ANALIZA SPIEGELA

Ugledni njemački list: ‘Medije se drži na uzdama, a nacionalistički je ton sve glasniji’

Ugledni njemački list Spiegel Online u utorak je kao glavnu vijest na svojim stranicama imao analizu situacije u Hrvatskoj koja, čini se, iz njihove perspektive ne izgleda nimalo pitomo.

‘Već sto dana Hrvatska ima novu vladu. Medije se drži na uzdama, a nacionalistički je ton sve glasniji’, otprilike započinje novinar tekst u Spiegelu te se odmah obrušava na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. Proziva ga da trivijalizira fašističke zločine i da je oduzeo financijska sredstva politički nepopularnim kulturnim i medijskim projektima.

Podsjećaju i da je Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava, Nils Muižnieks, prilikom posjete Hrvatskoj u travnju izjavio: ‘Socijalna kohezija i pluralizam su pod prijetnjom u Hrvatskoj.’

Spiegel to smatra teškim riječima nakon prvih 100 dana vladajuće Domoljubne koalicije.

U analizi dalje kažu kako Vladu vodi bivši farmaceutski poduzetnik Tihomir Orešković dok u stvarnosti konce vuče Tomislav Karamarko, šef HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade.

Kao osnovne ciljeve nova je Vlada navela smanjenje duga, povećanje konkurentnosti u gospodarstvu, poboljšanje učinkovitosti uprave i smanjenje nezaposlenosti, a umjesto obećanih reformi zasad smo doživjeli samo borbu u sektoru kulture i ograničenje slobode medija, piše Spiegel.

Ne zaboravljaju spomenuti ni skandalozni slučaj bivšeg ministra Mije Crnoje, kao ni sporne članke ministra Hasanbegovića, a ne zaobilaze kritički prokomentirati ni smjene na Hrvatskoj televiziji te izbacivanje satiričke emisije News Bar iz programa.

Kroz razgovor s politologom dr. sc. Sandrom Knezovićem i profesorom i politologom Žarkom Puhovskim Spiegel zaključuje da Hrvatska još uvijek nije Poljska ili Mađarska, no o ‘nacionalističko-konzervativnoj revoluciji’ se već može govoriti.

Kako bismo novi Jutarnji.hr učinili još boljim, bržim i modernijim, tijekom perioda transformacije do 6. svibnja paralelno ćete ga moći pratiti na dvije adrese – stari portal nalazi se na adresi Jutarnji.hr, a novi na novi.Jutarnji.hr. Na novom se portalu promjene događaju svaki dan stoga popunite upitnik na dnu stranice ili kliknite na link i napišite nam svoje mišljenje kako bismo portal što bolje prilagodili upravo vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:10