POLITIČKI OKRŠAJ

VELIKI SUKOB HNS-a I IDS-a ‘Jakovčić ne bi trebao stajati uz Čačića. Mogli bi doživjeti istu sudbinu’

U borbi za Europski parlament bivši šef IDS-a najavio je i iznenadno otkazao sastanak s Čačićevim saveznicima

Naravno da nas je Ivan Jakovčić naljutio dogovorom s Radimirom Čačićem i da smo bili u kontaktu s ljudima u vrhu IDS-a, ali pretenciozno je zaključiti da je zbog naše intervencije otkazan sastanak u Varaždinu. Kad je o nama riječ, najgore je to što smo izgubili povjerenje u Jakovčića -komentiraju u HNS-u dan poslije otkazivanja, iznenadno najavljenog, sastanka Ivana Jakovčića i Čačićevih saveznika.

Izbacivanje iz stranke

Zapravo su već sa subote na nedjelju u IDS-u, figurativno govoreći, digli uzbunu zbog Jakovčićeve akcije koja se, prema dobro informiranom izvoru, nije svidjela novom šefu stranke Borisu Miletiću, ali ni istarskom županu Valteru Flegi. Miletić i Flego pokušavaju se emancipirati od Jakovčića, koji im svojim solo akcijama pokazuje tko je, i dalje, glavni u IDS-u i Istri.

A takvo dvovlašće ne može dugo trajati - u što se uvjerio Čačić kada je prije nekoliko mjeseci izbačen iz HNS-a. - Ne bi me iznenadilo da Jakovčić doživi istu sudbinu - najavila je jučer članica HNS-a.

Navodno nitko od vodećih IDS-ovaca nije znao što se sprema. Jakovčić je sastavio poziv, koji je netko od službenika poslao medijima, i tek nakon par sati vodstvo je shvatilo što se događa. Uslijedili su pozivi iz vrha HNS-a i SDP-a i sve je stornirano.

Otimanje glasova

Nekoliko izvora u vladajućoj koaliciji procijenilo je da Jakovčić pokušava oteti glasače Joze Radoša, jer strahuje da bi mogao ispasti iz utrke za Parlament EU. Njegova se procjena temelji na slabom rejtingu Kukuriku koalicije, što može završiti tako da u Parlamentu završe samo četiri njihova predstavnika, a ispred Jakovčića su Neven Mimica te Biljana Borzan i Jozo Radoš.

Najbliži suradnici Vesne Pusić procijenili su da Jakovčić želi uzeti glasove brojnih simpatizera HNS-a u Varaždinu.

A upravo je V. Pusić u siječnju ove godine organizirala prvi zajednički sastanak šefova Kukuriku koalicije i tako ponovno spojila Milanovića i Jakovčića, koji su dulje od godinu dana bili posvađani. Nije teško zamisliti što ona sada misli o Jakovčićevu dogovaranju s Čačićem, iako njezini ljudi tvrde da čelnica HNS-a nije imala glavnu ulogu u zaustavljanju skupa u Varaždinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:45