POSLJEDNJI PREMIJER SFR JUGOSLAVIJE

Umro je Ante Marković: 2009. otkrio je kako Hrvatsku izvući iz krize. OVDJE pročitajte kako

Krajem 1989. godine pokrenuo je projekt ekonomskih reformi, dotad neviđenih u Jugoslaviji

Preminuo je Ante Marković , nekadašnji predsjednik predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske te jedan od najpopularnijih jugoslavenskih političara, javlja Dnevni avaz.

Kako saznaje Avaz, Ante Marković je danas trebao doći u Sarajevo. Vijest o smrti zatekla je njegove prijatelje u BiH s kojima je radio na realizaciji ekonomskih projekata.

Rođen je 25. studenoga 1924. godine u Konjicu u Bosni i Hercegovini, a diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1954. godine. Na mjesto predsjednika predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske imenovan je 1986., zamijenivši na toj dužnosti Emu Derosi-Bjelajac.

Dugo je radio u tvrtki "Rade Končar" u Zagrebu. Generalni direktor Končara bio je od 1961. do 1984. Politikom se počeo baviti 1982., a do kraja 1991. obnašao je dužnosti predsjednika Izvršnog vijeća Socijalističke RH (1982.-1986.), predsjednik Predsjedništva SRH (1986.-1988.) te predsjednik Saveznog Izvršnog vijeća SFRJ (16. ožujka 1989. do 20. prosinca 1991.).

Može se reći da je bio premijer SRFJ, a tu je dužnost preuzeo od Branka Mikulića. Krajem 1989. godine pokrenuo je projekt ekonomskih reformi, dotad neviđenih u SFRJ, koje su uključivale stabilizaciju dinara te privatizaciju dodjelom dionica radnicima. Tim je reformama zaustavio inflaciju te brzo i značajno, no kratkotrajno, poboljšanje životnog standarda. To ga je učinilo jednim od najpopularnijih političara u bivšoj državi.

Nakon raspada Jugoslavije uglavnom je živio u Austriji i bavio se konzultantskim poslovima za velike tvrtke i vlade.

Ante Marković 2009.: Posebni je problem preveliki proračun

Posljednji premijer SFRJ Ante Marković ostat će zapamćen po ekonomskih reformama koje su uoči raspada SFRJ građanima nakratko donijele ekonomsko blagostanje.

Zaustavio je inflaciju, stabilizirao dinar, prepolovio inozemni dug...

U jednom od svojih posljednjih intervjua, koje je prije dvije godine dao časopisu Lider , otkrio je kako bi on izvukao Hrvatsku iz krize.

U intervjuu 2009. rekao je kako se u Hrvatskoj ništa ne poduzima kako bi se ekonomska kriza ublažila.

Ante Marković naveo je tri najvažnije točke u kojima leži izlaz iz krize.

- To su kontrola monetarne politike, ukupne javne i državne potrošnje i, konačno, plaća. Zahvaljujući guverneru Hrvatske narodne banke Željku Rohatinskom monetarno sidro postoji, ali ono samo ne može izdržati a drugih sidara nema. Posebni je problem preveliki proračun.

Posljednji premijer SFRJ smatra kako se hrvatski proračun mora smanjiti za barem 20 posto. Predlaže uvođenje pristojbi na uvoz, a prikupljenjem toga novca bi se stimulirao izvoz. Smatra da bi se tako pomoglo tvrtkama koje izvoze.

- Vrijeme je da dio goleme zarade uvoznika konačno potakne izvoz od čega bi imala koristi cijela nacionalna ekonomija. Doduše, to bi moglo privremeno pokvariti odnose s Europskom unijom.

Kao sljedeću mjeru predlaže smanjivanje PDV-a.

- Tek sve zajedno može dati neki rezultat. Dakle, smanjivanje proračuna za najmanje 20 posto, uvođenje poreza na uvoz i stimuliranje izvoza, smanjivanje PDV-a, a naposljetku i zamrzavanje plaća. Ljudi će to prihvatiti kad im se objasni da je riječ o dijelu konkretnog, jasnog, logičnog i pravednog programa za prevladanje krize. Vjerujem da bi sve to zajedno moglo dati neki rezultat, makar se slažem s onima koji smatraju da je hrvatska Vlada već zakasnila, otkrio je Marković prije dvije godine časopisu Lider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 16:06