EKSKLUZIVNO

VELIKA AKCIJA BANSKIH DVORA Vlada uklanja dijelove iz knjiga vjeronauka: 'Zaštitit ćemo homoseksualce!'

Micat će s popisa obvezne literature udžbenike koji diskriminiraju osobe istospolne seksualne orijentacije

Vlada počinje veliku akciju čišćenja školskih udžbenika, a prvi su na redu, kako doznajemo iz Banskih dvora, udžbenici iz vjeronauka koji diskriminiraju gay osobe.

Povjerenstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koje je oformljeno još u lipnju prošle godine, analizirat će sadržaj svih spornih udžbenika iz vjeronauka, a one koji potiču netoleranciju prema homoseksualcima, izbacit će s popisa obvezne literature za osnovne i srednje škole.

Jutarnji list pisao je o ovim udžbenicima još u travnju prošle godine, kada su se gay udruge pobunile zbog diskriminirajućih stavova prema homoseksualcima.

Stručna analiza

Najsporniji su naslovi “Zajedno u ljubavi” autora Josipa Perića, knjiga “S Kristom u život” istog autora, kao i udžbenik za islamski vjeronauk Ševka Omerbašića koji se koriste u osnovnim školama. Na popisu su još i udžbenici za srednju školu “Odvažni svjedoci” te “Životom darovani 3” skupine autora. “Homoseksualnost se u udžbenicima iz vjeronauka za osnovne i srednje škole prikazuje kao nastranost koja je nedovoljno medicinski i psihološki istražena, a udžbenici iz biologije taj tip seksualne orijentacije najčešće vezuju uz HIV” - bio je zaključak Kontre, nakon što je za njih analizu udžbenika napravila sociologinja Sanda Brumen.

U udžbeniku “S Kristom u život” tako se homoseksualne čini proglašavaju neurednima, a Omerbašić u svom djelu homoseksualnost naziva nastranom pojavom koja rezultira masovnim zaraznim bolestima. U udžbeniku “Odvažni svjedoci” kao jedina ispravna obitelj spominje se heteroseksualna, a u “Životom darovani 3” obitelj je osnovna stanica Crkve i društva s temeljnom zadaćom rađanja i odgoja svojih članova. Uz udžbenike iz vjeronauka, analizirat će se i oni iz biologije, psihologije i sociologije koji također, prema mišljenju Kontre, obiluju diskriminatornim stavovima.

O tome hoće li se svi ti, ili samo pojedini udžbenici ukloniti s popisa odlučit će Povjerenstvo, na čijem je čelu prof. Vedrana Spajić-Vrkaš s Filozofskog fakulteta, a ostali su članovi sastavljeni od stručnjaka iz Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Pravobraniteljice za djecu, Vladinog Ureda za ljudska prava, iz Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, Agencije za odgoj i obrazovanje, Mreže mladih Hrvatske, te Centra za mirovne studije. Spajić-Vrkaš kaže kako će za deset dana biti izrađen jedinstveni obrazac prema kojem će se raditi analize udžbenika.

Nadopuna 9 udžbenika

- Analizirat ćemo udžbenike prema standardu tj. gledat ćemo ima li u njima diskriminacije u tekstovima i vizualnim prikazima, ima li spolne i rodne nejednakosti, jesu li sadržaji primjereni za dob učenika, jesu li infomacije objektivne... - kaže Spajić-Vrkaš. U MZOS-u su odlučili temeljito pretresti sadržaj i drugih udžbenika, pa bi od iduće školske godine učenici trebali učiti gradivo iz nadopunjenih knjiga.

Faktografski najneprecizniji su oni iz povijesti. Tako je u njima Stjepan Mesić predsjednik RH, Ivo Sanader premijer, Ante Gotovina i Mladen Markač u Haagu izdržavaju kaznu zbog ratnih zločina, a vođa talibana Osama bin Laden još uvijek je u bijegu! Mijenjat će se i udžbenici iz geografije, prirode i društva te biologije. Udžbenici iz povijesti, geografije i prirode i društva, kaže nam Vinko Filipović iz Agencije za odgoj i obrazovanje, nadopunjavat će se faktografskim činjenicima koje su se dogodile u posljednje tri godine. Ukupno bi se trebalo nadopuniti oko devet udžbenika.

Nužna temeljita revizija

- Ako neki od autora, primjerice, piše o Domovinskom ratu, onda će se zasigurno u tom dijelu činjenice nadopuniti s pravomoćnim presudama generalima Gotovini i Markaču. Također, unijet će se i imena premijera Milanovića, te predsjednika Josipovića, a budući da ćemo 1. srpnja ući u EU, i taj podatak bi se trebao naći u udžbenicima koji pišu o tome - pojašnjava Filipović.

Povjesničar Tvrtko Jakovina ne vidi ništa sporno u tome da se udžbenici nadopune najnovijim podacima, ali za temeljitiju reviziju trebalo bi više vremena. Predsjednik Ivo Josipović, primjerice, u Jasenovcu je rekao kako u našim udžbenicima nije napisana puna istina o Drugom svjetskom ratu, međutim, Jakovina smatra da predsjednik očito nije pročitao udžbenike jer u njima je većinom prikazana realna slika. Kod Domovinskog rata već je druga priča, smatra Jakovina. Neki autori bliski desnici glorificiraju Domovinski rat bez prikazivanja njegove tamne strane, ali ima i onih objektivnijih koji pišu i o zločinima.

Svježi podaci

- Ne vidim problem u tome da se mijenjaju faktografski podaci, poput imena premijera, predsjednika ili novog pape. Zašto ne staviti i činjenicu da nam je bivši premijer u zatvoru? Međutim, kad je riječ o temeljitoj reviziji, onda se to ne može napraviti u tri mjeseca - kaže Jakovina.

Kod udžbenika iz geografije i prirode i društva trebali bi se unijeti novi podaci o popisu stanovništva, kao i neke geografske činjenice. Primjerice, položaj Kosova.

Od šest povučenih knjiga iz etike, tri su Čehokove

S popisa udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava Ministarstvo je već povuklo šest udžbenika iz etike jer nisu usklađeni s Nastavnim planom i programom za taj predmet. Točnije, udžbenici su već trebali biti povučeni jer su zastarjeli (neki su iz 1996.). Od tih šest udžbenika, čak tri su od autora Ivana Čehoka, bivšeg gradonačelnika Varaždina protiv kojega je USKOK podignuo nekoliko optužnica za malverzacije i zlouporabu ovlasti i položaja. Njegovi udžbenici se, kako neslužbeno doznajemo, nisu ni smjeli naći na popisu 2010., međutim, kako je on tada bio blizak HDZ-ovoj vlasti, navodno je urgirao da njegove knjige ostanu na popisu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:22