ŠIRI SE ISTRAGA

USKOK ĆE ISPITATI SUPRUGE BIVŠIH ŠEFOVA TAJNIH SLUŽBI Dobile su ogroman kredit od 19,5 milijuna eura

Istražitelje zanimaju čudne okolnosti naglog ulaska i izlaska dviju supruga obavještajaca u tvrtku
 Goran Mehkek/CROPIX

Karmen Brkić i Mariju Jurčević, supruge bivših čelnika SOA-e, Milijana Brkića i Josipa Jurčevića USKOK će kao svjedoke pozvati na ispitivanje u predmetu Mamma mia, i to naravno na okolnost njihovoga, u najmanje ruku čudnoga poslovnoga angažmana u tvrtki Opatovina projekt koja se trenutno nalazi pod istragom zbog sumnji da su joj članovi obitelji Šola sanirali dugovanja sredstvima Karlovačke banke.

Čudne kombinacije

Premda se direktno ne tiče samoga poslovanja Opatovine projekta i Kabe, istražitelje zanimaju čudne okolnosti naglog ulaska i izlaska dvaju supruga tadašnjih visokopozicioniranih obavještajaca u tvrtku, koja je, pak, upravo u trenutku kada su one bile suvlasnice, dobila ogroman zajam i to od šefova hrvatskoga Hypo leasinga koji su se ubrzo i sami našli u istrazi u aferi Hypo. Brkić je u to vrijeme, a radi se o drugoj polovici 2007. te čitavoj 2008. godini, obnašao dužnost Karamarkova pomoćnika u agenciji i za poslove protuobavještajne zaštite i nadzora. Jurčević je pak bio na čelu financija SOA-e, također kao pomoćnik ravnatelja. Njihove supruge su u vlasničku strukturu ušle neposredno nakon osnivanja Opatovina projekta, te su držale po 7 posto tvrtke, odnosno svaka je od 20.000 kuna temeljnoga kapitala imala po 1400 kuna. No premda tvrtka ima samo 20.000 kuna temeljnoga kapitala, ubrzo od Hypo leasinga dobiva zajam od 142,57 milijuna kuna, odnosno 19,5 milijuna eura. Uvjeti ugovora o zajmu, koji je odobren 28. prosinca 2007. takvi su da Opatovina projekt navedeni posuđeni iznos zajedno sa 7,86 milijuna eura, odnosno 57,2 milijuna kuna kamata, treba vratiti Hypu jednoobročno - 3. prosinca 2013.

Veliki potencijal

Riječ je o ukupno 200 milijuna kuna. Opatovina projekt novac je utrošila na kupnju ogromnih parcela poljoprivrednoga zemljišta na području Savske Opatovine, dijelu Zagreba iza okretišta tramvaja u Prečkome. Riječ je o dijelu grada na kojemu bi, a što se može naslutiti iz nekoliko urbanističkih projekata, mogla niknuti nova gradska naselja, što lokacije čini potencijalno izuzetno atraktivnima. Također, zanimljivo je i tko je tvrtki odobrio kredite Hypo Leasinga. Drago Vidaković, te čitava Uprava Hypo Leasing Kroatiena zapravo su smijenjeni od matične banke nakon što je u Austriji i Njemačkoj “pukla” tzv. afera Hypo, odnosno nakon što je otkriveno da je Uprava Wolfganga Kulterera, pogotovo na području Hrvatske, izdavala niz vrlo rizičnih kredita od kojih su mnogi bili vezani upravo uz građevinske projekte. Također nova Uprava, tada sanirane banke, protiv svojih bivših čelnika podnosila je kaznene prijave zbog sumnji da su zapravo izvlačili novac iz banke kojom su upravljali. U Austriji su proceusirani Kulterer i drugi čelnici centrale banke, a pod istragom se u Hrvatskoj ubrzo našao i Vidaković, poznat i kao svjedok na suđenju Ivi Sanaderu. Također, iz revizorskih izvješća Hypo Leasing Kroatiena koje je objavio Jutarnji list vidljivo je da je Vidaković vrlo često znao odobravati zajmove i kredite osoba protiv kojih se u Hrvatskoj vode kazneni postupci te da su ti krediti često znali biti manjkavo osigurani. Nakon što je Opatovina projekt dobila kredit, a koji je po dokumentaciji utrošen isključivo u kupnju zemljišta, dolazi do razlaza između Petra Šole te ostalih troje partnera.

Čudesan uzlet

Geodet Drago Brekalo, koji se također nalazi među nedavno uhićenima, te dvije supruge obavještajaca, 30. listopada 2008. bez ikakve novčane naknade prenose svoje poslovne udjele na Petra Šolu, čime on postaje jedini vlasnik Opatovina projekta, tvrtke koja u vlasništvu ima 107.000 kvadratnih metara poljoprivrednoga zemljišta te koja 2018. mora vratiti 200 milijuna kuna. Zbog čega su supruge dvojice čelnih hrvatskih obavještajaca prije četiri godine izvele ovakav čudan izlet u poduzetničke vode, za sada nitko ne zna, no svoje će motive uskoro morati objasniti USKOK-ovim istražiteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:14