BEZ AKADEMSKE TITULE

VELIKA RASPRAVA NA DRUŠTVENIMMREŽAMA Otkrivamo zašto se zračna luka neće zvati 'dr. Franjo Tuđman'

 Tomislav Krišto/EPH/arhiva

Novi terminal zagrebačkog aerodroma zvat će se Zračna luka “Franjo Tuđman”, odlučeno je na sjednici Vlade. Sada je na Ministarstvu prometa da obavijesti koncesionara Međunarodnu zračnu luku Zagreb o imenu terminala i da se krene s operacionalizacijom te odluke.

Mostovi s ‘doktor’

Nakon objave Vladine odluke pojavila se nedoumica zbog čega nije predloženo ime aerodroma “Dr. Franjo Tuđman”.

Iako nije neuobičajeno da infrastrukturni objekti ili ustanove u imenu imaju i znanstvenu titulu osobe, u ovom slučaju od toga se odustalo. Primjerice, most u Dubrovniku nosi ime Dr. Franja Tuđmana. No, u slučaju aerodroma odustalo se na prijedlog obitelji Tuđman.

Naime, kako saznajemo, sin prvoga hrvatskog predsjednika Miroslav Tuđman sugerirao je članovima Vlade da ne stavljaju znanstvenu titulu njegova oca u naziv zračne luke.

Prema jučerašnjoj odluci, ime prvoga hrvatskog predsjednika nosit će samo novi aerodromski terminal, dok će postojeći i nadalje nositi ime Međunarodna zračna luka Zagreb. Ovom Vladinom odlukom napokon su završile prepirke između HDZ-a i SDP-a tko je prvi predložio da se novi aerodrom nazove po prvom hrvatskom predsjedniku.

Prvi letovi 2017.

Ta rasprava se posebno uzburkala tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore.

Novi zagrebački aerodrom prema planu trebao biti završen u prosincu ove godine. Nakon toga kreće tromjesečno obučavanje ljudi i testiranja opreme. Prvi letovi s aerodroma “Franjo Tuđman” trebali bi krenuti u ožujku 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:20