PRESICA ŠEFA MOSTA

Petrov komentirao razlaz s Raspudićima, tvrdi da nije stao na Miletićevu stranu: ‘Nova većina? Ove tri stranke nama nisu opcija!‘

Petrov: Most neće puknuti zbog odlaska bračnog para Raspudić

Božo Petrov

 Ronald Gorsic/Cropix

Predsjednik Mosta Božo Petrov danas je izrazio žaljenje zbog toga što će Marija Selak Raspudić, kao i njezin suprug Nino Raspudić, nastaviti djelovati kao nezavisni zastupnici u Hrvatskome saboru, te ocijenio da to neće dovesti do "pucanja" Mosta.

- Sa strane Mosta nije bilo nikakvih uvjeta. Mi smo htjeli da svi mi koji smo više prepoznatljivi budemo svi na listi - rekao je na konferenciji za novinare u Saboru nakon što je prethodno konferenciju za novinare održala i Selak Raspudić te objavila da ona i Nino Raspudić nastavljaju dalje kao nezavisni.

- Ovo neće biti kraj suradnje, a da ćemo nastaviti surađivati u Hrvatskom saboru, to je Marija i sama rekla. Ona nije mogla prihvatiti da bude cjelovita lista. Ja sam želio da budu svi jer to listu čini jačom i gdje će uspjeh biti veći, a potreban nam je zbog onoga što se danas događa u EP-u.

Pitali su ga i je li Selak Raspudić uvjetovala nešto zbog Miletića.

- Ja sam htio da budu svi, a oni taj dio nisu mogli prihvatiti. Izvucite zaključak koji želite. Žao nam je što nećemo svi ići na toj listi. Probali smo... Ne mislim da je pukla stranka. Dvoje kolega odlučili su na takav način napraviti izbor, oni će djelovati samostalno, a nadam se da ćemo surađivati u Saboru, a Most čini jedinu pravu alternativu s desne strane kad gledate sve ove trgovačke koalicije - rekao je Petrov.

Na pitanje o njegovom izboru, odgovorio je:

- Ja sam izabrao Most. Ja sam želio da svi budu na listi. Želio sam i Mariju Selak kojoj je bilo ponuđeno prvo mjesto. Nije bilo svađe o mjestima.

Novinari su ga upitali je li stao na stranu Marina Miletića.

- Ne mislim da sam stao ni na jednu stranu. Ja sam htio i Mariju Selak Raspudić i Nina Raspudića koji to nije htio, ali i Marina Miletića, Nikolu Grmoju i Zvonimira Troskota na listi. A neki drugi to nisu mogli prihvatiti.

Je li to uvjetovala Marija Selak Raspudić ili Miletić?

- Bio je ponuđen izbor da budu svi. Ona je zaključila da joj je to neprihvatljivo. Ja sam birao Most i apsolutno sve i nadao sam se i želio da svi to mogu prihvatiti. Vi vidite da njima to iz njihovih razloga nije bilo prihvatljivo.

image

Božo Petrov

Ronald Gorsic/Cropix

O ogradi Marina Miletića na izjavu Selak Raspudić, Petrov kaže da se svima dogode pogreške.

- Ja prvi griješim. Miletić nije pogriješio koji je stav Mosta, ali pogreška je što se u tom pritisku jest ogradio od svoje kolegice, ali on se u vezi toga i ispričao i bilo mu je žao.

Zašto je moralo doći do loma pred predaju lista za Europski parlament?

- To je bilo to vrijeme. Žao mi je što se to tad dogodilo. Oboje su čestiti i kvalitetni ljudi, smatram da bismo skupa bili puno jači, da ovakve razmirice ne trebaju biti razlog da netko odluči djelovati kao nezavisan, ali to je bio njihov izbor, a ne moj.

Novinari su ga upitali je li uvjetovao nešto Mariji Selak Raspudić.

- Sa strane Mosta nije bilo nikakvih uvjeta. Dapače, htjeli smo da Marija nosi listu i da svi budemo na njoj.

Pregovara li Most i dalje sa SDP-om?

- Što se tiče ove političke trgovine, bezbroj puta smo rekli da imamo svoje politike, ali ni u jednoj ne vidimo HDZ. Stranka koja je provodila kriminal i korupciju i šutjela o tome čini štetu hrvatskom narodu i kao takvu je treba poslati u oporbu. Mi ne vidimo političku suradnju niti s Možemo, niti s SDSS-om i to je zbog trgovine koju je provodio Milorad Pupovac s HDZ-om. Što se tiče suradnje s DP-om, i Suverenisti i Most smatraju da se treba okupiti oko inicijative da se smijeni ovakva vlast, ali ne pod bilo kakvu cijenu. Niti HDZ, niti Možemo, niti SDSS. Kad se konstituira Sabor, ako se priključi SDP i prihvati naše politike i vrijednosti, onda se može ići u konstituiranje Sabora i učiniti to da se dogodi set zakona koji će ići u korist građana, a onda možemo raspravljati o novim izborima ili tehničkoj Vladi, ali to mora biti Vlada bez korupcije i koja neće provoditi lijeve anacionalne politike - izjavio je Petrov.

image

Božo Petrov

Ronald Gorsic/Cropix

SDP je odustao od Zorana Milanovića, je li to bio uvjet Mosta, zanimalo je novinare.

