CURENJE INFORMACIJA

Uhapšeno četvero agenata PNUSKOK-a, sabotera istraga

Uhićenu inspektoricu Selmu Abadžić sumnjiči se za opstruiranje istraga vođenih u HAC-u
 Srđan Vrančić/CROPIX

U sklopu USKOK-ove istrage curenja informacija iz PNUSKOK-a uhićeno je još četvero agenata tog najelitnijeg policijskog odjela za borbu protiv organiziranog kriminala za koje se sumnja da su opstruirali neke od najznačajnijih istraga iz područja gospodarskog kriminala te povjerljive informacije odavali osobama iz krim miljea.

Među uhićenim službenicima PNUSKOK-a je i inspektorica Selma Abadžić za koju su istražitelji prikupili podatke da je sabotirala gotovo sve istrage vezane uz kriminal u HAC -u.

Naime, ta je policijska službenica bila zadužena da istraži sve nepravilnosti na koje su zaposlenici HAC-a godinama upozoravali, no ona je očito radila sve kako bi te istrage opstruirala. Tako je inspektorica Abadžić u prostorijama HAC-a ljude koji su prijavljivali korupciju ispitivala u sobi glavnog osumnjičenika, zbog čega su mnogi i odustajali od svog svjedočenja.

Inspektorica za HAC

- Više puta sam s njom razgovarao, no nikada se ništa nije procesuiralo. Sve što sam joj rekao samo mi se obilo o glavu. Nakon nekog vremena postala nam je sumnjiva pa sam više puta upozoravao da netko iz istražnih tijela radi za kriminalce - kaže predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić.

Uhićena inspektorica istraživala je i aferu nezakonitog zapošljavanja u HAC-u, kao i aferu signalni stupići u kojoj je HAC oštećen za oko četiri milijuna kuna.

- Svjedoke je dovela u sobu bivšeg zamjenika direktora Željka Krapljana kako bi pred njim govorili o davanju mita za zapošljavanje. Kada god bi policiji htjeli prijaviti neko kazneno djelo u HAC-u, istragu bi provodila ta inspektorica, zato se u HAC-u ništa nije događalo - objašnjava Stanić.

Veza s Kalmetom?

Da su istrage u HAC-u u velikoj mjeri sabotirane, pokazuje i podatak da gotovo svi postupci protiv bivših čelnika HAC-a stoje ili su pod velikim upitnikom, o čemu je Jutarnji list već pisao. Iako je istraga oko navodnog preplaćenog bojenja tunela počela još prije tri godine, kada su uhićeni tada svježe smijenjeni predsjednik Uprave HAC-a Jurica Prskalo i član Uprave Marijo Lovrinčević, optužnica još nije podignuta. Osim afere tuneli, istražuje se i izmjena trase za dionicu Ravča - Ploče, protuzakonita gradnja odmorišta Ploče, zbog čega je HAC pretrpio štetu od oko 56,5 milijuna kuna, a sumnjivi su i radovi na autocesti Rijeka - Zagreb teški oko 12 milijuna kuna.

Iako su neki svjedoci u aferama, uključujući i one ispitane u procesu za Fimi-Mediju, u kontekstu malverzacija spominjali tadašnjeg resornog ministra Božidara Kalmetu, on nikada nije osumnjičen.

Četvero inspektora PNUSKOK-a zadržano je u istražnom zatvoru, gdje se već neko vrijeme nalaze i njihovi kolege Marko Svalina i Vjekoslav Drnić koji su prvi uhićeni u sklopu akcije sprječavanja curenja informacija.

Njih USKOK sumnjiči da su prodavali podatke iz najtajnijih istraga, i to kumu Vinka Žuljevića Klice, Vladi Rajiću, poduzetniku Igoru Mlinaru te Rudolfu Krpanu, odnosno da su odavali informacije o provođenju posebnih dokaznih radnji, dakle o tajnom snimanju telefonskih razgovora i praćenja potencijalnih osumnjičenika.

Dojavili i Lončaru

Istražitelji sumnjaju da su policijski inspektori u najmanje četiri slučaja osobama nad kojima se provodila krim obrada odali da su pod nadzorom.

Među njima je bio i poznati kirurg Božo Lončar, suprug bivše zamjenice glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića Višnje Lončar, koji je bio pod mjerama u sklopu istrage korupcije na Medicinskom fakultetu. Bajićeva je zamjenica nakon toga sama zatražila da je razriješe dužnosti zamjenice glavnog državnog odvjetnika.

U HAC-u tvrde: Bojali smo se za posao

Zaposlenici HAC-a u više su navrata upozoravali na način na koji ih se ispituje ako žele prijaviti određene nezakonitosti. Osim Selme Abadžić, u prostorije HAC-a u Ivanjoj Reci dolazio je i inspektor Damir Kliček, a svjedoci su poslije govorili da su odustali od prijave bojeći se za svoj posao. U to je vrijeme Željko Krapljan, koji je osumnjičen za primanje mita, još bio pomoćnik direktora Sektora za održavanje HAC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:59