BROJNI POTPISNICI

Ugledni svjetski intelektualci traže ostavku ministra Hasanbegovića

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.05.2016. u 16:42

CROPIX

Dragan Matić / CROPIX

PARIZ - Francuske novine Liberation objavile su otvoreno pismo koje je početak peticije za smjenu hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i to zbog njegovog povijesnog revizionizma i simpatiziranja kolabracionističkog ustaškog režima.

Među potpisnicima peticije su ugledna imena kao što su talijanski marksistički teoretičar Antonio Negrij, bosanskohercegovački režiser i dobitnik oskara Danis Tanović, profesorica na kalifornijskom Berkeleyju Judith Butler, konzervativni francuski filozofi Alain Finkielkraut, talijanski književnik i nobelovac Dario Fou, bivša kanadska premijerka Kim Campbell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Ángel Moratinos, te poznati europski intelektualci Etienne Balibar, Chantal Mouffe, a potpise su stavili i poznati francuski aktivisti i lovci na naciste Beate i Serge Klarsfeld.

- Zlatko Hasanbegović iskorištava nasilje totalitarstičkih režima kako bi diskreditirao borbu protiv fašizma. On nije izabran zbog svojih kompetencija u području kulture, već kako bi promovirao ideologiju koju zastupa. U svojim govorima i publikacijama on u pitanje dovodi povijesne istine i osnovne vrijednosti naše političke unije, stoji u otvorenom pismu koje je objavio Liberation, novine koje su 1973. pokrenuli Jean-Paul Sartre i Serge July.

Liberation proziva Hasanbegovića i zbog ukidanja povjerenstva za neprofitne medije, te 'čistki' na HRT-u.

- Članove Vijeća za elekroničke medije izložio je ogromnom pritisku što je izazvalo zabrinutost brojnih organizacija, među kojima je i OSCE. Zbog svega ovoga pozivamo na zajedničku akciju jer u Europi i Hrvatskoj nema mjesta ideologiji koju on zastupa. Ovdje nije riječ o slobodi mišljenja ili političkom senzibilitetu, već o izrazu naše privrženosti osnovnih vrijednosti koje su temelj europskog projekta, piše u otvorenom pismu.

Izdvajamo