emi upoznao sam u jednom baru u Osaki gdje su ljudi vrlo susretljivi. Emi je radila u jednoj privatnoj tvrtki koja se bavi prodajom poluvodiča. Zaljubili smo se i vjenčali - kazao je Novak koji je planirao ostati tri godine u Japanu, ali je iskrsnula mogućnost za stalnu poziciju docenta na PMF-u.

Porod od 10 tisuća eura

- Vratio sam se prošle jeseni, a kako je Emi bila trudna odlučili smo da rodi u Japanu jer su tamo njezini roditelji. Moja je supruga prije poroda dala otkaz jer se u većini japanskih privatnih kompanija ne plaća porodiljski. Inače, porod je u Japanu vrlo skup, košta minimalno 10.000 eura - rekao je Novak koji je prije nekoliko dana postao tata male djevojčice.

dr. Mario Novak i Emi Yamauchi

- Nazvali smo je Hana jer je to i hrvatsko i japansko ime. Sada putujem u Japan gdje ću ostati mjesec dana. Moja supruga želi doći živjeti u Hrvatsku. Stoga, čim Emi i naša bebica budu spremne za put, otići ću po njih kako bismo zajedno živjeli u Zagrebu - zaključio je Mario Novak.

Prepreke u dobivanju diplome

Iako je Poljakovoj supruzi do diplome nedostajala godina dana, studij kemije i znanosti o okolišu nije mogla nastaviti u Hrvatskoj. - Bilo je prekomplicirano iz više razloga, od prijepisa ocjena i kurikuluma, koji se kod nas ne prihvaćaju na engleskom, do usklađivanja kurikuluma, pa je moja supruga naposljetku odustala od svoga studija - ispričao je Poljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:43