VIJEST U IZRAELSKIM MEDIJIMA

VELEPOSLANSTVO SAD-a REAGIRALO NA VIJEST O BLOKADI PRODAJE AVIONA 'Bili smo vrlo dosljedni i jasni vezano za tehničke uvjete ugovora'

Na fotografiji: F16 Barak
 Boris Kovačev / CROPIX

Američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu prodaju 12 borbenih aviona F-16 Hrvatskoj, objavili su sinoć izraelski mediji. Prema istim izvorima, izraelska je vlada prije tri tjedna dobila poruku iz Washingtona da im SAD ne da dozvolu za prodaju aviona Hrvatskoj.

Navode objavljene u izraelskim medijima, koje su prenijeli domaći mediji, komentiralo je i veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj.

- Sjedinjene Američke Države i dalje ostaju čvrsta potpora Hrvatskoj u njezinim nastojanjima da modernizira i obnovi svoje zračne snage kupovinom zrakoplova koji su interoperabilni sa onima NATO saveznika. Surađujemo s Izraelom već više od godinu dana vezano za detalje predloženog ugovora o kupovini zrakoplova F-16. Tijekom pregovora, bili smo dosljedni i jasni vezano za tehničke uvjete pod kojima bi pristali na sklapanje ugovora.

U ovim trenucima aktivno surađujemo s Izraelom i Hrvatskom kako bi dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog razdoblja, navodi se u priopćenju što ga je potpisala savjetnica Veleposlanstva SAD-a za odnose s javnošću Wylita Bell.

Naime, američka vlada mora državi kojoj je prodala svoje avione odobriti da ih proda trećoj zemlji. U Trumpovoj administraciji navodno su bijesni zbog činjenice da je Izrael bio neiskren te je pokušao zaraditi na račun SAD-a.

Tako se navodi da je Izrael nadogradio elektronski sustav aviona kako bi ih prodao Hrvatskoj. Nadalje, Amerikanci tvrde da Izrael nema pravo prodavati avione, posebno ako u natječaju sudjeluje i SAD. Sjedinjene Države na natječaj u Hrvatskoj ponudile su novi F-16 Block 70. Osim toga, javna je tajna da su upravo Amerikanci tražili od Grčke da se javi na hrvatski natječaj sa svojim polovnim avionima F-16 te su stajali iza te ponude.

Prema tim izvorima, u cijelu je priču umiješan i proizvođač aviona Lockheed Martin koji traži da se u avione koje Izrael prodaje Hrvatskoj ugrađuje njihova oprema. Otuda i tvrdnja izraelskih medija da je američka strana ljuta jer Izraelci žele zaraditi na američkim avionima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:28