ISTRAGA

USKOK PODIGAO OPTUŽNICU PROTIV DEVET HRVATA I 48 KINEZA Zločinačka organizacija godinama varala državu i izvlačila milijune kuna?

Privođenje osumnjičenog
 Željko Puhovski / HANZA MEDIA

ZAGREB - Devetoro hrvatskih te 48 kineskih državljana i 39 trgovačkih društava USKOK je pred zagrebačkim Županijskim sudom optužio za niz gospodarskih kaznenih djela u sklopu zločinačkog udruživanja i predložio da im se oduzme višemilijunska protupravno stečena imovinska korist.

USKOK u utorak na svojim mrežnim stranicama navodi da se prvookrivljenom stavlja na teret da je, od početka veljače 2013. do 30. studenoga 2016. godine u Zagrebu, u zajedničko djelovanje povezao četvoro okrivljenika (2. do 6. okrivljeni) radi pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i ostale okrivljenike te omogućavanja izbjegavanja plaćanja PDV-a i poreza na dobit okrivljenim trgovačkim društvima.

Plan zločinačkog udruženja, navodi USKOK, realiziran je posredstvom 12 trgovačkih društava čiji je stvarni osnivač i voditelj poslova bio prvookrivljenik, a koja su osnovana isključivo radi izdavanja nevjerodostojnih računa za robu koja ta trgovačka društva nisu isporučila okrivljenim trgovačkim društvima.

Nakon plaćanja ispostavljenih računa novac je podizan u gotovini te je potom, uz zadržavanje dogovorene provizije od osam posto od neto uplaćenog iznosa računa, vraćan okrivljenim trgovačkim društvima, čime im je omogućeno evidentiranje nevjerodostojnih računa u poslovnim knjigama te slijedom toga umanjenje osnovice za obračun PDV-a i poreza na dobit, navodi USKOK.

Prvookrivljenik je, navodi dalje USKOK, kako bi to ostvario te prikrivanja uloge u trgovačkim društvima koja je osnovao i čije poslove je stvarno vodio, pronalazio osobe koje su bile postavljene za formalne direktore tih trgovačkih društava, a drugo i treće okrivljeni tim su osobama pronalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali otvaranje računa u poslovnim bankama na ime trgovačkih društava koja su formalno vodili.

Četvrti i peti okrivljenik pronalazili su, pak, odgovorne osobe i stvarne voditelje poslovanja trgovačkih društava koja su bila zainteresirana za pružanje usluga izdavanja nevjerodostojnih računa od kojih su dobivali podatke vezano za sadržaj i iznos fiktivnih računa koje su im ispostavljala trgovačka društva prvookrivljenika.

Sukladno uputama, četvrti i peti te drugi i šesti okrivljenik sastavljali su fiktivne račune i drugu poslovnu dokumentaciju potrebnu za fingiranje poslovnih procesa između trgovačkih društava prvookrivljenika i okrivljenih trgovačkih društava, temeljem kojih su u navedenom razdoblju okrivljena trgovačka društva na račune trgovačkih društava prvookrivljenika uplatila ukupno 52,7 miliijuna kuna.

Od tog iznosa pripadnici zločinačkog udruženja (1. do 6. okrivljenik), na ime dogovorene provizije, za sebe su zadržali i međusobno podijelili ukupno 3,37 milijuna kuna, dok su okrivljenim trgovačkim društvima na opisani način pribavili nepripadnu imovinsku korist omogućivši im izbjegavanje plaćanja PDV-a i poreza na dobit, čime su državni proračun oštetili za ukupno 14,17 milijuna kuna.

Tijekom istrage USKOK je zatražio blokadu imovine osumnjičenih tvrki te su, kako se navodi u priopćenju, na temelju rješenja zagrebačkog Županijskog suda o određivanju privremenih mjera osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi, okrivljena trgovačka društva do 30. listopada prošle godine u državni proračun uplatila ukupno 5,13 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:02