USTAVNA TUŽBA

Ustavni sud ipak neće razmatrati jesu li pitanja za referendum dopuštena ili nisu

Vlada je odgovorila da je u odnosu na provjeru potpisa postupila zakonito i ispravno
Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović
 Goran Mehkek / Hanza Media

Vlada smatra kako je u odnosu na provjeru potpisa, u smislu njihova broja i valjanosti, referendumskih inicijativa Narod odlučuje (referendumom se željelo promijeniti izborni sustav i reducirati prava zastupnika nacionalnih manjina) i Istina o Istanbulskoj (tražilo se poništavanje ratifikacije konvencije koja se bavi zaštitom žena i djece), postupila zakonito i ispravno.

Takav je stav Vlada usvojila na jučerašnjem zatvorenom dijelu sjednice i uputila ga Ustavnom sudu koji je tražio da se očituje u povodu ustavnih tužbi dviju referendumskih inicijativa.

Građanska inicijativa Narod odlučuje podnijela je 9. listopada ustavnu tužbu tražeći ukidanje odluke Sabora, Vlade i Ministarstva uprave o provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava.

Podnositelji ustavne tužbe ističu kako su nositelji izvršne i zakonodavne vlasti priznali da Zakon o referendumu ima pravnu prazninu te da se njime ne regulira način brojanja odnosno utvrđivanja vjerodostojnosti potpisa, te iz toga izvlače zaključak da su Sabor i Vlada donijeli niz nezakonitih odluka i traže da ih Ustavni sud ukine.

Konkretno traže poništavanje zaključka Sabora od 6. srpnja ove godine kojim je Vlada zadužena za utvrđivanje broja potpisa te ukidanje zaključka Vlade od 2. kolovoza kojim je zadužila Ministarstvo uprave i MUP da provjere broj i vjerodostojnost potpisa.

U Ustavnom sudu neslužbeno navode da će njihova odluka uvelike ovisiti o očitovanju koje im je poslala Vlada. Moguće je, naime, da se ustavna tužba odbaci, i to ako ustavni suci procijene da odluka Sabora o provjeri potpisa nije akt tijela javne vlasti protiv kojeg je moguće podnijeti ustavnu tužbu. Međutim, i ako zaključi da ustavna tužba nije forma u kojoj su se referendumske inicijative mogle obratiti Ustavnom sudu, ustavni suci mogu ipak postupati polazeći od svoje ovlasti kontrole referenduma.

Sugovornik s Ustavnog suda podsjeća da je u svim dosadašnjim referendumskim inicijativama koje nisu uspjele (vukovarski referendum, o outsourcingu i monetizaciji) Sabor tražio od Vlade provjeru potpisa.

- To je učinio i sada, samo što su se ovaj put potpisi temeljito provjeravali - kaže naš sugovornik.

Ako i odluči iznijeti stav u odnosu na dileme oko prikupljanja i provjere potpisa, Ustavni sud neće ići dalje od toga i neće razmatrati (ne)dopuštenost referendumskih pitanja.

Takvu ocjenu Ustavni sud daje samo ako Sabor to zatraži, kaže naš sugovornik i dodaje da je taj stav sadržan i u odluci Ustavnog suda iz 2013. godine koja se odnosila na referendum o braku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:50