ŠVERC ALKOHOLA

Veleposlanik Jovan Vejnović dobio minimalnu kaznu

 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Veleposlanik u Libiji Jovan Vejnović ljut je danas izašao iz Županijskog suda, jer je nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu zbog 5.000 litara alkohola kojim je u toj strogoj islamskoj zemlji, protivno Bečkoj konvenciji, opskrbljivao hrvatske radnike. Osuđen je na najmanju kaznu jer je htio pomoći ljudima kojima je zabranjeno piće i pri tome ni kune nije stavio u džep.

- Ovo je iracionalna odluka koja se ne može komentirati. Ovo je sramotna stvar! Da, protiv mene je bez razloga pokrenut postupak nakon što je otkriven Neven Jurica - izjavio je Vejnović.

Obrana je tijekom postupka i zastupala tu tezu, da je Vejnović žrtvovan kao kadar tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića, a nakon što je s rukom u pekmezu uhvaćen HDZ-ov veleposlanik Neven Jurica. Zato su kao svjedoke predlagali Mesića i njegova savjetnika Tomislava Jakića, što je sud odbio, jer ih ne zanima razlog pokretanja postupka, već samo činjenica da je Vejnović ipak prekršio pravilo Bečke konvencije.

Negodovao je i odvjetnik drugookrivljenog Miroslava Krpana, Vejnovićeva “pomagača u distribuciji alkohola”, koji je u svoj govor ukomponirao i Alaha i Papu, rekavši:

“Alah ne može zažmiriti na jedno oko kada je u pitanju veleposlanik koji pije za razliku od primjerice šofera. USKOK želi biti veći katolik od Pape jer se silno trudi dokazati da su Libija i islam ovime silno povrijeđeni.”

Sudac Siniša Pleše istaknuo kako u Bečkoj konvenciji stoji da se alkohol u Libiju može unositi samo za veleposlanstva, a zakonom je zabranjen je za sve radnike u Libiji. Vejnović je, utvrdio je sud, to prekršio i hrvatske radnike Crosca i Ine d.d. opskrbljivao žestokim pićima, vinom i pivom, vrijednim 46 000 dolara, pola za veleposlanstvo i predstavništva, a pola za “puk”. Sudac Pleše je Vejnoviću poručio:

- Veleposlanstvo se ne bavi trgovačkom djelatnošću niti je za to ovlašteno. Htjeli ste pomoći radnicima, bez koristi za sebe. No, nije bitno da li to rade svi u Libiji, jer ste povrijedili međunarodni ugovor. Ovo je najlakši oblik kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, za koji je zapriječeno 3 mjeseca do 3 godine zatvora, a vi ste dobili i manje, sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od 2 godine i nije vam zabranjeno obavljanje dužnosti - rekao je sudac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:43