U GRANICAMA NORMALE

UGLJIKOVODICI NETRAGOM NESTALI IZ VODE U SLAVONSKOM BRODU! Hrvatski zavod za javno zdravstvo konačno objavio rezultate analize

 Danijel Soldo / CROPIX

Hrvatski zavod za javno zdravstvo napokon je na svojoj stranici objavio rezultate analize uzorkovane vode u Slavonskom Brodu, prema kojima ispada da je enormna količina ugljikovodika, koja je u pitkoj vodi iz brodskog Vodovoda utvrđena prošloga tjedna, netragom nestala.

Naime, samo u vodi uzorkovanoj 30. ožujka 2018. utvrđena višestruko veća razina ugljikovodika od dopuštene. Podsjetimo, maksimalno dopuštena količina je do 50 µg/L, a u vodi uzorkovanoj navedenoga dana na više lokacija u Slavonskom Brodu utvrđena je razina ugljikovodika od 457 do čak 880 µg/L.

Bio je to znak za uzbunu, uslijed čega su građani obaviješteni da ne smiju vodu iz slavina koristiti za piće i kuhanje. U Slavonski Brod uvedena je izvanredna situacija, koja traje i danas, s obzirom da se voda iz gradskog Vodovoda i dalje ne koristi, a za građane su osigurane dovoljne količine vode iz cisterni i spremnika dobro raspoređenih po cijelome gradu.

Međutim, građani, kao ni Gradska uprava danima nisu imali informaciju o novim rezultatima analize vode, što je otvorilo brojne špekulacije i sumnje da se nešto skriva i taji. HZJZ je u srijedu poslijepodne objavio rezultate analiza provedenih nad vodom koja je uzorkovana svih proteklih dana, od 31. ožujka do 3. travnja, a oni su pokazali gotovo nevjerojatan podatak – ugljikovodici su praktički netragom nestali iz vode.

Tek je u vodi uzorkovanoj 1. travnja i to sirove vode iz bunara s izvorišta utvrđeno 192 µg/L, a za sve ostale dane i sa svih lokacija, a bilo ih je dnevno po 6-7, utvrđena je razina ugljikovodika znatno niža od maksimalno dopuštene.

- U svim su uzorcima utvrđene količine ugljikovodika ispod maksimalno dopuštenih vrijednosti propisanih Pravilnikom o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe. Analize su radi mjera sigurnosti istovremeno provedene u dva službena laboratorija te su oba dobila zadovoljavajuće rezultate.

Predlaže se nastavak uzorkovanja i kontrole vode s crpilišta i vodoopskrbne mreže, priopćili su iz HZJZ-a, međutim ništa ne govore o tome smije li se vode koristiti za piće i kuhanje, niti se to iz njihova priopćenja može iščitati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:23