METEOROLOGIJA

VAKULA NAJAVIO LUDO VRIJEME 'Neki bi mogli imati i zdravstvenih problema, bit će neobičnih pojava. Bijeli Božić? Možda se prognoze još i promijene...'

 
 Tomislav Krišto / CROPIX, Zvonimir Barišin / CROPIX

- Prošlodnevne najave iznadprosječne topline i južine potvrđuju se iz dana u dan, pri čemu za ovaj tjedan gotovo i nema nekih znatnih promjena - na Jadranu i područjima uz njega bit će oblačnije, kišovitije, vjetrovitije, a u sjevernijim krajevima stabilnije, uz mjestimičnu jutarnju maglu, najavljuje u svojoj najnovijoj prognozi glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

- Osim temperature zraka koja će biti oko rekordne za ovo doba godine, i mogla bi nekima prouzročiti zdravstvene tegobe, te neobične pojave u biljnom i životinjskom svijetu, i biometeorološke će prilike biti prilično nepovoljne, a bit će i ograničenja u prometu na Jadranu zbog jakog, gdjekad i olujnog juga.

Prognoze za blagdanski tjedan nisu još dovoljno pouzdane po danima, ali se s relativno velikom vjerojatnosti može prognozirati da će i u tom tjednu biti relativno toplo, i to manje nego u ovome tjednu. Vjerojatnost mnogima željenog snijega i „bijelog Božića“ je vrlo mala. Čak i u gorju. Ali naravno, nada postoji. Možda se prognoze za sljedeći tjedan još promijene?!, zaključuje Vakula.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a

- U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu vrijeme biti podjednako kao u ponedjeljak - većinom sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro u Posavini i maglom. Vjetar uglavnom slab južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka oko 16 °C, a jutarnja raznolika, većinom od 3 do 8 °C.

U središnjoj Hrvatskoj barem djelomice sunčano, uz slab i umjeren, na sjeveru i jači jugozapadnjak, te još toplije nego na istoku. Najniža temperatura od 7 do 10 °C - viša od prosječne najviše za ovo doba godine, a poslijepodne ponegdje i do 18 stupnjeva.

U gorskim predjelima i na sjevernom Jadranu umjereno do pretežno oblačno, mjestimice uz malo kiše, uglavnom na širem riječkom području i dijelu Gorskog kotara. Puhat će umjeren do jak jugozapadni i južni vjetar, na moru i jugo uz većinom umjereno valovito more. Najviša temperatura od 12 °C u gorju do 18 °C na moru.

Podjednako i u Dalmaciji - umjereno do znatno oblačno, mjestimice uz mogućnost za malo kiše. Uz umjereno i jako, pa i vrlo jako jugo bit će još malo vjetrovitije nego u ponedjeljak, pa more na otvorenom srednjeg Jadrana prema kraju dana može biti i jače valovito. Najniža temperatura od 9 °C u unutrašnjosti do 15 °C na otocima, a najviša oko 18 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske najviša temperatura do 19 °C, a najniža oko 15 °C, a vrijeme kao i drugdje na Jadranu, pri čemu će ponegdje vjerojatno pasti i malo kiše. Puhat će umjereno do jako jugo uz umjereno valovito i valovito more.

Na Jadranu sve do kraja tjedna znatno toplije nego što je uobičajeno za drugi dio prosinca. Kiša će od srijede biti češća, osobito u četvrtak i subotu kad će ponegdje biti i obilnija uz moguću grmljavinu. Umjereno i jako jugo s olujnim udarima stvarat će probleme u pomorskom prometu, a krajem četvrtka i početkom petka prolazno će puhati južni i jugozapadni vjetar, isto kao i u subotu i početkom nedjelje.

U većem dijelu unutrašnjosti do petka bez bitne promjene - djelomice sunčano, a uz više oblaka uglavnom u gorju povremeno malo kiše. Ujutro mjestimice magla, većinom na istoku u srijedu i četvrtak. Za vikend oblačnije, povremeno s kišom. Jugozapadni i južni vjetar će najprije oslabjeti, u petak pojačati. Iako će temperatura biti malo niža nego utorak i dalje ostaje mnogo toplije od prosjeka, prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Ovogodišnji studeni drugi najtopliji u posljednjih 140 godina

Studeni 2019. je bio drugi najtopliji studeni zabilježen na Zemlji od 1880. godine, nakon studenoga 2015., objavila je Američka agencija za oceane i atmosferu (NOAA) u ponedjeljak potvrdivši da se radi o novoj rekordno toploj godini.

Program Europske unije za praćenje Zemlje Copernicus je iznio blago različite procjene, ali koje potvrđuju istu tendenciju i ocijenio da je studeni 2019. jedan od triju najtoplijih 11. mjeseci uz one 2015. i 2016. godine.

Prema NOAA prosječna temperatura globusa je u studenom 2019. bila viša za 0,92 stupnja od prosječne temperature u 20. stoljeću od 12,9 stupnjeva.

Mjesec za mjesecom, posebice srpanj, godina 2019. je skupila puno rekordnih temperatura. Za sada je druga najtoplija godina od 1880., navode Amerikanci, dok 2016. ostaje prosječno najtoplija (1,01 stupanj Celzija u odnosu na prosječnu temperaturu u 20. stoljeću).

Svjetska meteorološka organizacija je potvrdila početkom studenoga da se 2019. ubraja među tri najtoplije godine zabilježene od 1850. i da zaključuje desetljeće "iznimne topline".

To povećanje prosječne temperature na površini zemlje i oceana od oko 1 stupnja Celzija može se usporediti s ciljem Pariškog sporazuma o ograničenju povišenja na između 1,5 stupnja Celzija do 2 stupnja Celzija do kraja stoljeća. Po sadašnjem ritmu emisija plina s učinkom staklenika, planet se kreće prema + 4 ili 5 stupnjeva Celzija do kraja stoljeća. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:20