TV PRIJENOS UŽIVO

VELIKI HUMANITARNI SPEKTAKL U ZAGREBU Pogledajte tko je sve od poznatih došao podržati inicijativu #spasime, Jelena Veljača: 'Prezadovoljne smo!'

 
Severina; Jelena Veljača s premijerom Andrejem Plenkovićem; Jelena Rozga
 Tomislav Krišto, Boris Kovačev / CROPIX

U organizaciji inicijative #Spasime u zagrebačkom hotelu Esplanade održana je večeras humanitarna gala večer na kojoj su se prikupljala sredstva za hitnu pomoć žrtvama obiteljskog nasilja.

Večer je okupila brojna imena hrvatske javne scene, a gledatelji pred malim ekranima mogli su je uživo pratiti na RTL televiziji. Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović nije bila na gala večeri, ali su stigli premijer Andrej Plenković, ministrica Nada Murganić te ministar Dražen Bošnjaković.

Među pokretačicama inicijative 'Spasi me' su i osnivačice Fonda za hitnu pomoć i zaštitu žrtvama obiteljskog nasilja, scenaristica Jelena Veljača te producentica Nerma Mehadžić.

Zagreb, 140619.
Donatorska vecer u Esplanadi na kojoj su se prikupljala sredstva za fond Spasi me, cija je uloga pomoc zrtvama obiteljskog nasilja.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

- Prezadovoljne smo! 1. ožujka kad sam pozvala na prvi prosvjed, nisam ni sanjala da će Facebook status pokrenuti ovo što se pokrenulo. Zahvalne smo, nas je sedam i nemamo nikakve političke ambicije, nismo članice udruga ni političkih stranaka. Osjetile smo da je dosta tolerancije prema nasilju, ali nismo znale što će se dogoditi. Još jednom, zahvalne smo svima - rekla je Veljača za RTL televiziju.

U Esplanadi je za ovu priliku otvoren i call centar, gdje su građani mogli zvati na broj Fonda, 060 9003 i donirati novac žrtvama nasilja. Prikupljeno je više od 160 tisuća kuna, a telefon je otvoren do kraja srpnja. Na večeri se održala i aukcija na se licitiralo za djela 13 eminentnih hrvatskih umjetnika.

Humanitarnu večer #spasime u Esplanadi otvorila je Jelena Veljača i druge članice inicijative koje su pročitale imena žena koje su proteklih deset godina zlostavljane od strane članova obitelji, a nakon toga nastupila je Jelena Rozga izvevši Oliverovu pjesmu Nocturno, nastavili su se redati nastupi grupe Vatra, grupe Pavel, Detour, Severine, Nene Belana...

Brojne osobe iz javnog života odazvale su se sudjelovanjem u call centru. Među poznatim licima koja su se odazvala gala večeri #spasime su Iva Radić, Vjekoslava i Tonći Huljić, Zoran Šprajc, Matija Vuica, Judita Franković, Vanda Winter, Ljupka Gojić, Maja Posavec, Jadranka Sloković i Čedo Prodanović...

- Za mene je ova večer iznimno važna, odlučila sam se prestati boriti šutnjom. Sretna sam što su me pozvali, što mogu biti podrška i svim tim ženama žrtvama koje su došle večeras. Teške stvari u životu koje prolazimo na koncu nas i oplemenjuju, sretna sam što danas o svom prožuivljenom nasilju mogu pričati bez straha. Kada vam netko kaže da je sve sredio da vam se oduzme dijete, i tako nekoliko godina ponavlja, jasno vam je da se te stvari događaju. Socijalna služba Maksimir primjerice ne radi svoj posao u mom slučaju i slučaju mnogih drugih žena. Sada sam se javila na telefon ženama koje su također žrtve zlostavljanja, koje nemaju priliku da dođu ovdje. Sve su plakale. Jako je teško bilo nastupati nakon tih poziva, ali to je život, kazala nam je Severina.

Zagreb, 140619.
Donatorska vecer u Esplanadi na kojoj su se prikupljala sredstva za fond Spasi me, cija je uloga pomoc zrtvama obiteljskog nasilja.
Na fotografiji: Severina.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX
Severina

- Mislim da je ovakva akcija važna jer, očito, neke se stvari jako sporo kreću u našoj zemlji. Gotovo svakodnevno možemo pročitati da je netko bio zlostavljan ili je doživio neku vrstu nasilja na sebi. Službe tako sporo djeluju, zato je važno da civilno društvo digne revoluciju, pa i na koncu skupi novac, iako sumnjam da je problem u novcu. Pod dojmom sa svih poziva žena, jedna majka me zvala koju zlostavlja sin alkoholičar. Željela je ukazati na to da je i to jedna vrsta nasilja. Ponekad ne možete ni zamisliti sa kojih sve strana nasilje dolazi. Sve me to dosta potreslo, pod dojmom je bila voditeljica Nevena Rendeli Vejzović.

