MORH NABAVLJA OPREMU

VELIKI POSAO MORH-a I PENTAGONA Hrvatska kupuje moćno oružje koje će potpuno promijeniti vojnu ravnotežu u regiji!

Ministarstvo obrane traži da im Pentagon donira 16 višecijevnih lansera raketa iz svojih vojnih viškova
 Srdjan Vrancic / CROPIX, wikipedia

Ministarstvo obrane uputilo je zahtjev američkom Pentagonu za doniranje 16 samovoznih višecijevnih lanse ra raketa M270 MLRS. SAD bi te lansere donirao iz svojih vojnih viškova, a kroz program pomoći savezničkim državama, saznaje Jutarnji list. Nakon što tu donaciju odobri američki Kongres, Hrvatska bi te lansere dobila besplatno, a rakete bi morala kupiti.

Nova geostrateška slika

Lanseri su naoružani raketama kalibra 240 mm, a posebnost ovog sustava je mogućnost ispaljivanja balističkih raketa. Kako saznajemo, Ministarstvo obrane nabavilo bi nekoliko balističkih raketa dometa 300 kilometara! Nabava ovog sustava i balističkih raketa u potpunosti bi promijenila geostratešku sliku i vojnu ravnotežu u regiji. Prema dostupnim informacijama, od 16 lansera tek bi nekoliko njih bilo preuređeno kako bi se omogućilo ispaljivanje balističkih raketa. Prema nekim procjenama, remontiranje sustava stajalo bi oko 4 milijuna dolara, a jedna balistička raketa ovog tipa stajala bi oko dva milijuna dolara.

Kraj za Oganj i Plamen

Osim balističkih raketa, kupio bi se i veći broj HE-FRAG raketa 240 mm koje su osnovno naoružanje ovog raketnog sustava. Riječ je o raketi čiji je krajnji domet 40 km, a dugačka je 3,96 metara i teška 307 kilograma.

MLRS270 je izrazito moćno oružje čiji se borbeni sustav sastoji od 12 raketa kalibra 240 mm, a cijeli sustav težak je 25 tona. Postavljen je na modificirano podvozje borbenog vozila M2 Bradley, a podvozje su gusjenice. Sustav je u mogućnosti svih 12 raketa ispaliti u roku od 40 sekundi. Ovaj raketni sustav u uporabu u američku vojsku ušao je 1983. i prestao se proizvoditi 2003. godine. U svom sastavu danas ga imaju mnogobrojne svjetske vojske.

Nekoliko je razloga za nabavu ovog suvremenog raketnog lansera. Naši nam sugovornici prije svega tvrde da je riječ o sredstvu odvraćanja. Naime, Hrvatska vojska stekla bi sposobnost strateškog raketnog udara u dubinu neprijateljskog teritorija i na taj način stekla kvalitetnu sposobnost odvraćanja neprijateljskih napada. Nadalje, njime će se zamijeniti postojeći VBR sustavi koje koriste Oružane snage. Riječ je o sustavima “Oganj” i “Plamen” ruske proizvodnje koji su naslijeđeni od bivše JNA i većina ih je neispravna. MLRS270 je standardni NATO-ov višecijevni raketni sustav, što je na tragu politike MORH-a i Glavnog stožera o zamjeni sustava ruske proizvodnje sustavima zapadnog porijekla.

Prema planovima, taj bi raketni sustav u Oružane snage ušao 2017. godine. Tada bi vojska svom sastavu trebala imati i pancer haubice PzH 2000, helikoptere Kiowa i najvjerojatnije bespilotne letjelice koje se nabavljaju zajedno s Ministarstvom poljoprivrede.

Odlični odnosi

Realizacija nabave raketnog sustava M270 još jedan je pokazatelj odličnih vojnih odnosa Hrvatske i SAD-a. SAD je dosad Hrvatsku vojsku opremio s gotovo 400 raznih tipova vozila, letačkom opremom. Nadalje, SAD je Hrvatskoj platio 9 mil. dolara za dio troškova u operaciji ISAF u Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 19:05