HAŠKA PRESUDA

Veleposlanstvo SAD-a: Presuda generalima nije ocjena Domovinskog rata

Nepravomoćna presuda hrvatskim generalima na Haaškom sudu nije ocjena hrvatskog Domovinskog rata, kaže se u priopćenju koje je nakon izricanja haaške presude generalima Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču izdalo američko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

“Presuda u ovom predmetu nije ocjena hrvatskog Domovinskog rata. Hrvatska je imala legitimno pravo obraniti svoju neovisnost i teritorijalnu cjelovitost. Osim toga, Haaški sud istražuje pojedinačne slučajeve. Njegove odluke ne predstavljaju opće povijesne ocjene pravednosti ili nepravednosti ratova u bivšoj Jugoslaviji”, kaže se u priopćenju.

Odluka neće ni na koji način utjecati na “bliske, izvanredne odnose između Sjedinjenih Država i Hrvatske”.

U priopćenju se podsjeća da su Sjedinjene Države 7. travnja 1992. “priznale Hrvatsku kao neovisnu i suverenu zemlju, te eksplicitno priznale predratne republičke granice kao međunarodno priznate granice Republike Hrvatske. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda također je svojom rezolucijom iz 1993. priznalo teritorijalnu cjelovitost Hrvatske”, dodaje se.

SPECIJAL: HAŠKA PRESUDA GENERALIMA

“Nadamo se da će u ovom teškom trenutku hrvatski narod, koji cijeni svoju borbu i žrtvu, s vjerom gledati u budućnost kao ponosan, neovisan i demokratski narod”, kaže se u priopćenju i dodaje: “Čuli smo da je obrana već najavila žalbu, te se postupak time nastavlja. Pozivamo na poštovanje procesa do donošenja konačne presude.”

Sjedinjene Države podupiru i poštuju rad Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju kao međunarodno priznatog pravnog tijela, odobrenog od strane Vijeća sigurnosti UN-a, radi procesuiranja ratnih zločina povezanih s ratovima u bivšoj Jugoslaviji, te uvažavaju njegove znatne napore u donošenju ove prvostupanjske presude.

“Svjesni smo da su rane još svježe i da ova presuda može potaknuti različite emotivne reakcije. Suosjećamo sa stradalnicima rata i njihovim obiteljima, te odajemo poštovanje njihovoj žrtvi. Nadamo se da će svi imati na umu važnost okrenutosti prema budućnosti i očuvanja duha tolerancije i pomirenja koji je bio temelj napretka tijekom posljednjih petnaest godina i koji je jamac da se takav tragični rat više nikada ne dogodi”, kaže se u priopćenju koje je nakon izricanja presude uputila američka ambasada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:14