ANALIZA

UŽARILE SE DRUŠTVENE MREŽE Milanovićevi fanovi slave, Kolindini podijeljeni oko desnih glasača, a Škorini pozivaju na ulice: 'Namješteni izbori!'

 
 Ronald Gorsic / CROPIX

Rezultati prvog kruga predsjedničkih izbora su pred nama! Birališta su zatvorena, glasački listići se obrađuju, rezultati ažuriraju, a građani u neizvjesnosti prate kako njihovi preferirani kandidati prolaze – pritom neki s veseljem i zadovoljstvom, a drugi s razočaranjem. Vodeći kandidati, Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro i Mislav Kolakušić, ali i njihovi simpatizeri, u ovim su izborima bili izrazito aktivni na društvenim mrežama. Kako su sada na njima reagirali na trenutačne rezultate izbora?

Kolinda Grabar-Kitarović

Aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se još uvijek na svojim službenim digitalnim stranicama nije obratila svojim pratiteljima. Njeni simpatizeri iz neslužbenih grupa podrške su zato slali potvrde da su glasali i izjavljivali da se nadaju pobjedi Grabar-Kitarović. Van takvih objava, osvrnuli su se na rezultat Škore, zadovoljni činjenicom što nije uspio proći u drugi kruge. Pritom su se osvrnuli i na njegove birače, za koje su podijeljena mišljenja. Dok neki smatraju kako će oni glasati za Grabar-Kitarović, kako Milanović ne bi pobijedio, drugi smatraju kako su Škorini birači protiv HDZ-a te kao takvi neće glasati za nju. Dotakli su se i Milanovića, za kojeg tvrde da je pobijedio jer je došlo do ujedinjavanja političke ljevice. Zaključak im je da će drugi krug izbora biti bitan i da trebaju izaći na njega.

Zoran Milanović

Potpuno suprotna situacija je kod Zorana Milanovića, koji se, čim je službeno završila predizborna šutnja, na svojoj službenoj Facebook stranici zahvalio svima na potpori. Njegovi simpatizeri iz neslužbenih grupa podrške bili su izrazito zadovoljni rezultatom, hvaleći Milanovića i njegov uspjeh, te se nadaju da će se u konačnici i pobijediti predsjedničke izbore. Međutim, unatoč euforiji i veselju, veliki broj simpatizera smatra da se ne treba unaprijed veseliti, već da treba, zbog velikog broja glasova za Grabar-Kitarović i Škoru, sada pažnju usmjeriti prema drugom krugu. Za njega naglašavaju kako će tada biti još važnije izaći i glasati za Milanovića nego što je bilo za prvi krug.

Miroslav Škoro

Miroslav Škoro se, osim što je cijelog dana pisao objave s preporukama raznih filmova koji se tiču broja 11, koji predstavlja njegov broj s glasačkog listića, javio pratiteljima na svojoj službenoj Facebook stranici nakon završetka izborne šutnje. Objavio je uživo prijenos iz njegovog stožera, zahvaljujući se svojim biračima i objašnjavajući svoje buduće planove. Pritom njegovi simpatizeri iz neslužbenih grupa podrške nisu zadovoljni trenutačnim rezultatima. Najveće iznenađenje za njih je činjenica da je Milanović imao najviše glasova, pa kritiziraju hrvatske birače što uopće glasaju za njega. Također, izjavili su kako su izbori namješteni. Simpatizeri su se podijelili u dvije grupe; jedna prijeti da će izaći na ulice i protestirati ako Škoro ne pobijedi, dok druga izjavljuje da će se odseliti u Njemačku ako izgubi. Pritom je Škoro u svom obraćanju direktno spomenuo drugu skupinu, moleći ih da se ne isele iz Hrvatske jer je izgubio.

Mislav Kolakušić

Ni Mislav Kolakušić se nije javio svojim pratiteljima. Međutim, njegovi simpatizeri iz neslužbenih grupa podrške su zato najsnažnije reagirali na trenutačne rezultate. Općenito ih ocjenjuju kao težak poraz i veliko razočaranje, pogotovo kada su u pitanju birači, koje izrazito snažno kritiziraju zbog davanja podrške drugim kandidatima. Pritom su kritični i spram samih grupa podrške Kolakušiću, tvrdeći kako je očigledno da nisu svi njihovi članovi izašli na izbore i glasali za njega. Niti sam Kolakušić nije bio pošteđen kritike, jer mnogi smatraju kako je pogrešno vodio svoju kampanju zbog njenog usmjeravanja isključivo na internet. Smatraju da se, iz razloga što ne koriste svi građani internet, trebao koristiti i drugim sredstvima, poput javnih nastupa i reklama te da ju je trebao voditi osobno, snažnije i aktivnije. Kada su u pitanju sami izbori, njih smatraju namještenima, a kritični su i spram ostalih kandidata, za koje tvrde da su raspršili glasove koji su trebali pripasti Kolakušiću. Konačno, s obzirom na to da je Kolakušić izjavio da će odustati od hrvatske politike ako ne ostvari dobar rezultat, njegovi simpatizeri traže od njega da se ipak uključi u parlamentarne izbore koji predstoje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:54