- Mi još uvijek ne govorimo o Vladi, nego o konstituiranju Sabora. Smatram da predsjednik Sabora može biti netko iz DP-a. Ako je SDP-u stalo do toga, zašto ne bi privremeni predsjednik Sabora bio netko iz DP-a dok se izglasavaju zakoni u korist građana? U SDP-u sve znaju, taj prijedlog smo iznijeli i DP-u i rekli smo i jednima i drugima da se odluče je li im to prihvatljivo. Naša pozicija je jasna.

Na pitanje o tome da se zakoni ne mogu donositi bez Vlade, Petrov kaže da je Sabor najviše zakonodavno tijelo, a ne Vlada.

- Nekome su se pobrkali lončići. Plenković je napravio ispostavu od Sabora gdje oni donesu zakone i onda neke ručice dignu ruke... Hrvatski sabor je najviše zakonodavno tijelo, taj koji donosi zakone, a Vlada je ta koja predlaže zakone i to stoji u Ustavu. Onda Sabor može i predlagati i donositi zakone, a Vlada se može očitovati. Postojat će tehnička Vlada dok se konstituira Sabor i neka nam Andrej Plenković čestita na prijedlozima zakona jer će biti bolji od onoga što je radila njegova Vlada.

image

Božo Petrov

Ronald Gorsic/Cropix

Na pitanje je li razgovarao s Raspudićima o tome bi li oni podržali takvu ideju, Petrov kaže: "Koliko znam i kako je rekla kolegica Raspudić, znam da oni dijele ovakvo mišljenje".

Koja je razlika između SDP-a i Možemo u očima Mosta te koji je najveći problem s Možemo, upitali su novinari.

- Provode i pokušavaju na sve moguće načine pogurati rodnu ideologiju. Oni rade barjak i stijeg i nose cijelo vrijeme tu priču na sve moguće načine. Ako oni žele pristati na obiteljske vrijednosti... Pitajte ih, oni na to neće pristati. Mi nikoga ne tražimo, imamo jasan stav. Neka oni nas traže ako nas trebaju - dodaje Petrov i ističe da su Možemo puno intenzivniji od SDP-a u onome što Mostu smeta.

- Ako je 76 ruku bez ovih nabrojanih i mogu konstituirati Sabor, pa mislim da bi svatko normalan u državi morao podržati ovo što ćemo mi predlagati.

image

Božo Petrov

Ronald Gorsic/Cropix

Kako to da Most ide s HSP-om i Željkom Glasnovićem na europske izbore?

- Razgovori su postojali i prije parlamentarnih izbora. Kad sam išao za župana dubrovačko-neretvanskog, imao sam koaliciju s HSP-om.

Petrov je govorio i o tome kako u ovoj situaciji smijeniti glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

- Sa 76 ruku - rekao je Petrov i dodao da se konstituiranje Sabora može dogoditi i bez HDZ-a i bez Možemo i bez SDSS-a.

- Tu su i Hrvatski suverenisti i DP i Most. A nakon toga, tko će podržati zakone u korist građana i smijeniti glavnog državnog odvjetnika. Ja predlažem čak i HDZ-u da izraze kajanje radi gluposti i kriminala i da se slože da ga treba smijeniti - kaže Petrov.

- U trenutku kad se donesu određeni zakoni, ako bude političke pameti pa se krene u tom smjeru, ili će se ponoviti izbori ili će se sastaviti tehnička Vlada koja će onda i razriješiti glavnog državnog odvjetnika.

- Prije nekoliko godina su mi pokušali prodati iz HDZ-a da za sve treba jako puno vremena i da je to dug proces, to je laž.

image

Božo Petrov

Ronald Gorsic/Cropix

Je li se dogodila prevara birača?

- Ja smatram da vi u trenutku, ako ste prepoznatljivi i zastupate određene politike, sudjelovanjem na listi vi dajete podršku toj listi i pokazujete ljudima za koju listu treba glasovati. Zato smo htjeli da svi budu na listi. Jasno je da svih 12 neće biti u EP-u, ali potrebno je tamo imati predstavnike koji će biti glas zdravog razuma.

O pregovorima s DP-om kaže: "Jasno smo rekli koja su naša stajališta i naše granice, a oni su ti koji trebaju vidjeti žele li s HDZ-om ili ne. Za mene bi bila prevara birača ako odu s njima. A nama se mogu obratiti ako raskrste s HDZ-om. Razlog zašto im se sad obraćamo je zato što su ih građani birali i dali im povjerenje u mandatima. Mi nudimo ono što su obećavali za vrijeme kampanje. Nadam se da će ostati na tragu toga".

image

Božo Petrov

Ronald Gorsic/Cropix

Čelnik Mosta se osvrnuo i na mogućnost novih izbora.

- To nije na nama, to je na Domovinskom pokretu. Puno je veća šteta dopustiti lopovima da budu i dalje na vlasti, nego ići na nove izbore jer će onda oni moći krasti Hrvatsku još četiri godine - dodaje Petrov o mogućnosti novih izbora.

Glasajte u našoj anketi:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:48