- Ovom se večeri nastavlja ova hvalevrijedna akcija, a zaštita žena #spasi me treba stalno biti u kontinuitetu, treba oko ove akcije okupiti što više ljudi, zaključuje diva Zdenka Kovačićek.

'Zahvaljujem svima koji su se uključili u ovu građansku inicijativu', rekao je premijer Andrej Plenković, dodajući da su njeni ciljevi komplementarni s ciljevima aktualne vlasti koja je, podsjetio je, ratificirala Istanbulsku konvenciju.

Zagreb, 140619.
Donatorska vecer u Esplanadi na kojoj su se prikupljala sredstva za fond Spasi me, cija je uloga pomoc zrtvama obiteljskog nasilja.
Na fotografiji: Jelena Veljaca.
Foto:Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / CROPIX
Jelena Veljača

Inicijativu pokrenula Jelena Veljača nakon stravičnog događaja na Pagu

Pomoću prikupljenih sredstava za Fond, žrtve imaju pravo na pravnu i zdravstvenu pomoć, ali i plaćanje psihoterapijskih troškova, troškova stanovanja, troškova za osnovne potrebe, troškova dodatnog obrazovanja radi uključivanja u sustav rada, troškova telefonskih poziva i prijevoza za pristup savjetovanju, doplatka za kupnju osobnih stvari koje ne pruža sklonište, troškova popravaka štete na stvarima nužnim za život nastalima u slučajevima nasilja, troškova rekonstruktivne kirurgije, pomoći u kući, troškova sprovoda ubijene žrtve.

Fond #SPASIME pokriva i hitne troškove, odnosno jednokratni trošak za preseljenje unutar Hrvatske, ako žrtva mora napustiti svoju zajednicu kako bi izbjegla prijetnju nasiljem, te troškovi boravka u hotelu ili motelu na maksimalno sedam dana ako su skloništa puna ili nisu dostupna.

Građani se mogu uključiti u humanitarnu akciju i pomoći pozivom na broj (060 9003), uplatom na žiro račun Fonda (HR8023900011500151640) ili online donacijom putem stranice Indiegogo.

Uplate na žiro-račun Hrvatske poštanske banke glase na: SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, Trga kralja P. Krešimira IV br. 2, 10000 Zagreb, OIB: 77689629939 s opisom plaćanja: Za Fond SPASIME. Za uplate iz inozemstva SWIFT je HPBZHR2X.

Akcija prikupljanja sredstava trajat će do kraja srpnja 2019.

Građansku inicijativu #SPASIME čine Jelena Veljača, Una Zečević Šeparović, Anica Tomić, Jelena Kovačić Solarić, Ana Pecotić, Mirsada Begović i Nerma Mehadžić, a njihove aktivnosti usmjerene su na senzibiliziranje javnosti i nadležnih institucija o problemu obiteljskog nasilja i neadekvatnoj zaštiti žrtava.

Glumicu i scenaristicu Jelenu Veljaču na ovu je inicijativu početkom ožujka potaknuo zločin na Pagu, kada je otac s balkona bacio svoje četvero djece. Otvorila je Facebook grupu nazvanu #Spasime, koja je do sada okupila više od 56.000 ljudi, te tim putem pozvala građane na prosvjed za sve one koji nisu spašeni od nasilja u obitelji. Prosvjedi za podršku žrtvama nasilja održani su sredinom ožujka u Zagrebu, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku.

Predstavnice inicijative #SPASIME ranije su primili predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović te premijer Plenković, koji je najavio strože kazne za nasilnike te dao nalog županima šest županija za uspostavu skloništa za žrtve obiteljskog nasilja. Predsjednica Republike večeras nije sudjelovala u donatorskoj večeri.

Pri Ministarstvu pravosuđa već su osnovane dvije radne skupine za izmjenu Kaznenog zakona i za izmjenu Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, kao i radna skupina pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja u koje su imenovani i predstavnici Inicijative. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku donijelo je prijedlog novog Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, koji je unaprijeđen kroz panel koji je organizirala inicijativa.

Prema izvješću Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2018. godinu, žene su i dalje u velikoj većini, žrtve nasilja u obitelji.

Kada se gleda spolna struktura počinitelja prekršajnog djela nasilja, ukupno je 78 posto muškaraca i 22 posto žena, a od ukupnog broja počinitelja kaznenih djela nasilja među bliskim osobama, muškaraca je 91 posto, a žena devet posto.

Uz obiteljsko nasilje, žrtve partnerskog nasilja još uvijek nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu, stoga pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić smatra da je potrebno žurno potražiti bolja zakonodavna rješenja. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:15