DONIJELI ODLUKU

USTAVNI SUD ODBIO ZAHTJEVE OPORBE Neće intervenirati u odluke vladajućeg HDZ-a kada je riječ o Kujundžiću i Nataši Novaković

 Tomislav Kristo / CROPIX

Ustavni sud odbio je zahtjeve oporbe da interveniraju u odluke vladajućeg HDZ-a koji nije dozvolio da se na saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav raspravlja o pitanju sukoba interesa predsjednice Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa Nataše Novaković u slučaju premijera Andreja Plenkovića, te odbio sazivanje izvanredne sjednice Sabora kako bi se raspravilo o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića.

U vezi slučaja Novaković Ustavnom sudu obratili su se SDP-ovci jer je Odbor za Ustav u dva navrata odbio na zahtjev trećine članova uvrstiti na dnevni red raspravu o pitanju tko odlučuje je li šefica Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa i sama u sukobu interesa u predmetu Plenković optuženom za sukob interesa pri donošenju takozvanog lex Agrokor. Kažu da to ukazuje na pojavu koja se počela događati pred radnim tijelima Sabora, a dovodi u pitanje rad tih tijela, odnosno pravo manjine da osiguraju raspravu o pitanjima koja smatraju bitnima za rad Sabora. Pozvali su stoga Ustavni sud da ukaže Saboru o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti u radu njegovih radnih tijela. Pritom su se pozvali na raniji stav Ustavnog suda iz 2007. godine kada su intervenirali jer vladajuća većina u lokalnim tijelima vlasti nije željela sazvati predstavničko tijelo.

No, Ustavni sud je obio intervenirati navodeći kako zbog prigovora točka o Novaković nije stavljena na dnevni red, a da je to bilo u skladu s Poslovnikom Sabora. Za odluku iz 2007. godine na koju se poziva oporba, ustavni suci kažu da nije primjenjiva.

U drugom slučaju radilo se o zahtjevu petine zastupnika da se provede rasprava i glasa o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću. Po Ustavu se rasprava i glasanje mora provesti najkasnije u roku od 30 dana od kada je prijedlog dostavljen Saboru. No, rok je ušao u ljetnu stanku u radu Sabora, a Odbor za Ustav je zaključio da zahtjev za opozivom Kujundžića nije razlog za izvanredno zasjedanje Sabora.

- Ovakvim zaključkom Odbora za Ustav suspendirana je ustavna odgovornost Vlade i pojedinih ministara pred Saborom, za vrijeme kada Sabor nije u redovitom zasjedanju - tvrdi oporba. No, Ustavni sud ni u ovome slučaju ne nalazi elemente neustavnosti.

Ustavni sud je ove odluke donio na izvanrednoj sjednici i dopisom o njima obavijestio Sabor. No,predsjednik Ustavnog suda, Miroslav Šeparović kaže da nisu bile jednoglasne.

- U odnosu na pitanje izvanrednog zasjedanja Sabora radi prijedloga za utvrđivanje povjerenja ministru, tri suca su bila protiv. Oni smatraju da iz Ustava proizlazi da se rasprava o povjerenju članu vlade mora održati u roku od 30 dana, a radi se o toliko važnom pitanju da je po njima predsjednik Sabora bio dužan sazvati sjednicu - prenio je Šeparović stav trojice svojih kolega koji su ostali u manjini, no kako je posrijedi dopis Ustavnog suda koji je upućen Saboru, nemaju mogućnost pisanja izdvojenog mišljenja.

U slučaju predsjednice Povjerenstva za utvrđivanje sukoba interesa Nataše Novakovića četvero je sudaca bilo protiv odluke većine. - Oni smatraju da se kod trećine članova Odbora radi o ovlaštenom predlagatelju i smatraju da se manjini kao i većini trebalo omogućiti da iznesu svoju argumentaciju u raspravi, a ne da se po prigovoru točka skine s dnevnog reda - prenio je Šeparović njihov stav.

Glavni inicijator oporbenih aktivnosti prema Ustavnom sudu i kreator dopisa, SDP-ov Peđa Grbin kaže da je Ustavni sud s ova dva odgovora pokazao da Hrvatsku ne smatra parlamentarnom demokracijom.

- U jednom odgovoru je značaj ustavne stanke, odnosno godišnjeg odmora zastupnika stavio ispred ustavne zadaće Sabora da kao parlament nadzire Vladu i pokazuje da mu je više stalo do mira i ministra Kujundžića, nego do parlamentarizma u Hrvata - kazao je Grbin.

Za drugu odluku kaže da Ustavni sud njome pokazuje da drži kako je oporba samo ukras u Saboru i da nema pravo tražiti da se barem na radnim tijelima Sabora rasprave neke točke.

- Ustavni sud je ovim oporbi pokazao gdje joj je mjesto, da joj je bolje da šuti nego da radi svoj posao za koju su je građani birali. Mi u oporbi nećemo to prihvatiti, već ćemo tražiti ukidanje ustavne stanke, a nastavit ćemo inzistirati na odgovornosti ministra Kujundžića za loše stanje u zdravstvu, a premijera Plenkovića za sukob interesa - zaključio je Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:53